Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 10 βουλευτές του ΚΚΕ για τη δίωξη σε βάρος 27 δημοτικών συμβούλων Αγίου Δημητρίου, επειδή υπερασπίστηκαν 34 εργαζόμενους κρίνοντας ότι οι συμβάσεις τους είναι εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Οι 27 δημοτικοί σύμβουλοι παραπέμπονται, μετά από απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών Εκπροσώπων ΟΤΑ.
Στην ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Σεμίνα Διγενή, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Λιάνα Κανέλλη, Αφροδίτη Κτενά, Διαμάντω Μανωλάκου, Θανάσης Παφίλης και Χρήστος Τσοκάνης, αναφέρονται τα εξής:
«Με απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών Εκπροσώπων ΟΤΑ η πρώην Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Αττικής και 27 Δημοτικοί Σύμβουλοι του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου (10 εξ αυτών έχουν επανεκλεγεί στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και είναι σήμερα εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι).
Οι προαναφερόμενοι αιρετοί παραπέμπονται επειδή έλαβαν ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο να μην ασκήσει ο Δήμος έφεση κατά αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκριναν δικαίως ότι οι συμβάσεις 34 εργαζομένων του Δήμου Αγίου Δημητρίου δεν είναι στην πραγματικότητα συμβάσεις ορισμένου χρόνου αλλά συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.
Ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής είχε αρχικά κλητεύσει τους συμβούλους σε έγγραφη απολογία, εγκαλώντας τους ότι έχουν διαπράξει το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος και μάλιστα ενεργώντας με δόλο.
Παρά τις έγγραφες απολογίες των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής εμμένει στην κρίση του ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα και μάλιστα ενεργώντας με δόλο και ζητά τη σύμφωνη γνώμη του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών για την επιβολή πειθαρχικής ποινής σε βάρος τους. Οι ποινές δε που μπορούν να επιβληθούν ξεκινούν από αργία έως 6 μήνες και φτάνουν μέχρι την έκπτωση από το αιρετό τους αξίωμα (άρθρο 233 Ν. 3852/2010).
Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 72 παρ. 1ι του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4915/2022, γνωστή και ως “τροπολογία Βορίδη”, τα Δημοτικά Συμβούλια είναι υποχρεωμένα να ασκήσουν ένδικα μέσα ενάντια σε κάθε θετική δικαστική απόφαση, που δικαιώνει εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Η κυβέρνηση υποχρεώνει στην πραγματικότητα τα Δημοτικά Συμβούλια να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα την πολιτική της, που κρατάει ομήρους τους εργαζόμενους των δήμων, οι οποίοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς σταθερή δουλειά, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σε ένα καθεστώς εργασιακής γαλέρας και να ταυτιστούν πλήρως με την πολιτική “ανακύκλωσης της ανεργίας” και επιβολής ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Η παραπομπή των εκλεγμένων του Δήμου Αγίου Δημητρίου καταδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στους δήμους και την ομηρία των εργαζομένων, για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση τους, με αρνητικές συνέπειες τόσο στους εργαζόμενους όσο φυσικά και τις παρεχόμενες στους δημότες υπηρεσίες.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προχωρήσει ώστε:
– Να ακυρωθεί τώρα η παραπομπή των 28 νυν και πρώην αιρετών στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών Εκπροσώπων ΟΤΑ, να αναγνωριστεί το προφανές, ότι οι εν λόγω δημοτικοί σύμβουλοι δεν ενήργησαν κατά παράβαση των καθηκόντων τους και μάλιστα εκ δόλου, όπως εγκαλούνται, αλλά αντιθέτως ενήργησαν κατά συνείδηση, αποβλέποντας στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων και των δημοτών και με βάση τα δεδομένα αυτά να μην τους επιβληθεί καμιά ποινή.
– Να τροποποιηθεί το άρθρο 72 παρ. 1ι του Ν. 3852/2010, όπως διαμορφώθηκε με το Ν.4915/2022, ώστε να μπορούν τα Δημοτικά Συμβούλια να λαμβάνουν αποφάσεις με γνώμονα τα δικαιώματα των εργαζομένων των Δήμων αλλά και των δημοτών».
Διαβάστε επίσης: Στο στόχαστρο οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας με απόφαση του ΔΣ
Ειδήσεις από τον Αγιο Δημήτριο στο amarysianotia.gr
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter