Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

“Ο Υμηττός Αύριο”: Αγωνία για το μέλλον και τη σημασία του βουνού στο Συνέδριο του Δήμου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου Συνεδρίου που οργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με τον Δήμο Ηλιούπολης, έπειτα από πρωτοβουλία και στήριξη των ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΟΛΗΣ.

Το Συνέδριο που ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε   θέμα “Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ” και πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό μέγαρο Ηλιούπολης «Μίκης Θεοδωράκης» Σάββατο και Κυριακή 2 και 3 Μαρτίου 2024.

Ο δήμαρχος Ηλιούπολης Στάθης Ψυρόπουλος προλόγησε κατά την έναρξη του Συνεδρίου, αναδεικνύοντας στο λόγο του την Υψηλή Περιβαλλοντική Αξία του Υμηττού, την ξεχωριστή βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής του Υμηττού και τους τρόπους προστασίας του βουνού. Αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του Συνεδρίου και στην ιδιαίτερη σημασία της προστασίας του Ορεινού Όγκου Υμηττού και του ρυθμιστικού σχεδίου Αττικής, τις πρακτικές που ακολουθούνται στη διαχείριση περιαστικών δασών και πρασίνου σε χώρες του εξωτερικού, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν έντονα καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν πλέον στην Αττική όπως και οι δασικές πυρκαγιές που αποτελούν πλέον υπαρκτό κίνδυνο για τα περιαστικά δάση.

Ο κ. Ψυρρόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι είναι επιβεβλημένο να ενισχυθεί η Παιδεία απέναντι στο πράσινο με προσανατολισμό στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία για την καλύτερη σύνδεση του Υμηττού με το Αστικό Πράσινο. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε και στην Κοινωνία των πολιτών: “Εάν δεν ενισχύσουμε την Κοινωνία των πολιτών, εάν δεν στηρίξουμε έννοιες όπως είναι ο εθελοντισμός, τότε δεν θα καταφέρουμε ούτε να προστατεύσουμε ούτε κατ’ επέκταση να διατηρήσουμε τα περιαστικά δάση. Για εμένα προσωπικά αλλά και για το σύνολο της σημερινής δημοτικής αρχής η προστασία του Υμηττού είναι θεμελιώδες ζήτημα και ξεκινάει και από το σχολείο”.

Το συνέδριο αποτέλεσε ένα κορυφαίο γεγονός τόσο για την Ηλιούπολη, όσο και την Αττική γενικότερα, με τη συμμετοχή κορυφαίων ειδικών επιστημόνων από Ελλάδα και εξωτερικό που κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το μέλλον του βουνού μας, την προστασία, τη διαχείριση και τη διασύνδεσή του με την κοινωνία.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε αναλυτικά ο  εξέχων εξυγιαντικός ρόλος του Υμηττού στον αστικό ιστό του λεκανοπεδίου και η σύνδεσή του με την μακρόχρονη ιστορία της μητρόπολης των Αθηνών, επιτυγχάνοντας  να διατηρήσει πλήθος φυσικών στοιχείων, που πλέον σε πολλά από αυτά έχουν μειωθεί οι πληθυσμοί τους.

Οι είκοσι εισηγητές που μίλησαν, στην πλειοψηφία τους, αφού επεσήμαναν ότι ο Υμηττός στη σύγχρονη ιστορία του βρίσκεται δυστυχώς σε διαρκή πίεση και υποχώρηση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, με κίνδυνο την οριστική του κατάρρευση, εξέφρασαν επιπλέον την αγωνία τους ως πολίτες, απέναντι στις χρονίζουσες αδυναμίες οριστικής και ολοκληρωμένης προάσπισής του.

Προσδιορίστηκαν και αναλύθηκαν τα προβλήματα και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο Υμηττός και κατατέθηκαν προτάσεις διαχείρισης, που στοχεύουν στην εξασφάλιση του πολυλειτουργικού του ρόλου ως περιαστικό δάσος σε συνεχή διασύνδεση με την πόλη.

Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, 3 Μαρτίου, κλήθηκαν οι φορείς της πολιτείας (Υπουργείο Περιβάλλοντος, εκπρόσωποι της Τόπικής  Αυτοδιοίκησης, ΣΠΑΥ), εκπρόσωποι, συλλογικοί φορείς και προσωπικότητες του δημοσιογραφικού κόσμου, να τοποθετηθούν στα ερωτήματα και τις προτάσεις που προέκυψαν από την έκθεση των απόψεων.

Οι παρευρισκόμενοι υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Δ.Καμπουράκη εξέφρασαν την ίδια αγωνία για να περισωθεί, να διατηρηθεί και να αυξηθεί ο ευεργετικός ρόλος του Υμηττού και να θεσμοθετηθούν κανόνες ορθολογικής συμβίωσης και της αειφορικής του προσφοράς προς την κοινωνία και τις μέλλουσες κυρίως γενιές.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου Συνεδρίου υποβλήθηκαν προς τους ομιλητές από τους συνέδρους, εγγράφως και προφορικά πολλές ερωτήσεις, που έδειξαν το μεγάλο ενδιαφέρον όλων όσων παρακολούθησαν το Συνέδριο.

Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Μενέλαος Γαρδικιώτης δεσμεύθηκε:

  • στην έκδοση των συμπερασμάτων – προτάσεων του Συνεδρίου προς την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς
  • την παρακολούθηση υλοποίησης των τεκμηριωμένων προτάσεων που κατατέθηκαν από τους ειδικούς επιστήμονες
  • την κοινοποίηση των εν λόγω συμπερασμάτων ευρύτερα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, που δεν στάθηκε δυνατό να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τις εργασίες του συνεδρίου.

Το Συνέδριο επίσης τίμησαν με την παρουσία τους:

ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νότιου τομέα Αθηνών Παύλος Χριστίδης, ο Νίκος Χρυσόγελος αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, η Χαρά Καφαντάρη εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Κατερίνα Λουκάκη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Σύριζα-ΠΣ και μέλος της υπό σύσταση Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς.

Οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων της Ηλιούπολης :

Ο Δημήτριος Ευαγγέλου επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης  «Ηλιούπολη Φωτεινή πόλη»

Ο Θοδωρής Παπαδάτος επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Ηλίου πόλις Ανθρώπινη πόλη»

Οι αντιδήμαρχοι Ηλιούπολης :

Χρήστος Καλλαρύτης, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας

Ιωάννης Πούλος, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Νίκος Καραβαγγέλης, αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ποιότητας Ζωής και Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Ο κ. Χαραλαμπος Καραγιώργος προέδρος του Α.ΚΙ.Β.Δ.Α

Ο κ. Ανδρέας Αθανασίου εκπρόσωπος της Δημοτικής Παράταξης  ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση σε μαθητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στο αισθητικό δάσος Καισαριανής πλησίον της μονής Καισαριανής. Στη σημαντική αυτή δράση συμμετείχαν: το ΚΕΕΠΕΑ «Ορίζοντες», το 1ο  και 3ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, το Ιδιωτικό Γυμνάσιο Χαιδαρίου «Πολύτροπη Αρμονία».

Διαβάστε επίσης: Καρναβάλι ανθρωπιάς στην Ηλιούπολη για τη στήριξη του μικρού Παναγιώτη

Ειδήσεις από την Ηλιούπολη στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ