Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_img

Αύξηση δημοτικών τελών 18% ψήφισε η Δημοτική Επιτροπή – Ξεκίνησε νέος «καυγάς»

Νέος καυγάς ξεκίνησε στον Άγιο Δημήτριο, μεταξύ της σημερινής και την προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, αυτή τη φορά για την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 18%, η οποία ψηφίστηκε στη Δημοτική Επιτροπή, χθες, Τετάρτη, από τα στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου.

«Την ευθύνη για την αύξηση των δημοτικών τελών τη φέρει αποκλειστικά η παράταξη της κ. Ανδρούτσου. Βάζουμε τέλος στην εικονική πραγματικότητα. Κοιτάζουμε στα μάτια τους δημότες και προχωράμε σε νοικοκύρεμα του Δήμου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Αγίου Δημητρίου, με αφορμή «ψευδείς αναφορές που αναπαράγονται σήμερα σχετικά με το ζήτημα των δημοτικών τελών».

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Ιωάννης -Μάριος Μπάντος, επισημαίνει:

«Όσο και να προσπαθούν κάποιοι να παραπλανήσουν τους πολίτες με ψευδείς αναφορές και πληροφορίες δεν θα το καταφέρουν. Η πραγματικότητα είναι εκείνη που τους διαψεύδει.
Η πρόταση αύξησης των δημοτικών τελών, η οποία ψηφίστηκε στη Δημοτική Επιτροπή χθες Τετάρτη έγινε από τα στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Μάλιστα πρόκειται για τα ίδια στελέχη που εργάζονταν στην υπηρεσία και κατά τη θητεία της κ. Ανδρούτσου.
Τα τεράστια οικονομικά ανοίγματα που διαπιστώθηκαν από την υπηρεσία δεν μπορούσαν να καλυφθούν με διαφορετικό τρόπο.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια που είχε κάνει στο τέλος του 2023 η προηγούμενη διοίκηση, με εισηγήσεις των αντιδημάρχων Ν. Συρράκου και Γ. Παναγόπουλου, πρότεινε αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών και αύξηση 18%. Επισυνάπτονται τα σχετικά αποδεικτικά. Μάλιστα για να περιοριστεί στο 18% η προτεινόμενη αύξηση “μηδένισε” τα έξοδα και αύξησε “πλασματικά” τα έσοδα!

Αλήθεια γιατί τελικά δεν την κατέθεσε προς ψήφιση αυτή την πρόταση; Τα προσωπεία πέφτουν και όπως έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοι “το ψέμα δεν ζει για να γεράσει”.
Η σημερινή διοίκηση βάζει τέλος στην εικονική πραγματικότητα των προηγούμενων ετών, λέμε την αλήθεια κοιτάζουμε στα μάτια τους δημότες και προχωρούμε σε νοικοκύρεμα του δήμου.

Δε θα γίνουμε συνένοχοι της προηγούμενης διοίκησης σε ανοίγματα που έχουν δημιουργηθεί στα ανταποδοτικά τέλη και στον κεντρικό προϋπολογισμό. Εμείς δε θα υποθηκεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών για να έχουμε μικροπολιτικό όφελος.

Η πρώην δήμαρχος κορόιδευε τους δημότες όταν τους έλεγε ότι δεν θα κάνει αύξηση στα δημοτικά τέλη, καθώς τα επιπλέον κόστη που προέκυπταν τα κάλυπτε από τον κεντρικό προϋπολογισμό με μεταφορά εικονικών ποσών.

Η προτεινόμενη αύξηση στα ανταποδοτικά για μια μέση οικογένεια του δήμου μας που μένει σε ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών, θα είναι σε μηνιαία βάση περίπου 2,2 ευρώ.

Η μαύρη τρύπα στα οικονομικά των ανταποδοτικών θα ήταν ακόμα μικρότερη αν η κ. Ανδρούτσου είχε αξιοποιήσει εγκαίρως, όπως οι περισσότεροι δήμοι, χρηματοδοτικά εργαλεία που εξασφάλιζαν χωρίς κόστος αντικατάσταση του οδοφωτισμού με σύγχρονο τύπου led που θα είχε ελάχιστο κόστος κατανάλωσης. Αφού καθυστερημένα κατάλαβε το λάθος της έλαβε δάνειο χρεώνοντας με 2,6 εκατ. ευρώ το δήμο για να κάνει αντικατάσταση με λαμπτήρες led!
Αλήθεια η αντιπολίτευση κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο τι ακριβώς έκανε; Δεν είχε διαπιστώσει τις αλχημείες της τότε διοίκησης; Γιατί δέχθηκε την υποθήκευση του μέλλοντος του δήμου μας;

Τα ανοίγματα και οι ελλείψεις που εντοπίζουμε καθημερινά δυστυχώς καταδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει ενδελεχής έλεγχος και θα ενημερωθούν οι πολίτες για το τι έχει γίνει και πού έχουν πάει αυτά τα ποσά».

Επισυνάπτονται οι εισηγήσεις των αντιδημάρχων της διοίκησης Ανδρούτσου.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ_ΤΕΛΙΚΟ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΟΕ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ_ΤΕΛΙΚΟ

Στον πίνακα φαίνεται η προτεινόμενη αύξηση που εισηγήθηκε ο Γ. Παναγόπουλος.

Διαβάστε επίσης: Σε 40 ημέρες θα ανοίξουν οι 6 παιδικές χαρές

Ειδήσεις από τον Αγιο Δημήτριο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ