Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για τα «Σεπττεμβριανά 1955»

Τις βαθιά χαραγμένες μνήμες των ιστορικών γεγονότων από τα Σεπτεμβριανά του 1955, ως τις απελάσεις του 1964 επιβεβαίωσε η μαζική συμμετοχή των κατοίκων του Παλαιού Φαλήρου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου σε συνεργασία με τον Δήμο Αλίμου, την εθελοντική ομάδα «ΡΩΜΗΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ» και τον Σύλλογο Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής συνδιοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στο κατάμεστο ίδρυμα Ευγενίδου την εκδήλωση: «Σεπτεμβριανά 1955 – Απελάσεις 1964: «Η επόμενη μέρα».

Στην εκδήλωση μίλησαν ο βουλευτής Α΄ Αθηνών και πρώην υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος και ο πρέσβης ε.τ Αλέξης Αλεξανδρής, τον συντονισμό της είχε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κων/πολη κ. Γιάννης Μανδαλίδης ενώ κατά την διάρκεια της ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και έγινε η βράβευση των νικητών του εικαστικού διαγωνισμού με θέμα «Σεπτεμβριανά ΄55 & Απελάσεις ΄64» που διοργανώθηκε από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και την ομάδα «Ρωμηών Πράξεις».

Τα έργα όλων των συμμετεχόντων στον εικαστικό διαγωνισμό εκτέθηκαν στο φουαγιέ του πρώτου ορόφου του Ιδρύματος Ευγενίδου ενώ στην έκθεση αυτή, με τον τίτλο «Η επόμενη μέρα», έλαβαν μέρος τιμής ένεκεν καταξιωμένοι ζωγράφοι και εικαστικοί, όπως οι Στ. Βατανίδης, Θ. Δαυλός, Χρ. Παλάντζας, Ν.Γ. Παπουτσίδης, Κ. Γεωργίου και ο Α.Finch.

Παράλληλα, λειτούργησε έκθεση με πρωτοσέλιδα ελληνικών, τουρκικών και κυπριακών εφημερίδων που κυκλοφόρησαν τις μέρες που ακολούθησαν τα δραματικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955 και προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ και τα αρχεία των «Ρωμηών Πράξεις».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, ο αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών Χρήστος Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλίμου Στέφανος Διαμαντής, η πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως Ρένα Βασιλάκη, ενώ τον συντονισμό και την οργάνωση εκ μέρους του Δήμου Παλαιού Φαλήρου είχε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικών Δομών Μιχάλης Μιχαηλίδης και η πρόεδρος της Δημοτικών Βιβλιοθηκών Δήμου Παλαιού Φαλήρου Μαίρη Τρύφων.

Για το σημαντικό έργο των «Ρωμηών Πράξεις» στην εθνική αφύπνιση και την προβολή σημαντικών ιστορικών γεγονότων για τον Ελληνισμό της Πόλης, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη την εθελοντική ομάδα «ΡΩΜΗΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ» και την Ελισάβετ Χαριτωνίδου-Κόβη, συντονίστρια της ομάδας, για τις ξεχωριστές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ενώ χαρακτήρισε καθήκον του Δήμου Παλαιού Φαλήρου να βοηθά ανάλογες δράσεις ιστορικής αφύπνισης και ευαισθητοποίησης». Επίσης τόνισε ότι «η διαδρομή τους Ελληνισμού της Πόλης αποτελεί έμπνευση για εμάς και τις επόμενες γενιές, και μας υπενθυμίζει τη σημασία της συνέχισης της παράδοσης και της προστασίας της Κωνσταντινουπολίτικης μας κληρονομιάς».

Η έκθεση από τις 22 έως τις 29 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στον Πολυχώρο του Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου.

Διαβάστε επίσης: Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο Π. Φάληρο

Ειδήσεις από το Παλαιό Φάληρο και την Καλλιθέα στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ