Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

«Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης»: Δράση τώρα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης στην Αττική

Γράφει ο Γιώργος Iωακειμίδης, επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Αττικής.

Με μία εκτενή επιστημονική έκθεση για την πρώτη ευρωπαϊκή εκτίμηση των κλιματικών κινδύνων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός κρούει τον κώδωνα για τα μέτρα που πρέπει επειγόντως να αναλάβουμε ως Ελλάδα και ως Ευρώπη γενικότερα, με σκοπό την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης. 

Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, αλλά και η συνέχεια των τριών πρώτων μηνών του 2024 δείχνει ότι χειμώνα δεν θα ζήσουμε στην Ελλάδα φέτος. Αυτό ίσως είναι ωραίο στα μάτια του κόσμου με τις Κυριακάτικες ηλιόλουστες βόλτες ή αποδεικνύεται ανακουφιστικό στα άδεια πορτοφόλια, τα οποία δεν επιβαρύνονται και με τη θέρμανση του σπιτιού, όμως, οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης θα είναι τραγικές. Ενδεικτικό αυτού είναι τα στοιχεία από την εν λόγω έκθεση για τους καύσωνες του καλοκαιριού του 2022, οι οποίοι ευθύνονται για τον πρόωρο θάνατο 60.000 -70.000 ανθρώπων στην Ευρώπη.

Μέσα σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, με τους παρατεταμένους καύσωνες, τις εκτεταμένες πλημμύρες, τις πυρκαγιές, η Αττική πρέπει να αναλάβει δράση. Δεν είναι τυχαίο ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολιάζοντας την έκθεση αυτή, προτείνει ως πρώτο βήμα δράσης, τη συνεργασία για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή μεταξύ εθνικού, περιφερειακού και τοπικού επιπέδου. 

Η Περιφέρεια Αττικής θα βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα και για να μη ζούμε κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια, με ανθρώπους, περιουσίες, ζώα και το περιβάλλον να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή, πρέπει επιτέλους να χωριστούν οι αρμοδιότητες το συντομότερο δυνατό και να υπάρξει ένας οργανωτικός σχεδιασμός. 

Σε αυτήν τη χώρα πρέπει κάτι να οργανωθεί σωστά. Δεν είναι όλα πάμε και όπου βγει, όταν, ειδικά, γνωρίζουμε ότι με μαθηματική ακρίβεια θα έρθουν τους επόμενους κιόλας μήνες έντονα φαινόμενα που θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Αυτή είναι η πρώτη διάσταση και καίρια για την προστασία των ανθρωπίνων ζωών. Σημαντική, όμως, είναι και η έτερη οικονομική διάσταση του ζητήματος, σε αντίστοιχη έκθεση για την Ελλάδα, από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς, το κόστος, αν δεν λάβουμε μέτρα απέναντι στην κλιματική κρίση, θα υπερβεί στο τέλος του αιώνα τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αλήθεια είναι πώς δεν θέλω να κινδυνολογώ και να δραματοποιώ τις καταστάσεις, αλλά η Περιφέρειά μας, η Αττική βρίσκεται στην ώρα μηδέν. Κάνουμε κάθε τόσο τον σταυρό μας και κοιτάμε τον καιρό, γιατί τίποτα δεν είναι προετοιμασμένο, ώστε να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Γι’ αυτό πρέπει επειγόντως να αναλάβουμε δράση. Τα λόγια και οι συγγνώμες μετά από κάθε καταστροφή πρέπει να σταματήσουν. Ξεκινώντας από το τί κάνει ο κάθε φορέας, βήμα – βήμα να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα. Έχουμε, ήδη, προτείνει τη χρήση των μέσων τεχνολογίας για την πρόληψη πλημμυρών και των πυρκαγιών στην Αττική. Παράλληλα, έχουμε ήδη επιστήσει την προσοχή για τη συντήρηση υποδομών ζωτικής σημασίας, όπως οι γέφυρες στον Κηφισό. 

Η πολιτική προστασία δεν είναι η αλλαγή jackets και το θλιμμένο επικοινωνιακό στυλ μετά από τις καταστροφές. Δεν γίνεται να παραμένουμε, άπραγοι με τα χέρια σταυρωμένα, παρακολουθώντας την επόμενη καταστροφή να έρχεται. Πρέπει να αναλάβουμε όλες και όλοι δράση για το Περιβάλλον της Αττικής. Έχουμε τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και στρατηγικές. Ας τις εντάξουμε στην ελληνική πραγματικότητα, αφήνοντας πίσω την κακή ελληνική νοοτροπία του ωχαδελφισμού και της απραξίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ