Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Αυτοδιοικητική συμμαχία για την προστασία των δασών προτείνει ο ΣΠΑΥ

Τη δημιουργία ισχυρής αυτοδιοικητικής συμμαχίας για θέματα Πολιτικής Προστασίας, προτείνουν τα στελέχη του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), τη στιγμή που κορυφώνεται η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το θέμα της διαχείρισης των χρημάτων που έχουν δοθεί γι’ αυτό τον σκοπό.

«Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών και τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης που πλέον είναι ορατά», σημειώνουν οι εκπρόσωποι του ΣΠΑΥ, «θεωρούμε ότι είναι πατριωτικό μας καθήκον, ως Αυτοδιοικητικοί, να υψώσουμε ανάστημα και να αναλάβουμε συγκεκριμένες και άμεσες πρωτοβουλίες σε πανελλαδικό επίπεδο, για να υπάρξει περαιτέρω εμβάθυνση στα θέματα Πολιτικής Προστασίας και για την πραγματική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα».

Υπενθυμίζουν ότι τα έργα πρόληψης για την θωράκιση των δασών δεν είναι αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης. «Παρά ταύτα», προσθέτουν, «επικουρικά υλοποιούμε ένα εμβληματικό έργο συνολικού ύψους 11 εκ. ευρώ που περιλαμβάνει εκτεταμένες αποψιλώσεις, κλαδεύσεις, συντήρηση δασικών δρόμων, απομάκρυνση σκουπιδιών και ογκωδών υλικών, συντήρηση υδραυλικών συστημάτων, τοποθέτηση νέων παρατηρητηρίων πυροφύλαξης και συντήρηση υφιστάμενων, ανύψωση και συντήρηση δεξαμενών νερού καθώς και τοποθέτηση νέων υδατοδεξαμενών, ενίσχυση εθελοντών με χρήσιμο πυροσβεστικό εξοπλισμό, προμήθεια 15 νέων πυροσβεστικών οχημάτων και 2 σύγχρονων υδροφόρων οχημάτων, δημιουργία Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του ΣΠΑΥ και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον Υμηττό, και συγκεκριμένα χρήση drones, κάμερες θερμικής ανίχνευσης, έξυπνους αισθητήρες, ηλεκτρονικές πινακίδες ενημέρωσης των πολιτών, αισθητήρες παρακολούθησης της στάθμης των δεξαμενών νερού και σύγχρονα συστήματα ψηφιακών επικοινωνιών που «ρίχνονται» στη μάχη της δασοπροστασίας και ενισχύουν το έργο όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως των 12 Δήμων γύρω από τον Υμηττό που αποτελούν την οικογένεια του ΣΠΑΥ».

Επίσης, η στελέχωση και λειτουργία του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του ΣΠΑΥ γίνεται σε 8ωρη, 16ωρη και 24ωρη βάση, ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα και τον χάρτη επικινδυνότητας που εκδίδεται καθημερινά από την Γ.Γ.Π.Π., ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η ανάδειξη του Υμηττού μέσω της καλλιέργειας φιλοδασικής συνείδησης των πολιτών.

Όλα αυτά – τονίζουν τα στελέχη του ΣΠΑΥ – υλοποιούνται με τις οικονομικές εισφορές που διαθέτουν κάθε χρόνο στον ΣΠΑΥ οι Δήμοι γύρω από τον Υμηττό, με τους ΚΑΠ πυροπροστασίας που λαμβάνει ο ΣΠΑΥ ετησίως και κυρίως με αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, το Πράσινο Ταμείο και το Ταμείο Ανάκαμψης, σε πολλά από τα οποία οι Σύνδεσμοι Δήμων αρχικά δεν ήταν δικαιούχοι, «αλλά με δικές μας ενέργειες καταφέραμε να ενταχθούμε ως αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, δουλειάς, οργάνωσης και μελετών».

Καταλήγοντας, οι εκπρόσωποι του ΣΠΑΥ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Τα δάση της πατρίδας μας, όπως και ο Υμηττός, βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς εκκρεμούν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα τα οποία δεν έχουν ακόμα επιλυθεί. Ζητήματα που ο ΣΠΑΥ έχει αναδείξει μέσα από τη διοργάνωση δύο μεγάλων FORUM όπου παρουσιάσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη σωτηρία των δασών, καταθέτοντας στην πολιτεία έναν Δεκάλογο Προτάσεων, ο οποίος βασίζεται στο τρίπτυχο νομοθεσία – χρηματοδότηση – εθελοντισμός. Ενώνοντας αποτελεσματικά αυτά τα τρία γρανάζια, και αλλάζοντας καθοριστικά τον συσχετισμό μεταξύ πρόληψης και καταστολής, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε γενναίες αλλαγές αναφορικά με την προστασία των ορεινών όγκων της χώρας μας. Και επειδή κάθε δέντρο που καίγεται είναι γροθιά στο στομάχι, όπου κι αν συμβαίνει αυτό, είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι για να διαφυλάξουμε τα δάση της πατρίδας μας στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Εμείς, εκ μέρους του ΣΠΑΥ, προτείνουμε τη δημιουργία ισχυρής αυτοδιοικητικής συμμαχίας για θέματα Πολιτικής Προστασίας και θέτουμε όλο το μηχανισμό και την επιστημονική ομάδα του ΣΠΑΥ στη διάθεση όλων των Δήμων της χώρας, παρέχοντας νομική και επιστημονική υποστήριξη για εκπόνηση μελετών και για ίδρυση αντίστοιχων Συνδέσμων σε πανελλαδικό επίπεδο».

Διαβάστε επίσης: ΣΠΑΥ: Νέος εξοπλισμός στα πυροφυλάκια του Υμηττού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ