Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ημερίδα «Εξοικονόμηση Ενέργειας – Ενεργειακές Κοινότητες», 25/5 στο Κλειστό Τae Kwon Do

Με βασικό θέμα “Πώς θα χρηματοδοτηθούν έργα ενεργειακού συμψηφισμού και εξοικονόμησης ενέργειας στους Δήμους” διεξάγεται την Πέμπτη 25 Μαϊου η Ημερίδα «Εξοικονόμηση Ενέργειας – Ενεργειακές Κοινότητες» στο Oλυμπιακό Συγκρότημα Τae Kwon Do, (αίθουσα Ι. Καποδίστριας, ώρες 9.30 -13.15, Παλαιό Φάληρο).

Στην Ημερίδα που συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων- ΣΒΑΠ, την Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης –ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ και την Α Energy και θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της 2ης περιβαλλοντικής έκθεσης Attica Green Expo και της συνολικότερης θεματικής  που προωθεί  για την Πράσινη Μετάβαση και την Κυκλική Οικονομία στους Δήμους, οι ομιλητές που εκπροσωπούν χρηματοδοτικούς οργανισμούς, Δήμους αλλά και την αγορά θα κληθούν να απαντήσουν στο πολύπτυχο ερώτημα του βασικού θέματος της εκδήλωσης.

Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης οι κκ Παύλος Καμάρας (πρόεδρος Ένωσης Δημάρχων Αττικής και υπεύθυνος Προγραμμάτων ΣΒΑΠ – Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων) και Γιώργος Κουράσης (Πρόεδρος ΣΒΑΠ) θα παρουσιάσουν τις δράσεις του Συνδέσμου για τα θέματα αναφοράς, όπως επίσης τις πρωτοβουλίες του για την Σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Μιχάλης Χρηστάκης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» θα αναφερθεί στις προκλήσεις για την Πράσινη Μετάβαση και την Κυκλική Οικονομία στους Δήμους.

Ο δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς, ένας από τους Δήμους που πρωτοπορούν στην αξιοποίηση των ΑΠΕ, θα παρουσιάσει διεξοδικά τους στόχους της Ενεργειακής Κοινότητας που πρόσφατα συνέστησε ο Δήμος, με την επωνυμία ΦΑΕΘΩΝ.

Στις ευκαιρίες, αλλά και στις προκλήσεις των Ενεργειακών Κοινοτήτων θα αναφερθουν ο δήμαρχος Δάφνης -Υμηττού κ. Τάσος Μπινίσκος, ο ειδικός σύμβουλος Δήμου Αλμυρού κ. Σπύρος Δερβίσης και άλλοι εκπρόσωποι Δήμων, που προχωρούν ή προχώρησαν ήδη στη σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Καλές πρακτικές στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας από την Αυτοδιοίκηση , θα  παρουσιάσουν ο κ. Αλέξης Μαυραγάνης (μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΒΑΠ, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Βριλησσίων), ο κ. Μάνος Μαυρικάκης (γενικός Γραμματέας Δήμου Παπάγoυ – Χολαργού), εκπρόσωποι των Δήμων Νέας Σμύρνης,  Περάματος και άλλων δήμων.

Θα υπάρξει επίσης γραπτός χαιρετισμός εκ μέρους της ΚΕΔΕ, αναφορικά με τους στόχους της εξοικονόμησης και την αναγκαιότητα μεγαλύτερης ανάπτυξης του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Οι χρηματοδοτικοί φορείς

Στις δυνατότητες χρηματοδότησης μελετών για την ωρίμανση έργων εξοικονόμησης ενέργειας στους Δήμους, αναμένεται να αναφερθεί ο κ. Σπύρος Σπυρίδων (διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης- ΕΕΤΤΑΑ).

Τις δυνατότητες χρηματοδότησης έργων εξοικονόμησης ενέργειας με ενεργειακό  συμψηφισμό (όχι με net billing) μέσω Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, θα παρουσιάσει  ο διευθυντής Χρηματοδοτήσεων ΟΤΑ του Ταμείου κ. Γιώργος Κουλτούκης. Θα αναφερθεί επίσης, στις δυνατότητες χρηματοδότησης ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων μέσω προγράμματος Electra, ηλεκτροκίνησης μέσω του προγράμματος Αντώνη Τρίτση, αντικατάστασης οδοφωτισμού κα.

Για τα παραπάνω θέματα, αναμένεται τοποθέτηση και από το ΚΑΠΕ.

υπεύθυνη προγράμματος απολιγνιτοποίησης του Ταμείου στα τρέχοντα προγράμματα και δράσεις του Πράσινου Ταμείου για την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και τις Ενεργειακές Κοινότητες στους δήμους θα αναφερθεί η κυρία Ελένη Χούλη.

Εναλλακτικές δυνατότητες χρηματοδότησης  επενδύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας θα παρουσιάσει ο διευθυντής Ενεργειακής Eξοικονόμησης  Energy Profit κ. Κώστας Βαρλαμίτης. Από την πλευρά του, ο διευθύνων Σύμβουλος ΖΕΒ κ. Άρης Παπαδόπουλος, θα αναφερθεί στην υλοποίηση του προγράμματος Electra για την μειωση της κατανάλωσης στους δήμους, όπως επίσης στις προϋποθέσεις επιτυχίας του προγράμματος.

Τι θα πουν οι τεχνοκράτες

Τις επιλογές αυτοπαραγωγής-ενεργειακού συμψηφισμού με το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο, για φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα εξηγήσει ο ειδικός σύμβουλος Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών-ΣΕΦ κ. Στέλιος Ψωμάς.

Για τις ευκαιρίες και προκλήσεις στη χρήση μπαταρίας στα φωτοβολταϊκά συστήματα  θα μιλήσει ο τεχνικός σύμβουλος της Sun Construction 2 κ. Νικήτας Παπαντωνίου, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής Micronomy κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα παραθέσει χρήσιμα στοιχεία κόστους/απόσβεσης/εγκατάστασης και σχεδιασμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Από τη δική του πλευρά, ο Σύμβουλος Διοίκησης βιομηχανίας ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ κ. Αθανάσιος Τσόβολος, θα αναφερθεί στις ολιστικές και περιβαλλοντικές λύσεις υλοποίησης έργων Ενεργειακών Κοινοτήτων στην ΤΑ.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η κα Αντα Σεϊμανίδη, αρθρογράφος και συνιδρυτής της Α Εnergy.

Ειδήσεις από το Παλαιό Φάληρο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ