Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Λεόντειος Σχολή Αθηνών: Το πρόγραμμα μετάβασης των μαθητών από βαθμίδα σε βαθμίδα

H Λεόντειος Σχολή Αθηνών είναι ένα εκπαιδευτήριο μη κερδοσκοπικού προσανατολισμού, με παράδοση δύο αιώνων. Όραμα του εκπαιδευτηρίου είναι η παροχή ολοκληρωμένης παιδείας, θεμελιωμένης στις πανανθρώπινες αξίες και στις αρχές της ελληνικής παράδοσης. Το εκπαιδευτήριο φροντίζει για τη διάπλαση της προσωπικότητας των μαθητών, εφαρμόζοντας την παιδαγωγική αρχή της συνεχούς παρουσίας. Αυτό σημαίνει ότι ενδιαφέρεται για τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού, μεριμνώντας για την καλλιέργεια υγιών αξιών και για την ανάληψη κοινωνικών δράσεων. Χάρη στο οικογενειακό πνεύμα που διακρίνει τα μέλη της σχολικής κοινότητας, δημιουργεί συνθήκες αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

Στη Λεόντειο Σχολή Αθηνών αναγνωρίζεται, από νωρίς, η αναγκαιότητα υποδοχής των μαθητών και στήριξής τους σε κάθε τους ξεκίνημα. Γι’ αυτό, εδώ και 15 χρόνια, ήδη από το 2007, εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Ομαλή μετάβαση από τη μία βαθμίδα στην άλλη», με στόχο την προετοιμασία των μαθητών για τις αλλαγές και τη στήριξή τους κατά την προσαρμογή στο εκάστοτε νέο σχολικό πλαίσιο. Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο στους μαθητές όσο και στους γονείς τους και βασίζεται στη συνεργασία των εκπαιδευτικών, των Διευθύνσεων, των βαθμίδων και των ψυχολόγων του σχολείου.

Η μετάβαση είναι μια δυναμική διαδικασία στη ζωή του ανθρώπου, η οποία αρχίζει από τη γέννηση και συνεχίζεται δια βίου. Ιδιαίτερα σημαντικές μεταβάσεις στη ζωή ενός παιδιού είναι οι εκπαιδευτικές αλλαγές από τη μία βαθμίδα στην άλλη, καθώς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στη μαθησιακή όσο και στη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του. Γι’ αυτό, κρίνεται απαραίτητο να σχεδιάζονται ενέργειες και δραστηριότητες, οι οποίες θα δημιουργούν μία σύνδεση ανάμεσα στους χώρους, στα πρόσωπα και στις διαδικασίες.

Το πρώτο σχολικό περιβάλλον

Η υποδοχή, στον Παιδικό Σταθμό – Νηπιαγωγείο, αποτελεί το πρώτο πέρασμα του παιδιού από το σπίτι σε ένα σχολικό περιβάλλον και είναι σημαντικό να προετοιμαστεί τόσο από τους παιδαγωγούς όσο και από τους γονείς. Στη Λεόντειο, αυτή η υποδοχή περιλαμβάνει επισκέψεις γνωριμίας στο σχολείο, παιχνίδια γνωριμίας και εξοικείωσης με τον χώρο, καθώς και ένα έντυπο με οδηγίες προς τους γονείς που βοηθούν στην προσαρμογή, με τίτλο «Συνταγές για το νέο ξεκίνημα και όχι μόνο!». Επίσης, τον μήνα Σεπτέμβριο γίνεται η υποδοχή κάθε παιδιού ξεχωριστά, με βάση τις ανάγκες, τον ρυθμό και τον χρόνο που χρειάζεται.

 

Μετάβαση στο «μεγάλο» σχολείο

Το ξεκίνημα στο «μεγάλο» σχολείο, το Δημοτικό, όπου το παιδί θα μάθει να γράφει και να διαβάζει, γεννά ανησυχίες και ερωτήματα σε όλους. Στη Λεόντειο, δίνεται έμφαση στην ομαλή προσαρμογή, στην εξοικείωση με τον χώρο και στη δημιουργία μιας θετικής σχέσης με το σχολείο και τη μάθηση, μέσα από ποικίλες δράσεις τόσο στο τέλος του νηπίου, όσο και στην αρχή της Α’ Δημοτικού. Τα «νηπιάκια» συζητούν για τις αλλαγές, διαβάζουν παραμύθια, ζωγραφίζουν, κάνουν κατασκευές, γνωρίζουν τους χώρους και πραγματοποιούν κοινές δράσεις με τους μαθητές και τους δασκάλους της Α’ Δημοτικού. Τον Σεπτέμβριο διοργανώνεται μια ξεχωριστή «Ημέρα υποδοχής» στο Δημοτικό, πριν από τον αγιασμό, όπου τα πρωτάκια με παιγνιώδεις δραστηριότητες γνωρίζουν τους συμμαθητές, τους δασκάλους και τις τάξεις τους. Όλος ο μήνας είναι αφιερωμένος στην προσαρμογή με έντυπο υλικό, ενημερώσεις γονέων και βιωματικές δραστηριότητες.

 

«Πάμε Γυμνάσιο!»

Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο στοχεύει στην ενημέρωση, στην έκφραση συναισθημάτων και στην εξοικείωση με τη νέα βαθμίδα. Έτσι, οι μαθητές της Στ’ έρχονται σε επαφή με γνωστικά αντικείμενα του Γυμνασίου και διδάσκονται ένα ενδεικτικό μάθημα από καθηγητή της Δευτεροβάθμιας. Οι υπεύθυνοι της μονάδας αλλά και μαθητές του Γυμνασίου απαντούν σε απορίες για τη ζωή στο Γυμνάσιο, ενώ σχεδιάζονται κοινές βιωματικές δραστηριότητες των μαθητών της Στ’ Δημοτικού και της Α’ Γυμνασίου, με στόχο μία πρώτη γνωριμία. Παράλληλα, υλοποιείται ένα καινοτόμο πρόγραμμα ΣΕΠ στην Στ’ Δημοτικού, το οποίο αναδεικνύει τις κλίσεις των μαθητών και τους φέρνει σε επαφή με βασικές έννοιες του επαγγελματικού προσανατολισμού. Η σχολική χρονιά κλείνει με την εορτή αποφοίτησης του Δημοτικού. Τον Σεπτέμβριο, το Γυμνάσιο υποδέχεται τα «πρωτάκια» κατά την ημέρα υποδοχής, όπου γίνεται ξενάγηση στους χώρους, εξοικείωση με τα μαθήματα, την οργάνωση και λειτουργία της σχολικής μονάδας και γνωριμία με τους νέους συμμαθητές και σύνδεση της ομάδας, μέσα από έντυπο υλικό και βιωματικές δραστηριότητες.

 

Τελευταίος σταθμός: το Λύκειο

Οι βαθμίδες του Γυμνασίου και του Λυκείου αποχαιρετούν και υποδέχονται, αντίστοιχα, τους μαθητές μέσα από δράσεις που στοχεύουν στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου ενημερώνονται για το Λύκειο και ετοιμάζουν την τελετή αποφοίτησής τους. Το Λύκειο υποδέχεται τους μαθητές της Α’ τάξης τον Σεπτέμβριο με ξεναγήσεις, ενημερώσεις και έμφαση στην προσαρμογή των νέων μαθητών στο σχολείο. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο πώς οι μαθητές θα οργανώσουν τη μελέτη τους και το πρόγραμμά τους μέσα από σχετικό έντυπο, που έχει ετοιμάσει η ομάδα ΣΕΠ του σχολείου και δουλεύεται μέσα στις τάξεις από τους καθηγητές.

Η Λεόντειος Σχολή Αθηνών είναι πάντοτε ευαίσθητη στις ανάγκες των μαθητών της και φροντίζει οι προαναφερθείσες μεταβάσεις να πραγματοποιούνται ομαλά, ώστε τα παιδιά να προσαρμόζονται με τον δέοντα τρόπο στις νέες πραγματικότητες της ζωής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ