Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Στο επίκεντρο η Ψυχική Υγεία – Η Ζωή Ράπτη στο 1ο Διεθνές forum για το Wellbeing

Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη ήταν η κεντρική ομιλήτρια στο 1ο Διεθνές forum για το Wellbeing, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Ανέφερε πως η ψυχική υγεία και η ευεξία συμβάλλουν σε αυτό που ορίζεται ως well-being, ως μια θετική κατάσταση της ύπαρξης μας. Η ευεξία περιλαμβάνει την ποιότητα ζωής και την ικανότητα των ανθρώπων και των κοινωνιών να συνεισφέρουν στον κόσμο με μια αίσθηση νοήματος και σκοπού.

Kαι πρόσθεσε: «Το δώρο της ζωής είναι μοναδικό, είναι ανεπανάληπτο, και οφείλει ο καθένας μας να το προστατεύει και να το φροντίζει. Η ευεξία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Παράλληλα, η προώθηση της κοινωνικής ευημερίας συμβάλλει στη δημιουργία ενεργών, ανθεκτικών και βιώσιμων κοινωνιών σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η πανδημία και ο πρόσφατος βάναυσος πόλεμος στην περιοχή μας ανέτρεψαν κάθε ατζέντα, αναδιαμόρφωσαν τις κοινωνικές συμπεριφορές, διατάραξαν τα συστήματα υγείας παγκοσμίως. Όλες οι ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού μας επηρεάστηκαν ανεξαιρέτως, με το υγειονομικό προσωπικό να φτάνει στην εξουθένωση, καλούμενο να στηρίξει ολόκληρη την κοινωνία.

Η κυβέρνησή μας, όμως, πρωτοστάτησε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και η χώρα μας αναδείχθηκε ως παράδειγμα καλής πρακτικής στις προκλήσεις για τα συστήματα υγείας, που έθεσε η πανδημία. Η κρίση αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα, παγκοσμίως, να επαναπροσδιορίσουμε τη σημασία του αγαθού της υγείας, η οποία καταλάβαμε, περισσότερο από ποτέ, πόσο πολύτιμη είναι.

Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει υγεία χωρίς την ψυχική υγεία. Για αυτό, άλλωστε, η ψυχική υγεία τέθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένας από τους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής του για την περίοδο 2020-2025. Το φετινό σύνθημα του ΠΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι «ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΉ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ».

Είναι, λοιπόν, η κατάλληλη στιγμή να επιδιώξουμε την ολιστική ευεξία και ευημερία, τόσο σε ατομικό, όσο και σε και συλλογικό επίπεδο. Άλλωστε, η διασφάλιση της καλής υγείας και της ευημερίας για όλους, και η προώθηση της ψυχικής υγείας αποτελεί τον 3ο από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει πως καλούμαστε να ενισχύσουμε την καλή μας ψυχική υγεία, να καλλιεργήσουμε, και να αναδείξουμε τις υγιείς πλευρές του εαυτού μας. Γιατί, όταν αισθανόμαστε ψυχικά καλά, μπορούμε να συνειδητοποιούμε τις ικανότητές μας, να εργαζόμαστε παραγωγικά, να απολαμβάνουμε τον ελεύθερο χρόνο μας, και να συνεισφέρουμε ενεργά στις κοινότητές μας.

Σε αυτή τη βάση, η προαγωγή της ψυχικής υγείας αποτελεί ζωτικό μέλημά της Πολιτείας μας. Αναγνωρίζουμε, ότι το να εστιάσουμε στον Άνθρωπο καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας ζωής του, συμβάλλει στην ενίσχυση της υγείας και της ευημερίας όλων, μειώνει τις ανισότητες, και δημιουργεί ένα περιβάλλον που προάγει τους ευημερούντες και ανθεκτικούς πληθυσμούς. Γι’ αυτό και οφείλουμε να διατηρούμε υγιές το αστικό, φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό περιβάλλον»

Δράσεις των τελευταίων ετών

Η υφυπουργός Υγείας τόνισε πως τα τελευταία δύο χρόνια ενισχύθηκε το ΕΣΥ σε υποδομές και προσωπικό, αυξήθηκε η χρηματοδότηση και δημιουργήθηκαν νέες δομές και προγράμματα που απαντούν στις νέες αναδυόμενες.

«Σύμφωνα με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού – σημείωσε – δώσαμε έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους:

-Ενισχύσαμε άμεσα το ΕΣΎ με μόνιμους και επίκουρους Ψυχιάτρους, και παιδοψυχιάτρους.

-Νομοθετήσαμε 215 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών ψυχικής υγείας.

-Εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης τη χρηματοδότηση νέων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα, με προτάσεις συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ».

Απολογισμός

Η κα Ράπτη πρόσθεσε:

«Ήδη από την έναρξη της πανδημίας, λειτουργεί 24ωρη, δωρεάν Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 10306, που έως σήμερα έχει λάβει πάνω από 450.000 κλήσεις.

Είναι αλήθεια ότι παιδιά και οι έφηβοι αναδείχθηκαν ως μία από τις ομάδες που βίωσε τις πιο σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις από την πανδημία.

Για την υποστήριξη τους, παράλληλα με τις νέες δομές, αναπτύσσονται και εξειδικευμένες δράσεις και υπηρεσίες.

Νομοθετήθηκαν για πρώτη φορά και δημιουργούνται 8 Κέντρα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, καθώς 3.500 κάθε έτος νέοι διαγιγνώσκονται με ψυχωσικές διαταραχές».

Επισήμανε πως ενισχύθηκε το ΕΣΥ με νέες κλίνες στα Παιδοψυχιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων με ίδιους πόρους, αλλά και δωρεές για να αντιμετωπίσουμε νέες ανάγκες, όπως:

-Στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Πάτρας.

-Στην Ψυχιατρική Κλινική Εφήβων στο Νοσοκομείο Νίκαιας – Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα».

-Δημιουργήθηκε η πρώτη Μονάδα Ψυχογενούς Ανορεξίας για εφήβους στο ΕΣΥ στο «Σισμανόγλειο».

-Έγιναν επενδύσεις σε διεθνείς συνεργασίες για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας για τα παιδιά.

Και συνέχισε: «Για το λόγο αυτό, υπάρχει συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και το “Child Mind Institute” της Νέας Υόρκης, αξιοποιώντας σχετική δωρεά, για τη δημιουργία ολοκληρωμένου Εθνικού Δικτύου Αναφοράς για το παιδί, σε όλη την Επικράτεια.

Νομοθετήθηκαν και λειτουργούν άμεσα Κέντρα Ψυχικής Υγείας στα Πανεπιστήμιαγια την ψυχολογική υποστήριξή τους, το πρώτο από τα οποία θα δημιουργηθεί στο ΠΑΔΑ.

Μία άλλη ομάδα με μεγάλο ψυχικό κόστος από την πανδημία ήταν οι ηλικιωμένοι μας που βίωσαν απομόνωση, άγχος, μοναξιά, και κατάθλιψη.

Για την υποστήριξή των ασθενών, αλλά και των οικογενειών τους, δημιουργούνται νέες δομές και προγράμματα για την άνοια και το αλτσχάιμερ σε όλη τη χώρα.

Εγκαινιάστηκε η λειτουργία δύο Κέντρων Ημέρας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης.

Αναπτύσσονται Προγράμματα Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης, σε συνεργασία με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, με Κινητές Μονάδες, σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας».

Επίλογος

Τέλος η κα Ράπτη έκλεισε λέγοντας «Γι’ αυτό προχωράμε όλοι μαζί προς την επόμενη ημέρα που θα είναι χτισμένη σε γερά θεμέλια, μια μέρα πιο ελπιδοφόρα, μια ημέρα πιο «φωτεινή». Όταν εμείς είμαστε καλά μπορούμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον μας, να ομορφύνουμε τον κόσμο γύρω μας και να σταθούμε αλληλέγγυοι για μην αφήσουμε κανέναν μόνο του, κανέναν πίσω».

Διαβάστε: Ζωή Ράπτη στην «Α»: «Να αποκαταστήσουμε την ευημερία στη ζωή μας»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ