Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τάκης Γιαννέτος στην «Α»: «Διατηρώντας τις παραδόσεις μας, κοιτάζουμε προς το μέλλον της μόδας και της υψηλής ραπτικής»

«Μακροπρόθεσμα, η τύχη απονέμεται στον ικανό»
Helmut von Moltke

Mε τις απαρχές του να εντοπίζονται στο μακρινό 1907 στη Μεσσηνία, ο διεθνής Οίκος μόδας Giannetos βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους της υψηλής ραπτικής και μάλιστα έχοντας και μαρουσιώτικες ρίζες, καθώς ο Παναγιώτης Γιαννέτος, επικεφαλής του Oίκου στις μέρες μας, μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, αλλά και για τα ερεθίσματα που του έδωσε στην επιτυχημένη πορεία του στον χώρο της μόδας.

Παράλληλα, απαντά στις ερωτήσεις μας για τις τάσεις στον χώρο της μόδας και της υψηλής ραπτικής, για την τόλμη ή μη των πολιτικών να ξεφύγουν από τις «παραδοσιακές» ενδυματολογικές συμβάσεις, αλλά και για τις προτάσεις που είχε για να αναμειχθεί με την πολιτική.

Πελάτες από το Αριοχώρι Μεσσηνίας (1950)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΙΒΙΑΝ ΜΑΡΓΕΛΛΟΥ

Από το ραφείο του προπάππου σας το 1907 στο Αριοχώρι Μεσσηνίας, στον σημερινό διεθνή Oίκο Giannetos. Ποια ήταν τα ορόσημα αυτής της διαδρομής;

Η ιστορία του Oίκου Giannetos είναι γεμάτη ορόσημα που αντανακλούν την εξέλιξη και τη διαχρονικότητα της υψηλής ραπτικής. Από το αρχικό ραφείο στο Αριοχώρι Μεσσηνίας το 1907, ο Oίκος Giannetos έχει διανύσει έναν εκπληκτικό δρόμο μετατροπής σε διεθνή οίκο μόδας. Ας αναλύσουμε τα κύρια ορόσημα αυτής της διαδρομής:

Η διαδρομή του Oίκου Giann

Ο Δημήτρης Γιαννέτος υφαίνει με τη ρόκα, στο Αριοχώρι Μεσσηνίας (1955)

etos μέσα στα χρόνια ήταν πραγματικά εμβληματική και γεμάτη σημαντικά ορόσημα. Ξεκινώντας από το 1907, με τον προπάππου Δημήτρη Γιαννέτο να ύφαινε τα υφάσματα και να ράβει κοστούμια που προσέλκυαν την ελίτ της Καλαμάτας, κάθε γενιά πρόσθετε καινοτόμες ιδέες και επέκτεινε το όραμα.

Η στροφή στην ιταλική εκπαίδευση του παππού μου στη Σχολή Scorsone του Μιλάνου και η εμπειρία στον Οίκο Oxford Clothes στο Σικάγο έφερε πολύτιμη τεχνογνωσία στην υψηλή ραπτική, την οποία μεταφέραμε επιστρέφοντας στην Ελλάδα.

Με την έναρξη του πρώτου εργαστηρίου – μαγαζιού στην Αθήνα, το όνομα Giannetos έγινε συνώνυμο της υψηλής ραπτικής, εξασφαλίζοντας πελατεία από την υψηλή κοινωνία και σημαντικές προσωπικότητες.

Πουκαμισάδικο, Αθήνα (1950)

Τέλος, η επιμονή στη διατήρηση της ποιότητας και στην προσωπική προσέγγιση του κάθε πελάτη, καθώς και η επέκταση σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, εξασφάλισε τη διεθνή φήμη και αναγνώριση του Οίκου μας.

Σήμερα, είμαστε υπερήφανοι που συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε, διατηρώντας τις παραδόσεις μας, κοιτάζοντας παράλληλα προς το μέλλον της μόδας και της υψηλής ραπτικής.

Και πώς συνεχίζεται η παράδοση με την τέταρτη γενιά της οικογένειας Γιαννέτου;

Η τέταρτη γενιά, στην οποία ανήκω, έχει επίσης αγκαλιάσει το ίδιο πάθος και αφοσίωση για την υψηλή ραπτική. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Μαρούσι έχω αποκομίσει τη βαθιά αίσθηση της κοινότητας και της ανθρωπιάς που διαπνέει αυτήν την περιοχή. Το Μαρούσι αποτελεί μια πηγή έμπνευσης και έναν άξονα σταθερότητας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των αξιών και της προσωπικότητάς μου, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μου πορεία· έχω πάντα την αίσθηση της ιστορίας και της κληρονομιάς μας, την οποία φέρνω μαζί μου στη διοίκηση και την περαιτέρω ανάπτυξη του Οίκου Giannetos. Είναι μια μεγάλη τιμή και ευθύνη να συνεχίζεις μια τόσο πλούσια παράδοση, ειδικά σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα. Με την ίδια αφοσίωση στην ποιότητα και την προσωπική προσέγγιση που χαρακτηρίζει τον Οίκο μας από την αρχή, εμείς, η τέταρτη γενιά, δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την τέχνη της ραπτικής, διατηρώντας ταυτόχρονα την κληρονομιά και τις αξίες που μας καθοδηγούν.

Εργαστήριο Γιαννέτος (1975)

Η συνέχεια της οικογένειας Γιαννέτου στον χώρο της υψηλής ραπτικής είναι η απόδειξη της ανθεκτικότητας και της διαχρονικότητας της τέχνης μας, καθώς και της σταθερής μας δέσμευσης να προσφέρουμε υψηλή ποιότητα και κομψότητα στους πελάτες μας.

Διδάσκεται το στυλ και το καλό γούστο; Προσέχουν οι Έλληνες το ντύσιμο και την εικόνα τους;

Το στυλ και το καλό γούστο είναι στοιχεία που μπορεί κανείς να εξελίξει με την πάροδο του χρόνου. Παρόλο που η αίσθηση του στυλ μπορεί να είναι κάτι προσωπικό και έμφυτο σε κάποιους, υπάρχουν πολλά που μπορούν να μάθουν μέσω της παρατήρησης, της εκπαίδευσης και της πειραματικής διάθεσης. Ειδικά στον κόσμο της μόδας, η συνεχής εκπαίδευση και η ανανέωση των γνώσεων είναι κρίσιμες.

Ως προς τους Έλληνες, έχω παρατηρήσει μια σταδιακή ενδυματολογική αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια. Περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να δίνουν βάση στο πώς ντύνονται και στην εικόνα που προβάλλουν. Υπάρχει μια αυξημένη αναγνώριση ότι η εικόνα μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο τόσο στο προσωπικό όσο και στο επαγγελματικό επίπεδο.

Κοστούμι Μιμής Ντενίση, Ζάππειο Μέγαρο, Shaun Toub

Ποια είναι η πιο ιδιαίτερη παραγγελία που έχετε λάβει; Υπήρξαν κυρίες που θέλησαν να κάνουν εμφάνιση με κοστούμι;

Μία από τις πιο ιδιαίτερες και αξιομνημόνευτες παραγγελίες που έχουμε λάβει ήταν η δημιουργία κοστουμιών για τα κέρινα ομοιώματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου για το Madame Tussauds. Η πρόκληση να αναπαραγάγουμε με ακρίβεια την εμφάνιση δύο τόσο σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων ήταν τεράστια, αλλά και παράλληλα μια τιμή για εμάς.

Επίσης, έχουμε δεχτεί αιτήματα από πολλές κυρίες που επιθυμούσαν να κάνουν εμφάνιση με κοστούμι, αντί για τα παραδοσιακά γυναικεία φορέματα. Ειδικές περιπτώσεις όπως η Μίμη Ντενίση, η Ειρήνη Παπά, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και η Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου, η Κάτια Δανδουλάκη κ.ά. έχουν εμπιστευτεί τον Οίκο μας για τη δημιουργία εξαιρετικά κομψών και διαχρονικών κοστουμιών που αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητα και το στυλ τους.

Με τον Κώστα Γαβρά, Biennale Βενετίας (2019)

Ποια είναι τα μηνύματα της αγοράς σήμερα; Δέχεστε επιρροές για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα; Η ηθική στη μόδα είναι… «μόδα» ή αναγκαιότητα;

Είναι σαφές ότι οι καταναλωτές αναζητούν πλέον επιχειρήσεις και μάρκες που επιδεικνύουν έναν σεβασμό προς το περιβάλλον και τις κοινότητες που συμμετέχουν στην παραγωγική αλυσίδα.

Στον Οίκο Giannetos, αναγνωρίζουμε τη σημασία του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και δεχόμαστε επιρροές που μας κινητοποιούν προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση. Η επιλογή υλικών, η διαδικασία παραγωγής και η μείωση των αποβλήτων είναι κρίσιμοι παράγοντες που λαμβάνουμε υπόψη στην κάθε μας συλλογή.

Όσον αφορά την ηθική στη μόδα, πιστεύω πως έχει εξελιχθεί από μια τάση σε μια αναγκαιότητα. Η βιώσιμη μόδα δεν είναι πλέον απλά ένα μάρκετινγκ εργαλείο, αλλά μια βαθιά ριζωμένη αξία που καθοδηγεί τις αποφάσεις και τις πρακτικές των επιχειρήσεων. Η δέσμευση στην ηθική παραγωγή, η διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού και η στήριξη των τοπικών κοινοτήτων είναι εξίσου σημαντικές με την ποιότητα και το στυλ των προϊόντων μας.

Σε μια εποχή που η πλανητική και κοινωνική ευημερία βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, η βιώσιμη και ηθική μόδα αποτελεί όχι μόνο μια αναγκαιότητα για την αγορά αλλά και έναν τρόπο για τις επιχειρήσεις να δείξουν την αληθινή τους δέσμευση σε μια καλύτερη μελλοντική κατεύθυνση.

Είναι μύθος ότι η «made to measure» ραπτική είναι ακριβή; Έχετε λύσεις για όλες τις οικονομικές δυνατότητες;

Υπάρχει μια συνηθισμένη πεποίθηση ότι η «made to measure» ραπτική είναι πολύ ακριβή, αλλά αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Ενώ μπορεί να είναι πιο δαπανηρή από την έτοιμη ενδυμασία, λόγω της προσαρμογής και της ατομικής προσοχής που απαιτείται, στον Οίκο Giannetos φροντίζουμε να προσφέρουμε επιλογές που να μπορούν να ικανοποιήσουν διάφορα οικονομικά επίπεδα.

Γάμος Πάνου Μουζουράκη, δια χειρός Giannetos

Δουλεύουμε με τους πελάτες μας για να βρούμε λύσεις που ταιριάζουν στον προϋπολογισμό τους, προσφέροντας διαφορετικές κατηγορίες υφασμάτων και επιλογών προσαρμογής. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε την ποιότητα της «made to measure» ραπτικής προσιτή σε μια ευρύτερη πελατειακή βάση, πιστεύοντας ότι κάθε άνθρωπος αξίζει να έχει ρούχα που να τον εκφράζουν πλήρως και να του ταιριάζουν απόλυτα.

Η «made to measure» ραπτική δεν είναι μόνο ένας τρόπος να αποκτήσει κάποιος ένα ρούχο, αλλά μια εμπειρία προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις προτιμήσεις του. Είναι μια επένδυση στην εμφάνιση και την αυτοπεποίθησή του, και είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η επένδυση είναι δυνατή για όλους, ανεξαρτήτως του προϋπολογισμού τους.

Τολμούν οι πολιτικοί να διαφοροποιηθούν σε σχέση με τις γνωστές «παραδοσιακές», θα λέγαμε, ενδυματολογικές τους επιλογές;

Σχετικά, τώρα, με τους πολιτικούς, το να διακινδυνεύσουν στον τομέα της μόδας είναι πάντα μια δύσκολη επιλογή. Σε έναν κόσμο όπου η εικόνα αναλύεται και συχνά κρίνεται, οι πολιτικοί τείνουν να προτιμούν πιο συντηρητικές επιλογές. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις, με κάποιους να τολμούν πιο έντονες επιλογές, δείχνοντας ότι η πολιτική και η προσωπική ταυτότητα μπορούν να συμβαδίσουν με μια μοντέρνα και καλαίσθητη εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του ντυσίματος μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό τρόπο έκφρασης, αντανακλώντας τις αξίες, τις πεποιθήσεις και την προσωπικότητα του καθενός.

Το να τολμήσει κάποιος την αλλαγή στο πλαίσιο της πολιτικής μπορεί να είναι μια δύσκολη απόφαση, καθώς η εικόνα ερμηνεύεται συχνά ως μήνυμα. Παρόλα αυτά, μια καλά σκεπτόμενη ανανέωση μπορεί να αποδειχθεί θετική, εφόσον ενισχύει το μήνυμα που θέλει να περάσει ο πολιτικός, προσθέτοντας ένα στοιχείο προσβασιμότητας και ανθρωπιάς.

Μουσείο Madame Tussauds
Ειδική παραγγελία κοστουμιών ομοιωμάτων (Ανδρέας Παπανδρέου, Κων/νος Καραμανλής, Ελευθέριος Βενιζέλος)

Σας έχουν γίνει προτάσεις να ασχοληθείτε με την πολιτική; Υπάρχουν κοινά σημεία με την αντίληψη που απαιτείται στο χώρο σας;

Ναι, έχω λάβει προτάσεις να εμπλακώ περισσότερο στην πολιτική. Ωστόσο, η προσωπική μου επιλογή ήταν να μην προχωρήσω σε αυτή την κατεύθυνση. Η ενασχόλησή μου με τον σχεδιασμό και τη ραπτική, καθώς και η συμμετοχή μου στον εμπορικό κόσμο, απαιτούν μια βαθιά κατανόηση των αναγκών των ανθρώπων, κάτι που είναι κοινό και στην πολιτική.

Η αντίληψη που απαιτείται στο χώρο μου, που σχετίζεται με την ακρίβεια, την ποιότητα και την κατανόηση των πελατών, έχει κάποιες ομοιότητες με αυτή που απαιτείται στην πολιτική. Και στα δύο πεδία, είναι σημαντικό να κατανοείς τις ανάγκες και τις προσδοκίες των ανθρώπων που σε εμπιστεύονται, να εργάζεσαι με οραματισμό και να δημιουργείς λύσεις που υπηρετούν το κοινό καλό. Αν και η πολιτική μπορεί να είναι ένας τρόπος να επηρεάσεις θετικά την κοινωνία σε μεγάλη κλίμακα, προτιμώ να συνεχίσω να συνεισφέρω μέσα από τον επαγγελματικό μου ρόλο και τη συμμετοχή μου στον εμπορικό σύλλογο. Εκεί, αισθάνομαι ότι μπορώ να κάνω τη διαφορά, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες που εμπλουτίζουν τη ζωή των ανθρώπων και στηρίζουν την τοπική οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ