Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Γιώργος Χατζηδάκης: «Να γίνουμε πόλη Κοινωνικής Αλληλεγγύης»

Mολονότι η αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο Ηλιούπολης έχει υπερδιπλάσιες έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο έναντι της δικής του παράταξης, εντούτοις ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Χατζηδάκης δεν τάσσεται κατά του συστήματος της απλής αναλογικής. Θεωρεί όμως, ότι δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ παραδέχεται ότι πολλά απ’ αυτά που είχε οραματιστεί, πριν γίνει δήμαρχος, και τα είχε παρουσιάσει προεκλογικά, δεν μπόρεσε να τα υλοποιήσει, ακριβώς επειδή πολλές εισηγήσεις του καταψηφίζονταν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ως δημοτική Αρχή έχει προτάξει τα θέματα της καθημερινότητας, βάζοντας στόχο να βρίσκεται δίπλα σε κάθε δημότη που έχει ανάγκη, και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι με τη νέα δημοτική Αρχή θα μπορέσει να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Συνέντευξη: Έλενα Φυντανιδου

Η εκλογική αναμέτρηση του 2019 ήταν δύσκολη για εσάς. Βγήκατε μεν δήμαρχος, αλλά αποδυναμωμένος. Η αξιωματική αντιπολίτευση αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στον Α’ γύρο, με αποτέλεσμα να έχει υπερδιπλάσιες έδρες έναντι υμών. Ποιες οι εκτιμήσεις σας εν όψει των προσεχών εκλογών; Πώς θα κινηθείτε, δεδομένου ότι η δεύτερη παράταξη κατεβαίνει με νέο πρόσωπο ως επικεφαλής;

Καταρχάς να μιλήσουμε για το ζήτημα της απλής αναλογικής. Δεν είμαι εναντίον του συστήματος. Θεωρώ, όμως, ότι δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες για να μπορέσει να λειτουργήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης, δεν μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα της απλής αναλογικής όταν υπάρχουν δύο γύροι, διότι υπάρχουν αυτές οι στρεβλώσεις. Δηλαδή, εγώ έχω εκλέξει μόλις έξι στους 41 δημοτικούς συμβούλους, όπερ σημαίνει ότι οι 35 ανήκουν στην αντιπολίτευση. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα. Υπάρχουν πολλές αποφάσεις που έχουν καταψηφιστεί λόγω της μειωμένης δύναμης που έχουμε. Υπήρξαν κάποιες προσχωρήσεις στην πορεία αλλά και πάλι αυτές δεν επαρκούσαν προκειμένου να έχω την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή, ακόμη και σήμερα η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων. Έτσι όμως, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να προχωρήσει ένας ζωντανός οργανισμός, όπως είναι ένας Δήμος, μπροστά. Ένας δήμαρχος εκλέγεται για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, όχι απλά για να διαχειριστεί μια κατάσταση.

Ωστόσο, δέχεστε τα πυρά της αντιπολίτευσης για διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα τον οδοφωτισμό της πόλης.

Ο οδοφωτισμός δεν προχώρησε με ευθύνη της αντιπολίτευσης, η οποία καταψήφισε το θέμα. Το έργο αυτό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα. Δυστυχώς, ενώ έγιναν όλες οι απαραίτητες μελέτες, ενώ φέραμε όχι έναν αλλά δύο μελετητές, οι οποίοι παρουσίασαν και έκαναν συγκριτική μελέτη όλων των διαθέσιμων μοντέλων που υπάρχουν, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ψήφισε το μοντέλο που πρότειναν οι εξωτερικοί μελετητές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορούμε να αλλάξουμε τον οδοφωτισμό. Κάτι που σημαίνει αδυναμία αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, που μεταφράζεται σε πρόσθετα έξοδα για τους δημότες. Γιατί ο φωτισμός LED περιορίζει τις δαπάνες ηλεκτροφωτισμού και κάνει τις πόλεις πιο φωτεινές.

Είμαστε βέβαιοι ότι με τη νέα δημοτική Αρχή, αν όλα πάνε καλά, θα μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ευτυχώς, έχουμε αυτή τη στιγμή και κάποια χρηματοδοτικά μοντέλα που χρησιμοποιεί ο Δήμος, προκειμένου να εξοικονομήσουμε αρκετά κονδύλια. Αυτό που κάνουμε είναι να αντικαθιστούμε με LED όσους λαμπτήρες χρειάζονται αλλαγή. Έχουμε ούτως ή άλλως εξοικονομήσει αρκετά μεγάλα κονδύλια. Αλλά το σύστημα του ηλεκτρονικού ελέγχου που πρέπει να υπάρξει στον οδοφωτισμό, με αλλαγή των μπράτσων και των φωτιστικών, είναι ένα θέμα που έχει προχωρήσει σε αρκετούς Δήμους όχι όμως και σε εμάς, επειδή δεν έχουμε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρόσφατα, ο κ. Γαβριήλ Αραμπατζής, ως επικεφαλής της παράταξης Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΘΕΛΩ, έριξε σε εσάς αποκλειστικά την ευθύνη για τη μη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Ο κ. Αραμπατζής είναι ο μόνος ο οποίος έχει προσφύγει τουλάχιστον 15 φορές εναντίον αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Έχει απορριφθεί το σύνολό τους, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι υπήρχε καθυστέρηση, διότι έπρεπε εμείς να αναμένουμε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε αυτές τις αποφάσεις. Υπήρχε ένα μπλοκάρισμα που έφτανε μέχρι και μήνες.

Η λογική του ήταν συγκεκριμένη: να καθυστερήσει τη λειτουργία του Δήμου. Είναι η λογική ότι θέλω να κάνω κακό στη δημοτική Αρχή, μπλοκάροντας τα έργα της, ακόμη κι αν κάνω κακό και στον Δήμο. Τέτοιες συμπεριφορές ελπίζω να είναι αντιληπτές στους δημότες και ανάλογα να κρίνουν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι με αρνήσεις και «όχι» δεν ασκείται πολιτική. Χρειάζονται προτάσεις. Και όταν υπάρχουν προτάσεις, εμείς είμαστε πρόθυμοι και τις συζητούμε. Αλλά στη συστηματική και στείρα άρνηση, τι μπορεί να αντιπαραθέσει κανείς;

Με όλες τις δυσκολίες που έτυχαν και σε εσάς ως δημοτική Αρχή, αλλά και γενικότερα, τι έχει αλλάξει στην Ηλιούπολη την τελευταία τριετία;

Έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα, αλλά όπως σας είπα, πολλά απ’ αυτά που είχαμε οραματιστεί και τα είχαμε παρουσιάσει προεκλογικά, εμποδιστήκαμε στο να τα υλοποιήσουμε. Θέλω να καταλάβουν οι πολίτες ότι πολλές αποφάσεις έχουν μπλοκάρει λόγω της αντιπολιτευτικής διάθεσης της πλειοψηφίας των παρατάξεων. Από εκεί και πέρα, δεν μας έτυχαν και λίγα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν στον «πάγο». Είχαμε τα lockdown αρχικά και μετά πολλούς υπαλλήλους που απουσίαζαν είτε επειδή νοσούσαν, είτε επειδή έρχονταν σε επαφή με κρούσμα, την τηλεργασία η οποία ουσιαστικά δεν δούλεψε – ελάχιστο ήταν το παραγόμενο έργο.

Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος μας αντιμετώπισε πολύ σωστά, θεωρώ, το ζήτημα της πανδημίας. Παρείχε τη βοήθεια που χρειάζονταν οι δημότες, κυρίως όμως αναπτύξαμε μέσα στην πανδημία ένα Κοινωνικό Δίκτυο το οποίο παραμένει, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των πολιτών. Το Κοινωνικό Δίκτυο που έχουμε φτιάξει λειτουργεί προς την κατεύθυνση της οικονομικής ενίσχυσης των δημοτών και της στήριξής τους σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, για παράδειγμα όταν η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε ένα νοικοκυριό ή η ΕΥΔΑΠ το νερό. Επίσης, βοηθάμε ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους σε πλειστηριασμό.

Πριν λίγες ημέρες πήγα στο δικαστήριο και βρέθηκα στο πλευρό μιας οικογένειας που κινδύνευε να χάσει το σπίτι της. Βοηθήσαμε ώστε να ανασταλεί ο πλειστηριασμός του σπιτιού. Θέλω να πω ότι το Κοινωνικό Δίκτυο που έχουμε φτιάξει βοηθά στο να αντιμετωπίσουμε καλύτερα από άλλους Δήμους την υγειονομική και την οικονομική κρίση που υπάρχει. Στόχος μας είναι να βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε δημότη που έχει ανάγκη. Επιδίωξή μας είναι να μη μείνει κανένας Ηλιουπολίτης αβοήθητος.

Τα κονδύλια επαρκούν;

Σε καμία περίπτωση. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο με ελάχιστα κονδύλια και μηδαμινή στήριξη από το κεντρικό κράτος. Όταν ξεκίνησε η πανδημία, πάρθηκε η απόφαση ότι όλα τα νηπιαγωγεία θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν μία καθαρίστρια, κάτι το οποίο δεν ίσχυε στο παρελθόν. Επίσης, όλα τα δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον δύο καθαρίστριες. Αυτό το κόστος το επωμίζεται ο Δήμος. Και συνεχίζουμε να έχουμε άριστη καθαριότητα στα σχολεία της πόλης μας, αλλά το κόστος είναι του Δήμου.

Εμείς, λοιπόν, ως δημοτική Αρχή, έχουμε προτάξει το θέμα της καθημερινότητας. Γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη βελτίωση και στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, της καθαριότητας συνολικά, και έχουμε αναπτύξει πολύ μεγάλο δίκτυο ανακύκλωσης. Μπήκε ο Δήμος μας στο σύστημα των βιοαποβλήτων, ενώ ορίσαμε συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να γίνεται η αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων, των κλαδιών κ.λπ. που ήταν και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πόλη μας στο παρελθόν.

Μια που μιλάμε για την καθημερινότητα, να αναφερθούμε σε ένα πρόβλημα που εντάθηκε ιδιαιτέρως μέσα στην πανδημία, με τη βία στις γειτονιές και τις συμμορίες ανηλίκων;

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κατά τη διάρκεια των lockdown περιορίστηκε η βαριά εγκληματικότητα, αλλά η παραβατικότητα των νέων αυξήθηκε δραματικά σε όλη την Αττική. Μπορεί η Ανατολική Αττική να έχει τα πρωτεία, αλλά σε όλες οι περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ηλιούπολης, καταγράφηκε μεγάλη αύξηση. Κι αυτό διότι τα σχολεία ήταν κλειστά, τα παιδιά πήγαιναν σε πάρκα και πλατείες της πόλης, όπου μπορεί να συναντούσαν αυτό που λέμε «κακές παρέες» και κάποια εντάσσονταν σε αυτές. Τα παιδιά δεν είχαν άλλη διέξοδο.

Θυμηθείτε ότι όλα ήταν κλειστά: τα σχολεία, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός… Ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα συνέβαινε αυτό. Αυτές τις περιπτώσεις, ως Δήμος, τις έχουμε εντοπίσει και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε καλύτερα. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου έχει έρθει σε επαφή με πολλά παιδιά και τους γονείς τους, τους στηρίζουμε με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς προκειμένου να βρουν ξανά το ρυθμό τους. Θεωρώ ότι ανάλογα προβλήματα λύνονται με τη σωστή προσέγγιση και την επιμονή, όχι κατασταλτικά. Δηλαδή η παρουσία της δημοτικής αστυνομίας δεν πιστεύω ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα. Το παν είναι η πρόληψη και η σωστή προσέγγιση.

Παρόλα αυτά έχετε δημοτικούς αστυνομικούς;

Η δημοτική αστυνομία αριθμεί επτά, οι οποίοι δεν επαρκούν για το μέγεθος της πόλης.

Παλαιότερα είχατε κάνει συμφωνία με εταιρεία σεκιούριτι.

Πράγματι. Οι άνθρωποι της εταιρείας περνούν, κάνουν έλεγχο και δρουν αποτρεπτικά με την παρουσία τους σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, σε πάρκα, πλατείες…

Έχει φέρει αποτέλεσμα;

Βεβαίως έχει φέρει αποτέλεσμα, αλλά όταν υπάρχουν βανδαλισμοί, καταρχάς μιλούν με ήρεμο τρόπο στα παιδιά προκειμένου να τα απομακρύνουν. Αν βεβαίως δεν ανταποκρίνονται τα παιδιά, ενημερώνεται η Ελληνική Αστυνομία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, καθώς η πόλη είναι μεγάλη και οι ανάγκες της ακόμα μεγαλύτερες.

Να μιλήσουμε για τα έργα και τις υποδομές της πόλης;

Έχει γίνει τεράστια βελτίωση. Οι δημότες και οι κάτοικοι θεωρώ ότι αναγνωρίζουν πως για πρώτη φορά ένας δήμαρχος, μία δημοτική Αρχή ασχολήθηκε με τις παιδικές χαρές της πόλης. Έχει γίνει πλήρης ανακατασκευή 13 παιδικών χαρών και μέχρι τέλος της θητείας θα φτιαχτούν άλλες 7-8 παιδικές χαρές. Από τις 32 που έχουμε, θα έχουν πλήρως ανακατασκευαστεί οι 20 παιδικές χαρές. Αυτό ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που πιστεύω ότι το έχουμε κερδίσει. Και οι αθλητικοί χώροι έχουν αναβαθμιστεί.

Επίσης, όταν τελείωσε η πανδημία, ήμασταν από τους Δήμους που κατάφεραν να πάρουν τις περισσότερες χρηματοδοτήσεις. Την άνοιξη ή το αργότερο αρχές του καλοκαιριού, θα ξεκινήσει η μεγαλύτερη ανάπλαση που έχει γίνει ποτέ στην πόλη μας, της τάξεως των 8,5 εκατ. ευρώ. Αφορά την Κάτω Ηλιούπολη και την Αγία Μαρίνα, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Συγχρόνως συμβασιοποιήσαμε και ξεκινάμε έργα στα σχολεία της πόλης μας, πάλι από το «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, εγκρίθηκαν κονδύλια άλλα 2,5 εκατ. ευρώ για την καθαριότητα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι για πρώτη φορά ο Δήμος καταφέρνει εγκαίρως να ετοιμάσει μελέτες και να χρηματοδοτηθεί γι’ αυτές. Είναι έργα τα οποία ναι μεν ξεκινούν μέσα στην προεκλογική περίοδο, αλλά δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά διότι τώρα ξεμπλόκαραν οι διαδικασίες. Τα έργα αυτά τα επόμενα δύο χρόνια θα βελτιώσουν σημαντικά την πόλη. Αξιοποιούμε κάθε πρόγραμμα και κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα.

Η επένδυση στο Ελληνικό και οι αναπλάσεις σε όλο το παραλιακό μέτωπο, επηρεάζουν θετικά ή και αρνητικά την Ηλιούπολη;

Το αρνητικό όχι μόνο για την Ηλιούπολη, αλλά για όλη την Αττική και κυρίως τα Νότια Προάστια, είναι το κυκλοφοριακό. Τα έργα στο Ελληνικό ουσιαστικά δεν έχουν ξεκινήσει. Έχουν δρομολογηθεί. Δεν μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή στο Ελληνικό αν δεν υπάρξει δρόμος που θα συνδέει τα Βόρεια Προάστια και την Αττική Οδό με το Ελληνικό.

Πιέσαμε και νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο προκειμένου να γίνει η υπόγεια σήραγγα της Ηλιούπολης. Είναι ουσιαστικά η σύνδεση της Αττικής Οδού με το Ελληνικό. Η μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη, η κατασκευή του έργου δεν είναι πολύ δύσκολη, υπό την έννοια ότι το κράτος έχει την τεχνογνωσία, αφού θα γίνει κάτι αντίστοιχο με τον Μετροπόντικα. Ξέρετε πότε έγινε αυτό αντιληπτό; Όταν φτιάχτηκε πέρυσι το Χριστουγεννιάτικο Πάρκο στο Ελληνικό. Ο κάτοικος Ηλιούπολης χρειαζόταν περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά για να πάει στο Ελληνικό. Κατάλαβαν, λοιπόν, ότι αν δεν φτιαχτεί δρόμος θα αποτύχει η επένδυση.

Άλλα αρνητικά, για τα οποία προετοιμαζόμαστε λαμβάνοντας μέτρα, είναι το πιθανό πλήγμα που θα υποστεί η τοπική αγορά. Προσπαθούμε να στηρίξουμε τα καταστήματα με την κάρτα δημότη, με παρεμβάσεις στους εμπορικούς δρόμους της πόλης μας. Να θυμίσω ότι όταν φτιάχτηκε το Metro Mall, πριν περίπου μια δεκαετία, στην Ηλιούπολη έκλεισαν πολλά μαγαζιά. Φανταστείτε τώρα τι ζημιά μπορεί να επιφέρει η τεράστια επένδυση του Ελληνικού σε όλες τις αγορές των Νοτίων Προαστίων. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε εναντίον της επένδυσης. Θεωρώ όμως λάθος να μην προετοιμαστούν καταλλήλως οι Δήμοι για μια νέα πόλη που θα φτιαχτεί δίπλα τους.

Τέλος, ένα μεγάλο ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι η ύπαρξη ενός καζίνο μέσα στον αστικό ιστό. Τί θα σημαίνει αυτό σε τοπικό επίπεδο, θα το δούμε.

Πώς ονειρεύεστε να δείτε την πόλη σας;

Έργα γίνονται και θα γίνονται. Το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι τί αντίκτυπο αφήνουμε σε επίπεδο κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς. Όλοι μπορεί κάποια στιγμή να βρεθούμε σε δύσκολη θέση. Για μένα λοιπόν, το μείζον είναι η βοήθεια προς τον συνάνθρωπο όταν την έχει ανάγκη και αυτό θεωρώ ότι πρέπει να οραματιστούμε ως πόλη. Να γίνουμε η πόλη της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Προσφοράς. Έχουμε την τύχη να είμαστε στην καρδιά του Υμηττού. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το βουνό και τα μονοπάτια του. Να κάνουμε την Ηλιούπολη έναν τόπο που κάθε Αθηναίος θα ήθελε να ζει…

Διαβάστε επίσης: Μια ανθρώπινη καρδιά από την Ηλιούπολη και μιαν ευχή: «Ας είναι το τελευταίο…»

Ειδήσεις από την  Ηλιούπολη στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ