Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

«Beati possidentes»

Γράφει ο Αθανάσιος Τσιούμας, τέως δικηγόρος.

 

Διαβάζοντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»  Σαββατοκύριακο (9-10 Σεπτεμβρίου 2023, ένθετο: «Οικονομία») με τον τίτλο: «Αντίστροφη μέτρηση για εξαγορά καταπατημένων» έμεινα έκπληκτος και συνακόλουθα σφόδρα αγανακτισμένος όταν ανέγνωσα ότι επίκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για την εξαγορά (!) 90.000 καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου από ιδιώτες και μάλιστα στην αντικειμενική τους αξία και δη και με δόσεις! Παρόμοιο δημοσίευμα έγινε και προσφάτως στα «ΝΕΑ» για την σχετική πλατφόρμα  για την υποβολή σχετικών αιτήσεων από ενδιαφερομένων.

Υπενθυμίζω ότι επί Υπουργίας της κ. Βάσως Παπανδρέου  στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (το 2002 αν δεν κάνω λάθος ) είχε ψηφισθεί συναφής διάταξη που επέτρεπε να δοθεί ηλεκτρικό ρεύμα στα δασικά αυθαίρετα ακίνητα.

Εξ’ ου και η μέχρι τότε απαγόρευση και νυν δυστυχώς και σήμερα ισχύουσα και συνεπώς  μη καταργημένη!

Το γεγονός αυτό προφανώς επαύξησε, αυτονοήτως, έκτοτε  τα «καταπατημένα» μέχρι σήμερα- στην Ελλάδα ζούμε, δυστυχώς αλλά και ευτυχώς ….

Η εξαγορά αυτή, πέραν του απαράδεκτου, από κάθε άποψη λόγων αυτονοήτως θα ανοίξει -αν δεν άνοιξε -την «όρεξη» σέ νέες «καταπατήσεις» δυστυχώς με την άμεση και απροκάλυπτη συνέργεια του Κράτους ..Αλήθεια το  ΣτΕ, ως θεματοφύλακας τού άρθρου 24 του Συντάγματος (προστασία των Δασών και των Δασικών εκτάσεων) άραγε γνωμοδότησε θετικά ότι συντρέχει κάποια από τις προϋποθέσεις του ακροτελεύτιου εδαφίου τού εν λόγω άρθρου(24) τού Συντάγματος; Και ποια είναι αυτή; Δυσκολεύομαι να το πιστέψω …

Εξ’ ετέρου, σήμερα διαβάζω ότι πιέζεται από οργανώσεις το Υπουργείο Περιβάλλοντος να μεταβάλει τούς σωστούς όρους δόμησης στα εκτός Σχεδίου  ακίνητα ..και ήδη άρχισε η διαβούλευση! ( Νόμος 4759 /2020 Υπουργίας  Χατζηδάκη).

Τώρα  αναρωτιέμαι, όπως πιστεύω και κάθε νόμιμος πολίτης, γιατί σήμερα ψάχνουμε τις βασικές αιτίες των εκτεταμένων καταστροφών στα δάση μας από πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ δεινά με θύματα μάλιστα και ανθρώπινες ζωές αποδίδοντάς τες εξ’ ολοκλήρου στην «κλιματική αλλαγή»  αφού, αυτονοήτως, οι ζημιές θα ήταν ασύγκριτα μικρότερες, με δεδομένο ότι, όλα τ’ ανωτέρω τα συνέχει υπευθύνως και τα επαυξάνει διαχρονικά και η κρατική πολιτική, η οποία μετά από 2.500 χρόνια δυστυχώς «υπηρετεί» ίσως αναγκαστικά την ιστορική έκφραση τού Ρωμαϊκού Δίκαιου» «beati possidentes» δηλαδή «μακάριοι οι κατέχοντες».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ