Δύο σημαντικές διαπιστώσεις έκανε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, στη διάλεξη που έδωσε στο Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΔΕΑΠ) Γλυφάδας, στην πρεμιέρα του εαρινού εξαμήνου. Η πρώτη ήταν η μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών σε όλο τον κόσμο (βάσει δεδομένων του ΟΗΕ, θα φθάσουν τα 400 εκατ. μέχρι το 2030) λόγω των φυσικών καταστροφών. Και η δεύτερη, που αφορά τη χώρα μας, ήταν ότι οι καταστροφές στη Θεσσαλία ήταν ίσως οι μεγαλύτερες που συνέβησαν στη σύγχρονη Ελλάδα.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην ανησυχία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια σχετικά με την αύξηση των φυσικών φαινομένων, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει στην εφαρμογή δράσεων για την αντιμετώπισή τους.
«Παλαιότερα θεωρούσαμε ότι το 2040 θα βιώναμε την κλιματική κρίση. Ομως τη βιώνουμε πιο πριν. Εχουμε ήδη σωρεία καταστροφικών γεγονότων, τα οποία χωρίζονται σε γεωδυναμικά όπως σεισμοί, τσουνάμι και ηφαίστεια και υδρομετεωρολογικά όπως ξηρασίες, πυρκαγιές και πλημμύρες. Αυτές οι δύο κατηγορίες συμπλέκονται μεταξύ τους και καταστρέφουν περιοχές», ανέφερε ο κ. Λέκκας.
Για τον ίδιο, η κλιματική κρίση είναι κάτι πολύπλοκο. Όπου εμφανίζονται καταστροφικά γεγονότα και φυσικά φαινόμενα συνδέονται και με τις ανθρωπιστικές κρίσεις, καθώς αυτά μπορούν να επιφέρουν και άλλες κρίσεις, όπως π.χ. η μετανάστευση. Συμπλήρωσε, δε, ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μέχρι το 2030 θα υπάρχουν 400 εκατ. μετανάστες σε όλο τον κόσμο, λόγω και των φυσικών καταστροφών.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Λέκκας, η διαχείριση των κρίσεων προϋποθέτει πρόληψη και ετοιμότητα, ακολούθως έγκαιρη επέμβαση και έρχεται στο τέλος η ανάκαμψη.
Ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, δήλωσε: «Είναι εξαιρετική τιμή να υπάρχουν τόσο σημαντικές διαλέξεις στο πρόγραμμα του Ανοικτού Πανεπιστημίου της πόλης μας. Ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύ τους διακεκριμένους καθηγητές που συμμετέχουν αφιλοκερδώς στο εγχείρημα αυτό. Συγχαρητήρια σε όλους εσάς για την επιλογή σας να επενδύετε δημιουργικά τον χρόνο σας, ενισχύοντας τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα σας, διευρύνοντας τις γνώσεις σας και τους ορίζοντές σας».
Τα μαθήματα – διαλέξεις πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο “Μελίνα Μερκούρη” (Γ. Γεννηματά και Ανατ. Ρωμυλίας 123, Άνω Γλυφάδα) συνήθως Δευτέρες, εκτός εξαιρέσεων οι οποίες αναγράφονται στο πρόγραμμα. Διαρκούν μιάμιση ώρα, από τις 7 μ.μ. έως τις 8:30 μ.μ.. Το εαρινό εξάμηνο θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 10 Ιουνίου και περιλαμβάνει συνολικά 10 διαλέξεις.
Με τη λήξη του εξαμήνου θα χορηγηθούν στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης, τις οποίες μπορούν να εντάξουν στο βιογραφικό τους.
Διαβάστε επίσης: Το 2026 – 2027 θα υποδεχτεί τους πρώτους μαθητές το Πρότυπο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο
Ειδήσεις από την Γλυφάδα στο amarysianotia.gr