Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

“Η τελευταία συνεδρία του Φρόιντ” και το “Μέντιουμ” για τα “Κρυμμένα μυστικά” στους κινηματογράφους!

Ο Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που προβάλλονται από την Πέμπτη 23/5/2024 στους κινηματογράφους.

Μια ελληνική ιστορία ενηλικίωσης σε μια Αθήνα που βράζει από τη ζέστη, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του Φρόιντ και του Κ. Σ. Λιούις (συγγραφέα των Χρονικών της Νάρνια αλλά και θεολογικών βιβλίων) και ένας χαοτικός σκηνοθέτης που θεωρεί τον εαυτό του auteur, έχουν ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα των οκτώ νέων ταινιών και μιας επανάληψης.

===

Μέντιουμ

Μία ταινία χαρακτήρα και ενηλικίωσης, διεισδυτική, ευαίσθητη και συγκινητική για τον έρωτα, το ξύπνημα της σεξουαλικής επιθυμίας, και τη δυσκολία του να ανακαλύπτεις την ταυτότητά σου σε μια κομβική ηλικία, με φόντο την αυγουστιάτικη Αθήνα που βράζει από τη ζέστη.

Η έφηβη Ελευθερία, έχοντας χάσει πρόσφατα τη μητέρα της, φτάνει στην Αθήνα από την επαρχία για να επισκεφθεί την μεγάλη της αδερφή, την οποία βρίσκει ερωτευμένη και ετοιμόγεννη. Περιπλανώμενη στο αυγουστιάτικο καμίνι της πόλης, γνωρίζει το ξύπνημα της σεξουαλικής επιθυμίας στο πρόσωπο του Άγγελου, ο οποίος την παρασύρει στο δικό του εκκεντρικό κόσμο και στο ριψοκίνδυνο στρόβιλο του πρώτου έρωτα. Όταν η Ελευθερία γνωρίσει μία φίλη του Άγγελου, που είναι μέντιουμ, η γυναίκα αυτή την μαγνητίζει και την ωθεί να κοιτάξει βαθύτερα στον εαυτό της και να βιώσει το πρωτόγνωρο συναίσθημα της επιτακτικής επιθυμίας για κάποιον άλλο…

Ο φακός της Χριστίνας Ιωακειμίδη δίνει σημασία λίγο στην πλοκή και τον διάλογο και περισσότερο στην παρατήρηση των μικρών–μεγάλων στιγμών της έφηβης Ελευθερίας και στις συναντήσεις της με τυχαίους ανθρώπους, που επηρεάζουν τη ζωή της με μοναδικό τρόπο. Ενώ η πρωτοεμφανιζόμενη χορεύτρια Αγγελική Μπεβεράτου στον ρόλο της Ελευθερίας, είναι αρκετά εκφραστική ακόμα και με τις σιωπές της. Επίσης αξιοπρόσεκτοι είναι ο Νικολάκης Ζεγκίνογλου (γνωστός από το «Milky Way» και την «Απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς») στον ρόλο του Άγγελου, η Κατερίνα Ζησούδη στον ρόλο της Αλεξάνδρας αδερφής της Ελευθερίας και η τραγουδίστρια Μάρθα Φριντζήλα στον ρόλο του «μέντιουμ Άννα» φίλης του Άγγελου.

INFO

Είδος: Αισθηματική, Δράμα,100΄

Χώρα: Ελλάδα, 2023

Σκηνοθεσία:  Χριστίνα Ιωακειμίδη

Παίζουν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Κατερίνα Ζησούδη, Νατάσα Εξηνταβελώνη,  Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μάρθα Φριντζήλα

Διανομή: Weirdwave

===

Το λυσάρι της ζωής – Le livre des solutions

Ο δημιουργός της ταινίας «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», επιστρέφει με μία αυτοβιογραφική κωμωδία για έναν ταλαντούχο και εκκεντρικό σκηνοθέτη που παρασύρεται από το δημιουργικό του χάος.

Ο πρωταγωνιστής Μαρκ και alter ego του Μισέλ Γκοντρί (που τον υποδύεται έξοχα ο Πιέρ Νινέ) δραπετεύει από τους παραγωγούς που απειλούν να τού αφαιρέσουν τη δυνατότητα να έχει τον πρώτο λόγο στη νέα του ταινία,  και με όλη την ομάδα του, φτάνει σε ένα μικρό χωριό στο σπίτι της θείας του Ντενίς (υπέροχη η Φρανσουάζ Λεμπρόν) για να ολοκληρώσει το μοντάζ της ταινίας του και να ξεφύγει από τις εντολές της παραγωγής.

Μόλις φτάσει εκεί, ξεφεύγει από τις ευθύνες του απέναντι στην ταινία και αφήνει ελεύθερα τη δημιουργικότητά του γράφοντας έναν οδηγό πρακτικών συμβουλών, το «Λυσάρι της ζωής», που υποτίθεται ότι θα λύσει όλες τις ανησυχίες της καθημερινότητας. Βέβαια δεν ήταν αυτός ο αρχικός σκοπός του, αλλά αυτό δεν έχει σημασία μπροστά στο χάος που θα επακολουθήσει. Επίσης, δεν μας ενοχλεί, από τη στιγμή που ο σκηνοθέτης δηλώνει ότι με αυτή την ταινία αυτοβιογραφείται αναδεικνύοντας το δημιουργικό χάος που τον χαρακτηρίζει, οπότε γνωρίζουμε τι πάμε να δούμε. Έναν σκηνοθέτη, που διαφέρει από τον κανόνα και πάντοτε νομίζει πως ό,τι κάνει είναι επαναστατικό, παρόλο που δέχεται κάθε αταίριαστη νέα ιδέα που του προτείνουν, ενώ οι καταστάσεις που δημιουργούνται δίνουν μια κωμική εικόνα, πάνω στην τραγικότητα της φύσης του. Είναι και αξιολύπητος και αξιοθαύμαστος ταυτόχρονα.

INFO

Είδος: Δράμα, Κωμωδία,142΄

Χώρα: Γαλλία, 2023

Σκηνοθεσία: Μισέλ  Γκοντρί

Παίζουν: Πιέρ Νινέ, Μπλανς Γκαρντέν, Φρανσουά Λεμπρόν, Φράνκι Γουάλας

Διανομή: Feelgood

===

Η τελευταία συνεδρία του Φρόιντ – Freud’s last session

Ταινία χαρακτήρων, βασισμένη σε μια -μάλλον- μυθιστορηματική συνάντηση δυο αυθεντιών, κατά την οποία αναλύονται πολλά θέματα και αποκαλύπτονται κάποιες πτυχές των χαρακτήρων τους.

Βρισκόμαστε στο Λονδίνο στις 3 Σεπτεμβρίου 1939. Παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις τελευταίες μέρες του, ο Σίγκμουντ Φρόιντ (Άντονι Χόπκινς), ενώ έχει πρόσφατα δραπετεύσει με την κόρη του από το ναζιστικό καθεστώς, δέχεται επίσκεψη από τον καθηγητή της Οξφόρδης Κλάιβ Στέιπλς Λιούις (Μάθιου Γκουντ) που είναι περισσότερο γνωστός ως συγγραφέας των Χρονικών της Νάρνια (The Chronicles of Narnia) και στενός φίλος του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, συγγραφέα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών (Lord of the Rings).

Στην συνάντηση αυτή, γίνεται μια εκτεταμένη συζήτηση πάνω σε θέματα όπως, η πίστη στο μέλλον της ανθρωπότητας, η ύπαρξη του θεού, αλλά και η ιδιόρρυθμη σχέση του Φρόιντ με την κόρη του (η οποία -λέγεται- ότι ήταν πολύ εξαρτημένη από τον πατέρα της), καθώς και η αντισυμβατική σχέση του Λιούς με τη μητέρα του καλύτερου του φίλου.

Μια συζήτηση η οποία έχει ενδιαφέρον χάρη στη χημεία των Χόπκινς και Γκουντ που υποδύονται δυο τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες (ο πρώτος είναι κυνικός και άθεος και ο δεύτερος είχε υπάρξει συγγραφέας θεολογικών βιβλίων, όπως «Mere Christianity» και «Miracles») και όχι χάρη σε αυτό καθ’ εαυτό το σενάριο ή τη σκηνοθεσία, που θα απαιτείτο για τους δυο εξαίρετους ηθοποιούς.

INFO

Είδος: Δράμα, 108΄

Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 2024

Σκηνοθεσία: Ματ Μπράουν

Παίζουν: Άντονι Χόπκινς, Μάθιου Γκουντ, Λιβ Λάιζα Φράις, Τζόντι Μπαλφούρ

Διανομή: Spentzos Film

===

Κρυμμένα μυστικά – Sleeping dogs

Ο Ρόι Φρίμαν, ένας πρώην ντετέκτιβ ανθρωποκτονιών με θρυμματισμένη μνήμη, αναγκάζεται να εξετάσει ξανά μια υπόθεση που δεν θυμάται. Καθώς η ζωή ενός άνδρα κρέμεται από την καταδίκη του θανάτου, ο Φρίμαν πρέπει να συγκεντρώσει τα στοιχεία από μια έρευνα φόνου δεκαετιών, αποκαλύπτοντας έναν μοχθηρό ιστό από θαμμένα μυστικά και προδοσίες που συνδέονται με το παρελθόν του.

INFO

Είδος: Αστυνομική, Μυστηρίου, 110΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Άνταμ Κούπερ

Παίζουν: Ράσελ Κρόου, Κάρεν Γκίλιαν, Μάρτον Τσόκας, Τόμι Φλάναγκαν

Διανομή: Spentzos Film

===

Γουίνι το Αρκουδάκι: Αίμα και μέλι – Winnie the Pooh: Blood and honey

Επιδιώκοντας να εκδικηθεί τον πρώην παιδικό του φίλο, ο Γουίνι το Αρκουδάκι επιστρέφει αποφασισμένο να βρει και να σκοτώσει τον Κρίστοφερ Ρόμπιν, καθώς και τους ενήλικους που επέζησαν από το πάρτι για τα 5α γενέθλια του Κρίστοφερ. Το Αρκουδάκι, μαζί με τους τρομακτικούς τερατώδεις φίλους του, τον Κουκουβάγια και τον Τίγρη, αρχίζει να τους σκοτώνει έναν προς έναν.

INFO

Είδος: Θρίλερ, 100΄

Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 2024

Σκηνοθεσία: Ρις Φρέι Γουότερφιλντ

Παίζουν: Σκοτ Τσάμπερς, Ταλούλα Ίβανς, Ράιαν Ολίβα, Τερέζα Μπάναμ

Διανομή: Neo Films

===

Το μυστικό της μαύρης βαλίτσας – La extorsión

Ο Αλεχάνδρο είναι ένας έμπειρος πιλότος της πολιτικής αεροπορίας. Λατρεύει τη δουλειά του, αλλά κρύβει ένα μυστικό. Όταν οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών ανακαλύπτουν το πρόβλημα αρχίζουν να τον εκβιάζουν. Ο Αλεχάνδρο εξαναγκάζεται, χωρίς περαιτέρω ερωτήσεις, να μεταφέρει μυστηριώδεις μαύρες βαλίτσες στη συνηθισμένη του διαδρομή μεταξύ Μπουένος Άιρες και Μαδρίτης. Τα μυστικά των μαύρων βαλιτσών σύντομα βυθίζουν τον ίδιο και την οικογένεια του σε έναν κόσμο ίντριγκας και διαφθοράς, του οποίου την ύπαρξη αγνοούσε.

INFO

Είδος: Αστυνομική, Μυστηρίου, 105΄

Χώρα: Αργεντινή, 2023

Σκηνοθεσία: Μαρτίνο Ζαϊντέλις

Παίζουν: Γκιγιέρμο Φραντζέλα, Πάμπλο Ράγκο, Αντρέα Φριγκέλιο, Κάρλος Πορταλούπι

Διανομή: Tanweer & Filmtrade

===

Κενά αέρος – Northern Comfort

Μία ετερόκλητη ομάδα από άτομα με χρόνια φοβία για τα αεροπλάνα δοκιμάζεται σε μια πτήση από το Λονδίνο στην Ισλανδία. Θα καταφέρουν άραγε να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους και να συνεργαστούν για να ανοίξουν τα φτερά τους… και να πετάξουν;

INFO

Είδος: Κωμωδία, 97΄

Χώρα: Ισλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, 2024

Σκηνοθεσία: Χαφστάιν Γκούναρ Σίγκουρτσον

Παίζουν: Τίμοθι Σπαλ, Λίντια Λέοναρντ, Έλα Ρουμπφ, Σβέριρ Γκούνταφσον

Διανομή: Cinobo

===

Φανταστικοί φίλοι – Imaginary Friends

Η νεαρή Μπία ανακαλύπτει ξαφνικά ότι μπορεί να βλέπει τους φανταστικούς φίλους όλων των παιδιών -καθώς και τι κάνει με αυτή την υπερδύναμη- και ξεκινά μια μαγική περιπέτεια για να επανασυνδέσει τους ξεχασμένους Φανταστικούς Φίλους με τα αντίστοιχα παιδιά. Στο πλάι της έχει και τον Καλ, έναν γείτονα που έχει την ίδια υπερδύναμη με εκείνη.

INFO

Είδος: Animation & Live action, Οικογενειακή, 104΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Τζον Κραζίνσκι

Παίζουν: Ράιαν Ρέινολντς, Κέιλι Φλέμινγκς

Διανομή: Feelgood

===

Ο Χάρι Πότερ και το τάγμα του Φοίνικα – Harry Potter and the order of the Phoenix (Επαν.)

Ο Χάρι Πότερ ετοιμάζεται για την πέμπτη χρονιά των σπουδών του στο Χόγκουαρτς, αλλά η έλλειψη ενός γράμματος από τους φίλους του τον κάνει νευρικό. Μια σύντομη περιπέτεια τον θέτει προ αποβολής, και ξεπερνώντας τη, δημιουργείται ένα αρνητικό κλίμα εναντίον του. Τα σημάδια της επιστροφής του λόρδου Βόλντεμορτ είναι πέρα για πέρα απειλητικά και η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμα σκοτεινότερη με τη τοποθέτηση μιας νέας καθηγήτριας, της κυρίας Ντολόρες Άμπριτζ, από το Υπουργείο Μαγείας που θέλει να βάλει σε τάξη τη σχολή. Ο Χάρι δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια και θα οργανώσει ένα μυστικό τάγμα, με μαθητές έτοιμους για όλα.

INFO

Είδος: Φαντασίας, Περιπέτεια, 138΄

Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 2007

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γέιτς

Παίζουν: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμα Γουότσον, Ρούπερτ Γκριν, Άλαν Ρίκμαν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ