Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ξεκίνησε το πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής από την Περιφέρεια

Στην κυκλοφοριακή αγωγή και παιδεία, καθώς και την ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω σε θέματα οδικής ασφάλειας για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στοχεύει το πιλοτικό πρόγραμμα σε σχολικές μονάδες που ξεκίνησε σήμερα από την Περιφέρεια Αττικής.

Συγκεκριμένα, από το 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής ξεκίνησε η Περιφέρεια Αττικής τη νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών και μαθητριών για την οδική ασφάλεια που εδράζεται στο τρίπτυχο «Μαθαίνω – Προσέχω – Νοιάζομαι».

Η εκστρατεία με τίτλο «Κάν’ το Σωστά – Μπορείς» θα πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάση σε 25 σχολικές μονάδες της Αττικής και υλοποιείται με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς». Στην πρώτη εφαρμογή του προγράμματος, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο του Ιδρύματος Β. Δανέλλη-Μυλωνά, τον  Αντιπεριφερειάρχη Β. Γιαννακόπουλο, την Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Χ. Ρώμα, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Αγίας Παρασκευής Δ. Λέκκα και εκπροσώπους φορέων και συλλόγων.

Τους επισκέπτες υποδέχθηκε στο σχολείο ο Υποδιευθυντής Αθ. Μπαλάσκας και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες  του Λυκείου διδάχτηκαν στη θεωρία και στην πράξη τις αρχές της οδικής ασφάλειας και ασφαλούς συμπεριφοράς στο δρόμο. Ενημερώθηκαν αναλυτικά και διαδραστικά, τόσο για τις αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων, όσο και για την ευθύνη που βαραίνει κάθε οδηγό όταν πιάνει το τιμόνι. Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες με τη χρήση προσομοιωτών μέθης, ανατροπής και πρόσκρουσης οχήματος υπό την καθοδήγηση των εξειδικευμένων στελεχών του ΙΟΑΣ.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αλλάξει η οδηγική συμπεριφορά των πολιτών και να δημιουργηθεί μια νέα κουλτούρα ανάλογη των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Αναφερόμενος στο θέμα των τροχαίων δυστυχημάτων έφερε ως παράδειγμα την εμπειρία του ως ορθοπεδικός γιατρός και επισήμανε ότι είναι ανάγκη να συμβάλουμε όλοι στην καλύτερη ενημέρωση και την εκπαίδευση των νέων μας σε θέματα οδικής ασφάλειας. Μάλιστα τόνισε ότι στόχος του είναι το πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε σήμερα, τα επόμενα χρόνια να έχει καθολική εφαρμογή σε όλα τα σχολεία της Αττικής.

Μεταξύ άλλων επισήμανε: «Σήμερα ξεκινάμε μια νέα συστηματική προσπάθεια για να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή. Και ξεκινάμε από τα σχολεία μας γιατί η εκπαίδευση της συνείδησης είναι το μοναδικό μας όπλο προκειμένου να αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές, είτε είμαστε πεζοί, ποδηλάτες, οδηγοί, συνοδηγοί. Γιατί μόνο τα παιδιά μας είναι σε θέση να μας αφυπνίσουν ώστε να εξουδετερώσουμε το σύμπτωμα της απάθειας, της αδιαφορίας μιας κοινωνίας που επί χρόνια αποδέχεται παθητικά τη γενοκτονία της ασφάλτου. Έχουμε, λοιπόν, ευθύνη και χρέος να διαμορφώσουμε οδηγική συμπεριφορά και συνείδηση από την σχολική ηλικία. Γι΄ αυτό και ως Περιφερειακή Αρχή επιμένουμε η Οδική Παιδεία να καταστεί υποχρεωτική, ως αυτοτελές μάθημα, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Απώτερος στόχος είναι οι θεωρητικές εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, να διεξάγονται και στις πρώτες τάξεις των Λυκείων της χώρας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Β. Γιαννακόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να ενσωματωθούν διαδραστικές ερωτήσεις-video κατά την θεωρητική εξέταση των υποψηφίων οδηγών ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα έξωθεν υποβοήθησης υποψηφίων (με τη χρήση ψείρας κ.α.). Επίσης, το εγχειρίδιο εξέτασης να γίνει απλό και κατανοητό, να εστιάζει σε ζητήματα που ελέγχουν την ικανότητα οδήγησης – συμπεριφοράς και γνώσης του ΚΟΚ και να εκδίδεται σε αρκετές γλώσσες. Τόνισε, τέλος, πως ήρθε η ώρα να διαμορφωθεί και να υιοθετηθεί από την Πολιτεία ένας «ενιαίος δεσμευτικός χάρτης οδικής ασφάλειας» και να δημιουργηθεί ένας «μόνιμος μηχανισμός», ο οποίος απαλλαγμένος από την πολυνομία και τις γκρίζες αλληλεπικαλύψεις θα διασφαλίζει την αλληλενέργεια των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης και τη συνέργεια – συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ιδιωτικών φορέων».

Η πρόεδρος του ΙΟΑΣ Β. Δανέλλη-Μυλωνά αναφέρθηκε στη δράση επισημαίνοντας ότι με η συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και του Ιδρύματος Οδικής Ασφάλειας συμβάλλει στην ευρύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των νέων παιδιών για ζητήματα τα οποία είναι σημαντικά για την ασφάλεια και τη ζωή τους.

Πρόγραμμα επισκέψεων μηνός Νοεμβρίου 2022

Ημερομηνία

Πόλη

Σχολική Μονάδα

08/11/2022

Αγία Παρασκευή

1ο  Λύκειο

09/11/2022

Αγία Βαρβάρα

2ο Λύκειο

10/11/2022

Γαλάτσι

3ο Λύκειο

11/11/2022

Χαλάνδρι

2ο ΓΕΛ

14/11/2022

Μαρούσι

2ο ΕΠΑΛ

15/11/2022

Ταύρος

1ο Λύκειο

16/11/2022

Αχαρνές

2ο ΕΠΑΛ

18/11/2022

Βριλήσσια

1ο Λύκειο

18/11/2022

Πετρούπολη

4ο Λύκειο

29/11/2022

Παιανία

Δημοσθένειο Λύκειο

30/11/2022

Καματερό

1ο Γυμνάσιο

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας «Κάν’ το Σωστά» είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και έχει σχεδιαστεί από έμπειρους εκπαιδευτικούς και ειδικούς συγκοινωνιολόγους. Υλοποιείται από εκπαιδευμένο προσωπικό του Ι.Ο.ΑΣ, διαρκεί ~4 διδακτικές ώρες και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.

Η θεωρητική ενότητα περιλαμβάνει ομιλία με προβολή videos και φωτογραφιών για τις κύριες αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων και ασφαλούς μετακίνησης τα οποία δίνουν βήμα στους μαθητές για σκέψη και εποικοδομητική συζήτηση.

Η εκπαίδευση εστιάζει στο γεγονός ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός στον οποίο οφείλονται κατά κύριο λόγο τα τροχαία και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα ακόλουθα θέματα:

• Επίδραση αλκοόλ στον εγκέφαλο

• Χρόνος Αντίδρασης – Ταχύτητα

• Απόσταση Ακινητοποίησης

• Χρήση ζώνης & κράνους

• Ασφαλείς μετακινήσεις ως ποδηλάτης & πεζός

• Απόσπαση προσοχής

• Ευγένεια στο δρόμο

• Συνέπειες τροχαίων δυστυχημάτων

Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες για τις οποίες χρησιμοποιείται:

-Προσομοιωτής ανατροπής αυτοκινήτου. Όχημα φυσικού μεγέθους το οποίο περιστρέφεται 360ο γύρω από το διαμήκη άξονά του.

-Προσομοιωτής Πρόσκρουσης. Η κατασκευή προσομοιώνει εμπρόσθια σύγκρουση με μικρή ταχύτητα.

-Γυαλιά Προσομοίωσης Μέθης. Αλλοιώνουν το οπτικό πεδίο του χρήστη, προσομοιάζοντας πως βλέπει όταν είναι υπό επήρεια αλκοόλ. Ο χρήστης καλείται να ολοκληρώσει απλές διαδικασίες φορώντας τα, όπως το να περπατήσει με μικρά βήματα γύρω από κώνους.

Διαβάστε: Δημοτική Αστυνομία: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ

Ειδήσεις από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ