Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΛΑΕ-ΑΑ: Συνένοχη η αστυνομία με την εγκληματική της αδιαφορία για τη νέα γυναικοκτονία

“Αμεση θέσπιση μέτρων αντιμετώπισης της έμφυλης βίας και μηχανισμών προστασίας των γυναικών, πριν φτάσουμε για άλλη μια φορά στο αναπότρεπτο” ζητά σε ανακοίνωση που εξέδωσε Το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς με αφορμή την χθεσινή γυναικοκτονία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, τονίζοντας τις τεράστιες ευθύνες στην Αστυνομία για το τραγικό συμβάν.

Αναλυτικά το σχετικό κείμενο της ανακοίνωσης

Μια νέα γυναίκα δολοφονήθηκε λίγα μέτρα έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, όπου για πολλοστή φορά είχε πάει να καταγγείλει τον πρώην σύντροφο και δολοφόνο της.

Οι ευθύνες της αστυνομίας και του κρατικού μηχανισμού είναι προφανείς και εγκληματικές και δεν μπορούν να συγκαλυφθούν. Η 28χρονη γυναίκα είχε καταγγείλει τον πρώην σύντροφό της δυο χρόνια πριν για απόπειρα βιασμού και κακοποίηση, ενώ είχε μόλις μεταβεί στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων για να τον καταγγείλει εκ νέου για παρενόχληση και απειλή.

Είναι αδιανόητο ότι μια γυναίκα κατήγγειλε ότι κινδυνεύει από έναν συστηματικό κακοποιητή και η αστυνομία για ακόμη μια φορά την έστειλε σπίτι της με την απλή συμβουλή να καλέσει το 100 σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα φεύγοντας.

Η αστυνομία έχει τεράστιες, πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για τη νέα αυτή γυναικοκτονία, αφού παρέλειψε να λάβει, ως όφειλε, οποιοδήποτε μέτρο προστασίας της γυναίκας, ενώ βρισκόταν σε ενεργό κίνδυνο, αλλά και για την άρνησή της να κινηθεί και στο παρελθόν για την προστασία της από τον δολοφόνο της, που τόσες φορές είχε καταγγείλει.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να χύνει κροκοδείλια δάκρια για τη νέα αυτή χαμένη ζωή γυναίκας. Συνειδητά αδιαφορεί και αρνείται να λάβει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των γυναικών από την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία. Η νεοφιλελεύθερη διάλυση και η εξατομίκευση των ευθυνών για να μην αναλάβει το κράτος βασικές υποχρεώσεις κοινωνικής προστασίας υπερτερούν για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την πολιτική της.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται με το χειρότερο τρόπο που κατευθύνονται τα τεράστια κονδύλια που ξοδεύει η κυβέρνηση για την αστυνομία και τον εξοπλισμό της. Αμέτρητοι πόροι, ειδικές ομάδες καταστολής, περιπολικά και εξοπλισμός είναι διαθέσιμα για την καταστολή των αγώνων της νεολαίας και των εργαζομένων, αλλά ένα περιπολικό να συνοδεύσει τη γυναίκα σπίτι της δεν βρέθηκε.

Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για την άμεση θέσπιση μέτρων αντιμετώπισης της έμφυλης βίας και μηχανισμών προστασίας των γυναικών, πριν φτάσουμε για άλλη μια φορά στο αναπότρεπτο.
• Νομική κατοχύρωση και αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία.
• Τιμωρία των αρμόδιων αρχών που αδιαφορούν και βάζουν τις καταγγελίες
στο συρτάρι.
• Ριζική αναδιάρθρωση των δομών για την αποτελεσματική υποστήριξη και
προώθηση καταγγελιών ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Αυτή η αστυνομία που αποθαρρύνει ή και κατηγορεί τις καταγγέλλουσες, που είναι απρόθυμη ακόμη και όταν γίνονται καταγγελίες από τις γυναίκες ή το περιβάλλον τους, δεν μπορεί και δεν θέλει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.
• Γενναία χρηματοδότηση για δομές προστασίας και υποστήριξης των
γυναικών για τη διαμονή των γυναικών και των παιδιών τους ώστε να διευκολύνεται η απομάκρυνση.
• Οικονομική και εργασιακή υποστήριξή τους.
• Υπηρεσίες με επιστήμονες και παροχή ψυχολογικής υποστήριξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ