Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Αθανάσιος Μπάρκας: «Τα μαθήματα αυτοπροστασίας είναι εξίσου απαραίτητα με τα μαθήματα Πρώτων Βοηθειών»

Aπό τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου ο Δήμος Πεντέλης με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά κακοποιητικών συμπεριφορών και σεξουαλικής παρενόχλησης ξεκίνησε δωρεάν μαθήματα αυτοπροστασίας για γυναίκες. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων οι συμμετέχουσες εξασκούνται σε τεχνικές πολεμικών τεχνών και μυϊκής ενδυνάμωσης.

Ο εισηγητής του σεμιναρίου, προπονητής του αθλητικού σωματείου Α.Ο Σείριος (το οποίο διαθέτει αθλητική αναγνώριση από την Γ.Γ.Α. σε έξι αθλήματα πολεμικών τεχνών) και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μικτών Πολεμικών Τεχνών Αθανάσιος Μπάρκας , μιλάει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για την σημασία της πρόληψης που σώζει ζωές.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την πραγματοποίηση μαθημάτων αυτοπροστασίας σε γυναίκες;

Σε ένα ραντεβού που είχα με την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο για θέματα αθλητισμού του Δήμου Πεντέλης, Κωνσταντίνα Λαζή,  μιλώντας για δράσεις που μπορούν να γίνουν μέσω του σωματείου και της Ομοσπονδίας, μου πρότεινε να κάνουμε μια δράση που να αφορά το κομμάτι της αυτοπροστασίας. Ήταν κάτι που δέχτηκα με χαρά.

Ποιος είναι ο στόχος της δράσης;

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπουμε ότι έχουν αυξηθεί επικίνδυνα τα περιστατικά κακοποιητικών συμπεριφορών  και σεξουαλικής παρενόχλησης. O στόχος είναι να παρέχουμε βασικές πληροφορίες στις συμπολίτισσες μας όχι τόσο στο να πυγμαχούν και να λακτίζουν, αλλά να αποκτήσουν την χωροαντίληψη και την νοοτροπία του να μπορούν να προλαμβάνουν την κακιά στιγμή.

Είναι απαραίτητο για μια γυναίκα να γνωρίζει τα βασικά της αυτοπροστασίας;

Όχι απλά είναι απαραίτητο, αλλά επιβάλλεται- ειδικά εάν είναι μητέρα και θέλει κι αυτή με τη σειρά της να δώσει μερικές συμβουλές στο παιδί της. Τα μαθήματα αυτοπροστασίας είναι σαν τα μαθήματα Πρώτων Βοηθειών. Με μια λέξη: απαραίτητα!

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που λες σε αυτές τις γυναίκες;

Τους ζητάω να μου μεταφέρουν την δική τους εμπειρία και να μου πουν κάτι το οποίο είτε βίωσαν στο παρελθόν είτε βιώνουν τώρα και τους προβληματίζει. Ένας από τους λόγους για τους οποίους γυναίκες έρχονται για προπόνηση στο αθλητικό σωματείο όπου είμαι προπονητής (Α.Ο. Σείριος) είναι για να φτιάξουν την αυτοπεποίθησή τους και να μπορέσουν μέσω της άσκησης μαχητικών τεχνών να αποτοξινωθούν από την πίεση της καθημερινότητας και να διαχειριστούν καταστάσεις  στον εργασιακό τους χώρο.

Και αυτό θα συμβεί με έξυπνο και διακριτικό τρόπο, καθώς δεν μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να είναι επιθετικές.

Ένα περιστατικό γυναικείας κακοποίησης που σε έχει σοκάρει;

Κάποιες κοπέλες μικρής ηλικίας είχαν μια νοοτροπία να «πειράζουν» στα φανάρια στα οποία σταματούσαν  με το αυτοκίνητό τους είτε άλλους οδηγούς είτε διερχόμενους περαστικούς εν είδη φλερτ. Όταν ο άνδρας τον οποίον πείραζαν ενέδιδε, του έκαναν επίθεση του στυλ «κοίτα πως είσαι! Για ποιο λόγο πιστεύεις ότι θα κάναμε κάτι με εσένα»;

Όταν μου το είπε μια από τις δυο κοπέλες, της επέστησα την προσοχή λέγοντας της ότι ενδεχομένως η ψυχοσύνθεση κάποιου απ΄ αυτούς τους άνδρες να μην ανεχτεί κάτι τέτοιο και να προχωρήσει σε κακοποιητική συμπεριφορά. Δεν πρόλαβα να της το πω και μετά από δυο ημέρες κάποιος χτύπησε άσχημα την φίλη της μετά από ένα παρόμοιο «πείραγμα» . Την κατέβασε από το αμάξι και της παραμόρφωσε το πρόσωπο.

Είναι ένα παράδειγμα που χρησιμοποιώ και στα σεμινάρια για να δείξω ότι προτιμότερο είναι να προλαμβάνουμε το κακό παρά να μην γνωρίζουμε. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την άγνοια.

Κάποια πρακτική συμβουλή που δίνεις σ’  αυτές τις γυναίκες;

Το πρώτο πράγμα που φωνάζουν όταν νιώθουν ότι απειλούνται είναι η λέξη «βοήθεια». Αυτό είναι λάθος και τους το επισημαίνω. Όταν κάποιος ακούσει «βοήθεια» δεν θα τρέξει, αντίθετα όταν θα ακούσει «φωτιά» φοβούμενος ότι κινδυνεύει και ο ίδιος, θα προστρέξει προς τον συνάνθρωπό του.

Τι σου δίνει κίνητρο για να συνεχίζεις τα μαθήματα αυτοπροστασίας;

Έχω μητέρα, γυναίκα, μαθήτριες και συγγενείς, οι οποίες ίσως να βοηθηθούν από κάτι που θα τους πω. Θέλω να είμαι χρήσιμος στην κοινωνία και αυτό είναι το μεγαλύτερο κίνητρο.

Οι Μικτές Πολεμικές Τέχνες

Είσαι πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μικτών Πολεμικών Τεχνών, η οποία σε λίγες ημέρες  διοργανώνει το 1ο Greek MME Festival. Τι ακριβώς είναι οι Μικτές Πολεμικές Τέχνες;

Είναι ένα μαχητικό άθλημα που επιτρέπει στους αθλούμενους πλήρη επαφή καθώς και τη χρήση χτυπημάτων  και  λαβών, είτε από όρθια θέση είτε από το έδαφος. Συμπεριλαμβάνει τεχνικές από πολλά μαχητικά αθλήματα και πολεμικές τέχνες όπως πυγμαχία,  πάλη,  Muay Thai,  βραζιλιάνικο Jiu Jitsu , kick boxing,  Taekwondo,  καράτε και τζούντο.

Αυτήν την στιγμή η Ομοσπονδία αν και μετράει μόλις ένα χρόνο ζωής, έχει στο Μητρώο της καταγεγραμμένα  57 ενεργά σωματεία , τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι αναγνωρισμένα από τη Γ.Γ.Α.

Στις 21 Νοεμβρίου στο κλειστό της Νέας Πεντέλης θα παρελάσουν αθλούμενοι, προπονητές και φορείς από όλη την Ελλάδα σε ένα θέαμα που όσοι το δουν από κοντά θα το θυμούνται για καιρό.

 INFO

 Πληροφορίες για τα μαθήματα αυτοπροστασίας σε γυναίκες στα τηλέφωνα 210-8045189 (Δήμος Πεντέλης, Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 13:00) και 215 5204006 (Α.Ο. Σείριος) καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου Πεντέλης στην ενότητα «Αθλητισμός».

Οι συμμετέχουσες θα πρέπει να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού τουλάχιστον 14 ημερών, είτε πιστοποιητικό νόσησης, είτε αρνητικό Rapid Test 48 ωρών.

Τα μαθήματα  είναι δωρεάν και πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα 10:00 – 11:00 το πρωί στο ΔΑΚ Μελισσίων καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Το 1ο GREEK MMA FESTIVAL 2021 έρχεται στη Νέα Πεντέλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ