Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Το ΚΚΕ μάχεται ενάντια στην “πράσινη” εκμετάλλευση και καταστροφή των δασών

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα Δασώναναφέρει:

«Για άλλη μια φορά με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Δασών εμφανίζονται ως “σημαιοφόροι” της προστασίας τους, όλοι όσοι ευθύνονται για την καταστροφή τους, όσοι αντιμετωπίζουν τα δάση ως εμπόρευμα και κερδοφόρα διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, οδηγώντας κάθε χρόνο στην αποψίλωση εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής γης, επιδεινώνοντας τις συνθήκες ζωής όλων των λαών του πλανήτη.

Στην Ελλάδα ο απολογισμός των δυο πρόσφατων κυβερνήσεων, της ΝΔ σήμερα και του ΣΥΡΙΖΑ προηγούμενα, επιβεβαίωσαν τη στρατηγική συμφωνία τους με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της “Πράσινης Συμφωνίας”, που λειτουργεί σε βάρος των δασών και συνολικά του περιβάλλοντος. Κανένας αντιδασικός, αντιπεριβαλλοντικός νόμος δεν καταργήθηκε από τη μια ή την άλλη κυβέρνηση.

Και οι δυο εμπλούτισαν το νομικό “οπλοστάσιο’ καταστροφής των δασών, που έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες των άνευ όρων αδειοδοτήσεων των επενδύσεων, δηλαδή της διευρυμένης εκμετάλλευσης των δασών, των προστατευόμενων περιοχών, των Εθνικών Δρυμών, ιδιαίτερα από τους ομίλους των ΑΠΕ, του τουρισμού, των logistics, της διαχείρισης των απορριμμάτων κλπ. Ενώ είναι σε εξέλιξη ακόμη και η εκχώρηση της διαχείρισης των κρατικών δασών σε επιχειρηματικούς ομίλους και βιομηχανίες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη το διαχρονικό έγκλημα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ). Η πολιτική της άφησε τη σφραγίδα της με τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τη συνεχή αλλαγή της χρήσης και του χαρακτήρα των δασών σε όλη τη χώρα. Εντείνει την πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών και της γης. Συνεχίζει την ίδια πολιτική της “αξιοποίησης” των καταστροφών χιλιάδων στρεμμάτων από τις δασικές πυρκαγιές, για να κηρύξει “συναγερμό” εκμετάλλευσης πάνω στα κουφάρια του δάσους.

Για άλλη μια χρονιά συνεχίζεται η απουσία ουσιαστικών μέτρων αντιπυρικής προστασίας και σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, η διάσπαση της πρόληψης από την κατάσβεση, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα από τις αρμόδιες κρατικές δασικές υπηρεσίες, που έχουν την ευθύνη της προστασίας και διαχείρισης των δασών, αλλά και της πυροσβεστικής που έχει την ευθύνη της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών.

Διευρύνει με “ψηφιακές” ταχύτητες την επέκταση των αιολικών και των φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ έχει ήδη ανοίξει ο “νέος γύρος” οικοδόμησης τουριστικών επιχειρήσεων σε όλα τα δάση, σε προστατευόμενες περιοχές, των οποίων περιορίζει την έκταση, ιδιαίτερα στα νησιά. Ενώ την ίδια στιγμή δίνει τζάμπα κρατική δασική γη στους τουριστικούς κυρίως ομίλους, ώστε να μπορούν να υλοποιούν μεγάλες επενδύσεις, όταν ο συντελεστές δόμησης της ιδιοκτησίας του ομίλου – “επενδυτή”, είναι μικρότερη από αυτήν που απαιτείται για να γίνουν τέτοιου μεγέθους επιχειρήσεις.

Το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στη στρατηγική της “πράσινης” εκμετάλλευσης και καταστροφής των δασών. Αγωνίζεται για την κατάργηση όλου του νομικού πλαισίου για τα δάση και τη χρήση γης γενικότερα, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τις κερδοφόρες επιδιώξεις του.

Αναδεικνύει την αιτία που οξύνει και τα προβλήματα των δασικών οικοσυστημάτων, της δασικής γης, όλων των φυσικών πόρων και που δεν είναι άλλη από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Γι’ αυτό η ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας. Σήμερα, χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασία των δασών, αφού μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό στο δρόμο της ανατροπής και με πιο ισχυρό ΚΚΕ, του οποίου οι δυνάμεις πρωτοστατούν σε αυτό τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον των δασών, του περιβάλλοντος και της ζωής που μας αξίζει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ