Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης Δικηγόρος ε.τ
Θα μετανιώσουν οι επιστήμονες για ό,τι δημιουργούν, αν οι δυσοίωνες προειδοποιήσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) επιβεβαιωθούν;
Ο άνθρωπος θα παραδοθεί στις μηχανές;
Ελέγχεται η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης ή μήπως τελικά το δημιούργημα θα κατακτήσει τον δημιουργό του;
Αυτά και πολλά ακόμη συναφή είναι τα ερωτήματα στα οποία ο κόσμος και οι κοινωνίες απαιτούν υπεύθυνες και σταράτες απαντήσεις.
Ο Τζέφρι Χίντον, Βρετανός επιστήμονας, πρωτεργάτης και αυθεντία τής Τεχνητής Νοημοσύνης, υπήρξε επί δέκα χρόνια στέλεχος της Google. Το 2018 τού απονεμήθηκε το βραβείο Turing, το αντίστοιχο «Βραβείο Νόμπελ Υπολογιστών», για την εργασία του στα νευρωνικά δίκτυα. Παρά τις τιμές και τη διεθνή αναγνώριση, παραιτήθηκε πριν από λίγες μέρες – επισήμως λόγω ηλικίας, καθώς «είναι 76 χρόνων» ανεπίσημα, όμως, γιατί τρόμαξε από το ίδιο το δημιούργημά του – και έκρουσε κώδωνα κινδύνου από την χωρίς έλεγχο ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας. Όπως είπε, τώρα φοβάται πως «αυτό το πράγμα θα μπορούσε να γίνει εξυπνότερο από τους ανθρώπους»! Η Goldman Sachs είναι μάλλον συντηρητική, όταν πιστεύει πως οι μηχανές τού μέλλοντος θα καταργήσουν πάνω από τριακόσια εκατομμύρια θέσεις εργασίας!! Και, όταν μιλά για θέσεις εργασίας, εννοεί βέβαια πως ισάριθμοι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους! Ο δε σερ Πάτρικ Βάλανς, πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανικής Κυβέρνησης, είπε πρόσφατα ότι ο αντίκτυπος στις θέσεις εργασίας μπορεί να είναι τόσο μεγάλος όσο αυτός τής Βιομηχανικής Επανάστασης!
Θα έλθει καιρός που οι μηχανές – ρομπότ θα κάνουν όλες τις δουλειές. Στο σπίτι, στο γραφείο, στο Δημόσιο, στις επιχειρήσεις, στις μεταφορές, παντού· θα μαγειρεύουν, θα σερβίρουν, θα τηλεφωνούν, θα πληρώνουν, θα οδηγούν. Θα μπορούν ακόμη και να μιλήσουν μιμούμενες τις φωνές των συγγενών, των φίλων και των συνεργατών μας. Πήραμε άλλωστε μια γεύση των δυνατοτήτων τους πρόσφατα στην T.V. Το τραγικότερο, όμως, που ταυτόχρονα μας εμβάλλει σε σοβαρή ανησυχία είναι πως το διαδίκτυο πιθανόν να πλημμυρίσει από ψεύτικες φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα, με αποτέλεσμα να μη μπορεί πλέον να γνωρίζει ο άνθρωπος ποια είναι εντέλει η αλήθεια. Αυτά είναι, δυστυχώς, τ’ αποτελέσματα τής ανεξέλεγκτης και χωρίς περιορισμούς παγκοσμιοποίησης, τα οποία ο γράφων – και αρκετοί άλλοι – κατήγγελε από τα Μ.Μ.Ε. από το 1998 – 25 χρόνια πριν – αλλά και πιο πρόσφατα, με το εκδοθέν πόνημά του «Αναζητώντας ΤΟ ΗΘΟΣ».
Όσο η Τεχνητή νοημοσύνη αφήνεται να εξελίσσεται ανέλεγκτα, αποτελεί βόμβα μεγατόνων για τους ανυποψίαστους! Ο Ισραηλινός ιστορικός και συγγραφέας Γιούβαλ Νόα Χαράρι ζητά να ασκηθεί έλεγχος στην εξέλιξή της, γιατί μοντέλα της τύπου Chat-GPT έχουν ήδη μπει σε μια νέα εποχή, ξεπερνώντας το όριο του «χειρισμού τής ανθρώπινης γλώσσας» και μπορούν πλέον να διαμορφώσουν ανθρώπινο πολιτισμό! Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από τους επικεφαλής τού τομέα Τ.Ν. των επιχειρήσεων Google, Microsoft κ.ά. μια «ειλικρινή συζήτηση για τους κινδύνους» τής συγκεκριμένης τεχνολογίας, τονίζοντας πως υπάρχει ανάγκη «καινοτομίας, αλλά με υπεύθυνο, ηθικό και αξιόπιστο τρόπο» και να διασφαλίσουν ότι τα μοντέλα της (δηλαδή τής Τ.Ν.) είναι ασφαλή πριν κυκλοφορήσουν στο κοινό. Η δε Αντιπρόεδρος, κ. Καμάλα Χάρις, κάλεσε τους επιχειρηματίες των εταιριών αυτών στον Λευκό Οίκο να συζητήσουν το θέμα. Τέλος, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών στη Βρετανία δήλωσε πως θα ξεκινήσει μια αναθεώρηση της Τεχνητής Νοημοσύνης εν μέσω ανησυχιών πως η ανάπτυξή της κυριαρχείται από μερικές μεγάλες εταιρίες. (Πηγές: Έντυπος και Διαδικτυακός Τύπος).
Ο φόβος, λοιπόν, από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και των παντοδύναμων μοντέλων της, τύπου Chat – GPT κ.ά., έχει θορυβήσει ακόμη και κράτη ισχυρά. Αλήθεια, θα αφεθεί ελεύθερη να απλώνει τα αδηφάγα κεφάλια της σαν τη Λερναία Ύδρα και εμείς θα περιμένουμε τον Ηρακλή πότε θα έλθει να μας σώσει; Με ευχολόγια, πάντως, με συστάσεις και φιλικές παραινέσεις ηγετών, έστω και ισχυρών λαών, προς τους πανίσχυρους αλλά αδίστακτους επιχειρηματίες τής Τ.Ν. που «διαμορφώνουν πολιτισμούς και ιδρύουν θρησκείες» ΔΕΝ λύνεται το πρόβλημα.
Αντίθετα επιβάλλεται και είναι αναγκαία και επείγουσα η παρέμβαση Διεθνών και ισχυρών Παγκόσμιων Οργανισμών, όπως του ΟΗΕ, του Διεθνούς Δικαστηρίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου τής Ευρώπης, για να τεθούν, μια και καλή, δεσμευτικοί κανόνες που θα περιορίζουν και θα τιθασεύουν την ασύδοτη και καταστρεπτική ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η προστασία και προαγωγή των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών τού ανθρώπου αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση λαών και κυβερνήσεων παγκοσμίως.
Η Χώρα μας παράλληλα διαθέτει εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες, καθηγητές σε ξένα Πανεπιστήμια, ειδικούς γνώστες τής Τ.Ν. Η Πολιτεία έχει χρέος να τους μετακαλέσει επισήμως να διδάσκουν και στα Ελληνικά Πανεπιστήμια το εξειδικευμένο αυτό γνωστικό αντικείμενο. Όλοι οι Έλληνες τους έχουμε ανάγκη και είναι σίγουρο πως ασμένως θα αποδεχθούν την πρόσκληση. Η ελληνική κυβέρνηση, η πολιτική μας ηγεσία, ΟΜΟΘΥΜΑ οφείλουν, αμέσως μετά τις εκλογές, να υλοποιήσουν αυτή την εθνική επιταγή χωρίς χρονοτριβή. Η απειλή αυτή, ο επερχόμενος ψηφιακός νέος Φραγκενστάιν, δεν αστειεύεται. Χρέος μας είναι να προλάβουμε το κακό νωρίτερα, προτού μας χτυπήσει εκείνο· γιατί τότε θα είναι πολύ αργά αλλά με μια ζημιά τεράστια και διόλου αναστρέψιμη!