Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ο Δήμος τίμησε την ημέρα έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.

Με μία ξεχωριστή εκδήλωση στον Δημοτικό Πολιτιστικό Πολυχώρο «Αλέκα» τίμησε ο Δήμος Ζωγράφου, την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, την ημέρα έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. για την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού και την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, παρουσία του δημάρχου της πόλης, Βασίλη Θώδα.

Η βραδιά περιλάμβανε ενδιαφέρουσες ομιλίες από τον καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη και τον τέως αντιπρόεδρο του «Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή», Δρ. Σπύρο Δημητρίου με ιστορικά γεγονότα για τον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. και τις προεκτάσεις του στις ευρύτερες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αλλά και γενικότερα στην περιοχή. Ακολούθησαν μουσικές και τραγούδια από το μουσικό έργο του Νίκου Παπακλεοβούλου, αφιερωμένο στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα και τους ήρωες της Ε.Ο.Κ.Α., «Ηρώεσσα Κύπρος, 204 Πνοές», με ερμηνευτή τον Χρήστο Κάλλοου και άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες της νέας γενιάς με δικές τους δημιουργίες όπως τον Νίκο Τουρνάκη (τραγούδι), τη Νατάσα Παπαδοπούλου (τραγούδι), τη Ματίνα Πάντζαλη (τραγούδι, αφήγηση), τον Βασίλη Ευθυμίου (τραγούδι), την Δήμητρα Ντουρουντά (πιάνο), τον Θεόδωρο Χοχτούλα (κιθάρα) και τον Νίκο Κουρεμένο (μπουζούκι). Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι συνθέτες Γιώργος Παλαιοκαστρίτης και Βαγγέλης Αυγέρης και η σοπράνο Αγγελική Πρέζα.

Το χορευτικό τμήμα Αργυρούπολης απέδωσε με ξεχωριστό τρόπο παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς, με τους θεατές να χειροκροτούν θερμά τους ταλαντούχους χορευτές.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας απένειμε στον Νίκο Παπακλεοβούλου βραβείο για την προσφορά μέσω των έργων του στην προώθηση του εθνικού θέματος της Κύπρου και τη διάσωση της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Την βραδιά άνοιξε η καθηγήτρια και συγγραφέας Μαίρη Σταυρινίδου -Ευθυμίου, η οποία κάλεσε στο βήμα τον Δήμαρχο Ζωγράφου Βασίλη Θώδα να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό. Ο κ. Θώδας με τη σειρά του αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής, τα πρόσωπα που σηματοδότησαν τον αγώνα για απελευθέρωση της Νήσου και τα σχέδια που έχουν κατά καιρούς εκπονηθεί για τη λύση του Κυπριακού ζητήματος.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος Όμηρος Παπασάββας, ο οποίος μίλησε για τον διαχρονικό αγώνα για τη δικαίωση του εθνικού ζητήματος που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης Πολιτών, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Ζωγράφου, Λάμπρος Καλαρρύτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία και το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει για Ελλάδα και Κύπρο να προωθήσουν τις εθνικές θέσεις παρά την κρίση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Νοτίου Τομέα της ΝΔ Βασίλης Σπανάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής Γιώργος Βλάχος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Μαζί για την πόλη μας – Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη» Τίνα Καφατσάκη και «Αγαπώ Ζωγράφου» Κωστής Παπαναστασόπουλος. Παρόντες ήταν επίσης οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας και Μηχανολογικού Εξοπλισμού Δημήτρης Δήμας, Εθελοντισμού και ΚΑΠΗ Γιάννης Βούρτσης, Τεχνικών Υπηρεσιών και Επικοινωνίας Δήμος Μπουλούκος και Ψηφιακής Πολιτικής, Αποτελεσματικότητας και Πρασίνου Δημήτρης Κολομπάτσος.

 

Διαβάστε επίσης: Β. Θώδας σε Αττικό Μετρό: «Δεν συμφωνούμε με την απομείωση της περιουσίας μας»

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ