Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

ΣΠΑΠ και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Έννοιες ταυτόσημες από το 1992 μέχρι και σήμερα!

Ο ΣΠΑΠ και η έννοια της Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι έννοιες ταυτόσημες τα τελευταία 31 χρόνια. Από τις 5 Φεβρουαρίου 1992 όταν ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού ιδρύθηκε, μέχρι και σήμερα που αριθμεί 12 Δήμους – Μέλη φροντίζουμε να μένουμε πιστοί στο αρχαίο ρητό των Ινδιάνων που σοφά έλεγαν «δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας».


1. Αναδάσωση βορειοανατολικά του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης

Οι δράσεις που ο ΣΠΑΠ προγραμματίζει και υλοποιεί είναι εκπαιδευτικές – βιωματικές και απευθύνονται τόσο στα παιδιά όσο και στο σύνολο των πολιτών, με θέματα την ανακύκλωση, το περιβάλλον, τον εθελοντισμό και την προστασία της φύσης. Κύριος σκοπός των δράσεων αυτών είναι η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς για τις θετικές επιπτώσεις και τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και επομένως της ζωής μας.

Ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών με συμμετοχή Νηπιαγωγείου Νέας Πεντέλης

Εμείς στον ΣΠΑΠ πιστεύουμε ότι με την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση για τα προβλήματα του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, που προβάλλουν ως άμεση προτεραιότητα, θα προωθηθούν οι θετικές αλλαγές για την πορεία μας προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Διοίκηση, Εργαζόμενοι και Εθελοντές του ΣΠΑΠ, πιστεύουμε ότι έχουμε χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές να συνεχίζουμε και να αυξάνουμε καθημερινά το έργο που επιτελούμε, για την προστασία του περιβάλλοντος του Πεντελικού και της Βορειανατολικής Αττικής.

7. Φύτευση λουλουδιών στους κήπους των Νηπιαγωγείων

Ιδιαίτερα τώρα, που η κλιματική αλλαγή έχει εξελιχθεί στο σημαντικότερο παγκόσμιο ζήτημα του πλανήτη μας και οι επιπτώσεις της επηρεάζουν κάθε μέρα που περνάει περισσότερο τη ζωή μας, είναι αυτονόητο ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας και χρήζει συνεχούς προστασίας, διότι αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν τη ζωή μας, τόσο σήμερα όσο και μελλοντικά.

Πρόσφατα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 (που εορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στις 5 Ιουνίου αλλά στον Σύνδεσμό μας φροντίζουμε να εορτάζεται καθημερινά), ο ΣΠΑΠ διοργάνωσε και υλοποίησε για δύο εβδομάδες, πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε όλα τα νηπιαγωγεία του Δήμου Πεντέλης, με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τα μικρά μας παιδιά, για τη σημασία και τη σπουδαιότητα της προστασίας και της φροντίδας του περιβάλλοντος.

Εθελοντικό πότισμα

Εμείς στον ΣΠΑΠ πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση, κυρίως της νέας γενιάς, για τα προβλήματα του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, που προβάλλουν ως άμεση προτεραιότητα, θα προωθηθούν οι θετικές αλλαγές για την πορεία μας προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι μας πόσο μεγάλη σημασία αποτελεί η φροντίδα της φύσης. Να αφυπνιστούμε και να προστατεύσουμε το μεγαλύτερο αγαθό που μας έχει δοθεί. Για να φροντίσουμε, λοιπόν, τον εαυτό μας, το σημαντικότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε πρώτα τη φύση μας και το περιβάλλον μας!

Βιωματικά Εργαστήρια – Ανακύκλωση – Κυκλική Οικονομία σε σχολείο

Με βάση το μότο «think globally, act locally» («σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά») όλοι εμείς, εργαζόμενοι και εθελοντές του ΣΠΑΠ παραμένουμε πιστοί στους στόχους που έθεσε ο ΟΗΕ το 2015 εγκρίνοντας ομόφωνα την «Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη». Στόχοι που δεν είναι απλώς το μονοπάτι που θα μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο και πιο ειρηνικό και σε έναν υγιή πλανήτη, αλλά και στη γνωριμία με την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Εμείς στον ΣΠΑΠ δεσμευόμαστε ότι εργαζόμαστε καθημερινά για την Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα. Κάθε σπόρος που φυτεύεται, κάθε καρπός που φυτρώνει σε μποστανάκι που έχει δημιουργηθεί από τα χέρια της νέας γενιάς, είναι ένα ακόμα βήμα προς τον στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ