Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Στάθης Σταθόπουλος: Αλλάξαμε μέγεθος, μιλάμε με έργο

Aπό το ένθετο Βιώσιμη Ανάπτυξη

Γράφει ο πρόεδρος Δ.Σ. Πράσινου Ταμείου

Εορτάστηκε και φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Δύσκολη η συγκυρία. Από τον Οκτώβριο του 2019, στο Πράσινο Ταμείο προσπαθούμε να «γιορτάζουμε» κάθε μέρα. Επιχειρήσαμε εν μέσω πανδημίας, της -ορατής παντού πλέον- Κλιματικής Κρίσης, των megafires και αλλεπάλληλων ακραίων καιρικών φαινομένων να αλλάξουμε μέγεθος και να ανταποκριθούμε στον ρόλο μας, βάζοντας ξανά μπροστά τις μηχανές του φορέα.

Στο διάστημα αυτό, σε στενή συνεργασία με τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, τον κ. Χατζηδάκη αρχικά και τον κ. Σκρέκα στη συνέχεια, με πληρωμές 148 εκ. ευρώ στους δικαιούχους μας, μέσω 40 διαφορετικών προγραμμάτων, προσκλήσεων κ.λπ. ευρέως περιβαλλοντικού φάσματος, πετύχαμε υπερδιπλασιασμό της συνολικής απορρόφησης, με αύξηση 108%, έναντι του Οκτωβρίου 2017 – Οκτωβρίου 2019.

Ειδικά για τα προγράμματα αστικών αναπλάσεων Δήμων, το 2020 και το 2021 ήταν οι δύο πρώτες χρονιές στην ιστορία του φορέα μας, που κατορθώσαμε να απορροφηθεί το 100% του προϋπολογισμού. Η απορρόφηση του μεγαλύτερου προγράμματος (Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο) σημείωσε αύξηση κατά 257% σε σχέση με το σημείο εκκίνησης. Οι 4 προσκλήσεις Αστικής Αναζωογόνησης που απευθύνθηκαν και στους 332 Δήμους, χωρίς μεροληψία ή αποκλεισμούς, από τον Δεκέμβριο 2019 εξασφάλισαν χρηματοδοτικό εργαλείο 104,2 εκ. ευρώ και πλέον, για 1000, περίπου, ενταγμένα έργα την τελευταία τριετία – 80 περίπου, από αυτά στους Δήμους του Βόρειου Τομέα Αθήνας.

Σημαντικές βελτιώσεις απορρόφησης εμφάνισαν όλα ανεξαιρέτως τα προγράμματά μας, για την προστασία δασών (28%), το Γαλάζιο Ταμείο για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης (120%), τα ευρωπαϊκά προγράμματα Life (80% περίπου), ενώ το πρόγραμμα για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σημείωσε απορρόφηση 100% για πρώτη φορά, επίσης, πριν η σχετική αρμοδιότητα μεταβιβαστεί στον νέο φορέα, τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Επιπλέον, μπήκαμε σε νέα αντικείμενα, όπως η απολιγνιτοποίηση, η ηλεκτροκίνηση, η στήριξη της έρευνας στα Πανεπιστήμια, η κλιματική ουδετεροποίηση ή η ψηφιακή καταγραφή κοινόχρηστων χώρων.

• Πρώτοι στο στενό Δημόσιο, με τρία προγράμματα για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, ύψους 62 εκ., εκδώσαμε δεκάδες προσκλήσεις για Δήμους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, σε συνεργασία με τον ΕΦΕΠΑΕ, ώστε να συμβάλουμε στην υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση συνολικά.

• Με δύο προσκλήσεις για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) θέσαμε στο διάστημα Οκτωβρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2021 τη βάση για τη διάχυση της ηλεκτροκίνησης σε όλη τη χώρα. Συμβάλαμε, έτσι, στην ταχεία ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα ΣΦΗΟ και στην ταχεία υλοποίησή τους, κάτι που αποτέλεσε προϋπόθεση για την εκταμίευση της 1ης δόσης από το Ταμείο

Ανάκαμψης για το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0.

• Ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός καταγραφής Ελεύθερων Κοινόχρηστων – Κοινωφελών Χώρων (ΕΣΕΚΚ) δίνει την ευκαιρία στην Αυτοδιοίκηση, για πρώτη φορά, να καταγράψει χώρους, που μπορούν να αποδοθούν ως πάρκα ή χώροι πρασίνου.

Κατορθώσαμε, επιπλέον, να δώσουμε ξανά ζωή στο σχεδόν «νεκρό» πρόγραμμα των ΣΒΑΚ, που ως τον Ιανουάριο 2020 παρουσίαζε απορρόφηση 2,07% σε 37 μήνες, λύνοντας όλα τα νομικά ή οργανωτικά του προβλήματα και 20πλασιάζοντας τις πληρωμές του προς 70 Δήμους, περίπου. Ολοκληρώσαμε σε χρόνο ρεκόρ και την πρόσκληση για τα Σχέδια Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ), που θα διευκολύνουν σημαντικά τη ζωή ΑΜΕΑ και εμποδιζόμενων συνανθρώπων.

Σημαντικές δράσεις για το Φυσικό Περιβάλλον, όπως έργα του προγράμματος «Εύβοια Μετά» και η υποστήριξη των Δασικών Συνεταιρισμών εκεί, για την επούλωση πληγών στη Β. Εύβοια, η συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ για τη δράση «Πράσινα Στρατόπεδα», το έργο επανυδροδότησης του Πάρκου Τρίτση, που εκτελεί η Περιφέρεια Αττικής, ή η ανάδειξη περιοχών (Εθνικό Πάρκο Βίκου – Αώου – Λίμνη Κερκίνη, Αχελώος κ.λπ.), με εξωστρεφείς δράσεις, ανήκουν σίγουρα στα κεκτημένα μας. Αναδείξαμε, επίσης, την εμβληματική μας έδρα, τη Βίλα Καζούλη, με ανοιχτές επισκέψεις κοινού, αλλά και με μια πολύ ποιοτική εικονική περιήγηση, που είναι στη διάθεση των πολιτών.

Μπήκαμε στον ψηφιακό χάρτη της χώρας, με καθιέρωση όλων των πληρωμών μας ηλεκτρονικά, με την υποβολή των προτάσεων χρηματοδότησης σε αναβαθμισμένες πλατφόρμες, με νέο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εσόδων, αλλά και με πλήρη εξοπλισμό τηλεργασίας κατά το διάστημα των lockdown της πανδημίας, για να μη μείνουμε πίσω.

Επιπλέον, συμμετέχουμε και σε 10 έργα LIFE. Το Greek LIFE Task Force, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο 2021 και τρέχοντος LIFE EL-BIOS -ένα πρόγραμμα ψηφιακής καταγραφής των προστατευόμενων περιοχών στη χώρα. Συμμετέχουμε σε 3 Integrated Projects: για την Κλιματική Αλλαγή, την Κυκλική Οικονομία και τις περιοχές Natura, αλλά και σε 5 ακόμα έργα: το ReWee, που ολοκληρώθηκε, καθώς και στα LIFE TERRACESCAPE, GRECABAT, Stop Waste Crime – Prowhibit και Profile.

Η πρόκληση της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής είναι για όλους μας, διοίκηση, εργαζόμενους και συνεργάτες του Πράσινου Ταμείου πρόκληση για να τρέξουμε πιο γρήγορα. Και αυτό θα προσπαθήσουμε από εδώ και πέρα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ