Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Πονοκέφαλος για του δήμους το κόστος θέρμανσης των σχολείων

Οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν κυρίως σε θέματα διασφάλισης της δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν αποφασιστεί οριστικά τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία, απομένουν για να ολοκληρώσουν και οι κατά τόπους δημοτικές Αρχές τις παρεμβάσεις τους για την νέα σχολική χρονιά που ξεκίνησε χθες.

Επίσης θέμα χρόνου αποτελεί η κάλυψη των θέσεων βοηθητικού προσωπικού, όπως οι υπάλληλοι καθαριότητας και οι σχολικοί τροχονόμοι, όπου, για τον οποιονδήποτε λόγο, δεν είναι ακόμη στην θέση τους.

Πέρα, όμως από τα θέματα επάρκειας σε στελέχη και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αυτό που αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο για τις διοικήσεις όλων των δήμων, είναι οι οικονομικές δυνατότητες για την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων καθώς και της θέρμανσης, ενόψει του χειμώνα.

Ήδη το κόστος των αναγκών των σχολικών μονάδων είναι ιδιαίτερα υψηλό, παρά τα χρήματα που έλαβαν οι δήμοι μέσω ΚΑΠ. Να θυμίσουμε ότι μετά από την γενική Συνέλευση των δημάρχων στο Καβούρι, τον Απρίλιο δόθηκαν για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ.

Τα χρήματα αυτά, αν και συνέβαλαν στο να αντιμετωπιστούν κάποιες από τις βασικές ανάγκες, εντούτοις, σήμερα λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στις τιμές της ενέργειας, δεν επαρκούν δημιουργώντας προβληματισμό ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Τόσο η ΚΕΔΕ, ως θεσμικό όργανο της Αυτοδιοίκησης, όσο και οι δήμαρχοι, έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη το μέγεθος και την σημασία του προβλήματος, ζητώντας από την κυβέρνηση να σταθεί αρωγός στις προσπάθειές τους, στο μέτρο που είναι εφικτό.

Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει σειρά επαφών με την ηγεσία του Yπουργείου Εσωτερικών με θέμα την οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ. Τα ζητήματα είναι γνωστά και χρόνια ενώ από την πλευρά του η ηγεσία του Υπ.Εσωτ. έχει δεσμευτεί να εξαντλήσει τα περιθώρια ενίσχυσης των δήμων προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία δομών, σχολείων και υπηρεσιών.

Δείτε: Έλεγχοι της ΕΛΑΣ για τις κόντρες στην παραλιακή… Παραβάτες οι δύο στους τρεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ