Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_img

Μαδριλένικο… παζάρι

Στην εκτόνωση της έντασης με την Άγκυρα -φαινομενικά τουλάχιστον – οδηγεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, αφού η Τουρκία φαίνεται πως κατάφερε μετά από… ανατολίτικο παζάρι να πάρει όλα όσα ήθελε και να άρει το βέτο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία. Την ίδια στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκατέλειψε ξαφνικά τις κορόνες περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και προκλήσεων, τάχα, από την ελληνική πλευρά, ενώ το μήνυμα που πήρε από τον Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ήταν κάτι παραπάνω από σαφές: να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο.

Απομένει λοιπόν να φανεί το επόμενο διάστημα εάν πράγματι τα όσα διαδραματίστηκαν στο παλάτι της Μαδρίτης όπου διεξήχθη η συνάντηση των ηγετών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ήταν πράγματι θετικά για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και ποια είναι ακριβώς τα ανταλλάγματα που εξασφάλισε ο Ερντογάν, δεδομένου ότι επισήμως λέγεται ότι δεν πρόβαλε απαιτήσεις για την άρση του βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας. Η Αθήνα από την άλλη πλευρά δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια: υπέβαλε και επισήμως το αίτημα προς τις ΗΠΑ για την αγορά των πολεμικών αεροσκαφών τύπου F-35, θέλοντας να προλάβει μεταξύ άλλων τυχόν εξελίξεις στα εξοπλιστικά της Τουρκίας, αφού οι γείτονες είναι γνωστό ότι επιδιώκουν την προμήθεια των αναβαθμισμένων F-16 από τις ΗΠΑ και την επιστροφή τους στο κατασκευαστικό πρόγραμμα των F-35.

Στην πραγματικότητα, τα δύο κέρδη που φαίνεται ν’ αποκομίζει η Τουρκία από το παζάρι στο ΝΑΤΟ δεν αφορούν άμεσα την Ελλάδα. Είναι η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από και προς τη Σουηδία, αλλά και το μνημόνιο που υπογράφηκε ανάμεσα σε Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία, που προβλέπει κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, φωτογραφίζοντας έτσι την αναγνώριση των κουρδικών οργανώσεων ως τρομοκρατικών από τις βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπως ακριβώς επιδιώκει η Άγκυρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ