Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αντιπαράθεση Κυβέρνησης με Δήμους για την πυροπροστασία – 3Β: Λιγότερο του 10% καλύπτει το κράτος

Από την πρώτη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού και εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση, η οποία έχει εξελιχθεί σε καυγά, γύρω από τη χρηστή διαχείριση των χρημάτων που δίνει η Κεντρική Κυβέρνηση στους Δήμους ανά την Ελλάδα.

Η γκρίνια ένθεν κακείθεν ξεκίνησε μετά την πυρκαγιά στην Κερατέα, στις 17 Ιουλίου, όταν στελέχη του Δήμου Σαρωνικού κατήγγειλαν ότι τα χρηματικά ποσά που έλαβε ο Δήμος από την Πολιτεία, για αντιπυρική προστασία, ήταν ελάχιστα. Άμεσα, το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε στην αντεπίθεση πετώντας το «μπαλάκι» στους Δήμους. Συνεργάτες του πρωθυπουργού είπαν ότι η φετινή χρηματοδότηση των 25 εκ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε από κάθε άλλη φορά, για προληπτικά έργα στους δήμους από τον Μάρτιο. Σημειώνουν δε, ότι στο μέτωπο της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και της πρόληψης, σημαντική ευθύνη έχει αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών κορυφώθηκε, δύο μέρες μετά την πυρκαγιά στην Κερατέα και ενώ η πύρινη λαίλαπα είχε ξεκινήσει να αφανίζει το νησί της Ρόδου, δηλαδή στις 19 Ιουλίου. Τότε εστάλη έγγραφο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στα γραφεία Δημάρχων της χώρας, με το οποίο ζητείτο εντός δύο ημερών (μέχρι Παρασκευή 21 Ιουλίου) να αποστείλουν την απόφαση κατανομής των πιστώσεων των ΚΑΠ 2023 και το βαθμό υλοποίησής της έως και σήμερα. Επίσης, ζητούνταν στοιχεία – έγγραφα περί των έργων και ενεργειών αναφορικά με την αξιοποίηση των εν λόγω χρηματοδοτήσεων.

3Β: Λιγότερο απ’ το 10% καλύπτει η κρατική επιχορήγηση

Στην απάντηση που έστειλε ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αναφέρονται αναλυτικά όλες οι ενέργειες και ποσά που διατέθηκαν για την πυροπροστασία. Προκύπτει δε ότι ο Δήμος δαπανά για το τρέχον έτος 1.068.800 ευρώ, εκ των οποίων μόνο 90.000 ευρώ αποτελούν κρατική επιχορήγηση.

«Συνολικά ο Δήμος μας δαπανά για το τρέχον έτος 1.068.800 ευρώ. Η επιχορήγηση της υπ’ αρ. πρωτ. 26709/29-3-2023 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών (ΑΔΑ: ΕΨΚ446ΜΤΛ6-ΡΞΥ) για το έτος 2023 ύψους 90.000 ευρώ ενεγράφη στον προϋπολογισμό με Κ.Α. εσόδου 1214.000 και Κ.Α. εξόδου 35-6041.002 για την κάλυψη αναγκών μισθοδοσίας έκτακτου προσωπικού Πολιτικής Προστασίας 2023 αποπληρώνοντας τις σχετικές δαπάνες. Συνεπώς η κρατική επιχορήγηση για δαπάνες πυροπροστασίας έτους 2023 καλύπτει λιγότερο από το 10% των συνολικών βασικών δαπανών Πολιτικής Προστασίας. Το υπόλοιπο 90% (961.920 ευρώ) και πλέον καλύπτεται από ίδιους δημοτικούς πόρους».

Μόνο 30.000 ευρώ στον Βύρωνα

Το εξαιρετικά μικρό ποσόν των 30.000 ευρώ έλαβε το 2023 ο Δήμος Βύρωνα για πυροπροστασία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γρηγόρη Κατωπόδη, η δαπάνη του Δήμου έφτασε, συνολικά τις 166.000 ευρώ. Αν στο κονδύλι αυτό προστεθεί και η συνδρομή του Δήμου Βύρωνα προς το ΣΠΑΥ, το συνολικό ποσό που διέθεσε η δημοτική αρχή Βύρωνα για πυροπροστασία το 2023, αγγίζει τις 256.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται: προσλήψεις πυροφυλάκων, Μέσα Ατομικής Προστασίας, προσωπικό καθαρισμού χώρων, αγορά εξοπλισμού πυροπροστασίας, συντήρηση δημοτικών οχημάτων δασοπυρόσβεσης κ.α.
«Από όλα τα παραπάνω στοιχεία», σημειώνει, «γίνεται φανερό ότι από την πλευρά του Δήμου Βύρωνα, έγινε εγκαίρως όλη η αναγκαία αντιπυρική προετοιμασία».

Διαβάστε επίσης: Αυτοδιοικητική συμμαχία για την προστασία των δασών προτείνει ο ΣΠΑΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ