Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Ο ύστερος μετανιωμός δηλοί υποκρισία

Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης

Δικηγόρος ε.τ.

Η κυρία Άνγκελα Μέρκελ θα είναι για πολύ λίγο ακόμη Καγκελάριος μιας και στο τέλος Σεπτεμβρίου διεξάγονται εκλογές στη Γερμανία και αποχωρίζεται οριστικά την πολιτική, για να ιδιωτεύσει, ύστερα από 16 χρόνια θητείας της στην Καγκελαρία.

Δεν γνωρίζουμε, ούτε, άλλωστε, και αφορά τούς Έλληνες, εάν υπήρξε αγαπητή ή και αποδεκτή απ’ τη μεγάλη πλειοψηφία τού λαού. Στην αποχαιρετιστήρια, όμως, ομιλία της στη Γερμανική Βουλή, αντί τού συγκινησιακού κλίματος, που ενδεχομένως να περίμενε, αντιμετώπισε τις έντονες αποδοκιμασίες και τη χλεύη αρκετών Βουλευτών διαφόρων πτερύγων της. Όχι μόνο γιατί επέμενε ν’ αναδεικνύει και να εκθειάζει (!) το έργο της ως Καγκελαρίου, αλλά και για τις παραινέσεις και τις πολιτικές της υποθήκες που θέλησε να απευθύνει προς ολόκληρο το Σώμα, λες και νόμιζε πως ήταν ο σύγχρονος Κόνραντ Αντενάουερ, ο πρώην Καγκελάριος, που τον τίμησαν οι Γερμανοί με το προσωνύμιο “ο Μεγάλος Γέρος” !

Η κυρία Μέρκελ, εκτός από Πρωθυπουργός στη χώρα της, όριζε, εν πολλοίς, και τις τύχες των λαών, των κρατών-μελών τής Ε.Ε., ιδίως εκείνων τού φτωχού Νότου και, βεβαίως, της Ελλάδας ! Μια μικρή αναδρομή σε ελάχιστες, μόνον, απ’ τις -ανοίκειες για σύγχρονο δημοκρατικό και πολιτισμένο κράτος και ηγέτη- συμπεριφορές τής ίδιας και των κυβερνητικών συνεργατών της σε βάρος μας δεικνύει το εύρος τής επιρροής της και προκαλεί τον αχό και την αγανάκτηση όλων των Ελλήνων.

α. Ήταν η ίδια, που, μαζί με τον, αλήστου μνήμης, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Υπουργό των Οικονομικών, απεργαζόταν μανιωδώς το Grexit από την Ε.Ε. και μας προσέφεραν 50 δις ευρώ ως “ρεγάλο” για να συναινέσουμε στην αποχώρησή μας, να υπογράψουμε, δηλαδή, τη ληξιαρχική πράξη θανάτου τής Ελλάδας !

β. Ήταν το ίδιο δίδυμο, εκείνο που γονάτιζε τους Έλληνες με τα απανωτά Μνημόνια· που δέσμευαν τον πλούτο τής Ελλάδας ως τον επόμενο αιώνα · που πτώχευσαν αρκετές γενιές Ελλήνων και οδήγησαν στην απόγνωση και την αυτοκτονία εκατοντάδες επιχειρηματιών και κατεστραμμένων πολιτών !

γ. Ήταν Καγκελάριος, όταν, μαζί με τον κ. Σόιμπλε, μας συκοφαντούσαν διεθνώς πως εμείς οι Έλληνες ήμασταν οι πρώτοι τεμπέληδες της Ευρώπης , για να δικαιολογήσουν τα εξοντωτικά Μνημόνια που έπεφταν βροχή, το ένα μετά το άλλο, στα κεφάλια μας.

δ. Ήταν -και παραμένει- τόσο μεγάλη η αποστροφή τους εναντίον μας, που, οσάκις τούς ζητούσαμε να εξοφλήσει η Γερμανία τα εκατοντάδες δις που μας οφείλει από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις για τις δολοφονίες και το πλιάτσικο των Χιτλερικών κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μας απαντούσαν εκβιαστικά “μην ανακινείτε τέτοιο θέμα, γιατί δεν σας συμφέρει” .

ε. Τέλος, δυσώνυμη θα παραμείνει στην Πολιτική μας Ιστορία και τη συνείδηση των Ελλήνων η συστηματική στήριξη της Καγκελαρίου και του γερμανικού κατεστημένου προς τη γείτονα Τουρκία στις συνεχείς ευρωτουρκικές διενέξεις της, λόγω τής διαρκούς παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και της κυριαρχίας τής Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών τής Ένωσης.

Αρκεστήκαμε να καταγράψουμε εδώ ελάχιστες, μόνον, από τις ανήριθμες προκλητικές, προσβλητικές και πολιτικά αήθεις συμπεριφορές τής Καγκελαρίου σε βάρος τής χώρας μας και των Ελλήνων τού σήμερα και των επομένων γενεών. Συμπεριφορές, για τις οποίες η ίδια δήλωσε πρόσφατα μετανιωμένη και ζήτησε δημόσια συγγνώμη.

Μία συγγνώμη, όμως, που ήρθε πολύ αργά, που δεν πείθει κανέναν και είναι χωρίς αντίκρυσμα, ψεύτικη και υποκριτική! Και συνειρμικά οδηγεί τη μνήμη σε άλλες παρόμοιες συμπεριφορές της από το παρελθόν, που φανερώνουν έλλειψη πολιτικού ήθους, φαινόμενο άλλωστε όχι σπάνιο και σε αρκετούς άλλους πολιτικούς ηγέτες διεθνώς! Μεταφέρουμε εδώ αυτολεξεί μικρό μόνο απόσπασμα άρθρου, που δανειστήκαμε για τις ανάγκες της ενημέρωσης, από την ιστοσελίδα “www.iefimerida.gr” :

«[…] Ο Χέλμουτ Κολ “άλλαξε τη ζωή (μου) με καθοριστικό τρόπο” είπε η Άνγκελα Μέρκελ αποχαιρετώντας τον μέντορά της. Έναν μέντορα που όμως, δεν δίστασε να προδώσει. […] Ωστόσο, η Μέρκελ έμαθε πολλά. Απέκτησε εξουσία και όταν ήλθε η κατάλληλη στιγμή δεν δίστασε να τον προδώσει. Για πολλούς ήταν αυτή που τον κατέστρεψε. […] Σχεδόν 30 χρόνια μετά, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε “εγώ προσωπικά, είμαι πολύ ευγνώμων (σε εκείνον)”.» !

Αυτή ήταν πάντα -και παραμένει ίδια- η κ. Καγκελάριος, άσχετα από το προσποιητό της προσωπείο, το οποίο φόρεσε λίγες, μόνον, ημέρες προτού αποχωρήσει οριστικά απ’ την πολιτική, μόνο και μόνο για να δείξει ανθρώπινα αισθήματα, που, όμως, ποτέ της δεν διέθετε.

Αν όραμα και φιλοδοξία κάθε συνετού πολιτικού είναι να γραφεί το όνομά του, μετά από το πέρας τής πολιτικής διαδρομής του, με χρυσά γράμματα ή, τουλάχιστον, ευφήμως, στις δέλτους τής Ιστορίας, για εμάς τούς Έλληνες, ενδεχομένως και για άλλους λαούς τού Ευρωπαϊκού Νότου, η υστέρα φήμη για την κ. Άνγκελα Μέρκελ ως ηγετικής μορφής τής Ε.Ε. δεν θα την κολακεύει!!

Διότι τον αγώνα τον καλό για ολόκληρη την Ευρώπη των 27 ΠΟΤΈ δεν αγωνίστηκε · Ούτε για τα ΚΟΙΝΑ συμφέροντα ΟΛΩΝ των κρατών-μελών της με ισότητα και δικαιοσύνη ΠΟΤΈ ενδιαφέρθηκε. Ειδικά δε την Ελλάδα και τους Έλληνες, χωρίς λόγο, αδίστακτα κατέτρεξε!!

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ