Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Περιβαλλοντικές ρυθμίσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας

Από το ένθετο Βιώσιμη Ανάπτυξη

Γράφει ο Γιώργος Αμυράς – Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης προϋποθέτει τη διαρκή οικονομική ανάκαμψη, με αυστηρή προϋπόθεση την προστασία του περιβάλλοντος. Στην ουσία, πρέπει οι φυσικοί πόροι που εκμεταλλευόμαστε να είναι λιγότεροι από όσους ανανεώνονται.

Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εξοικονόμησης στην κατανάλωση ενέργειας, την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και την προστασία της βιοποικιλότητας. Σε αυτή τη φιλοσοφία, κινείται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Υλοποιούμε σημαντικές περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις. Χωρίς ιδεοληψίες, οικολογικές ή κομματικές.

Για να αντιμετωπίσουμε την Κλιματική Κρίση και να συμβάλλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη, οφείλουμε να προστατεύσουμε την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας. Για κάθε ένα είδος της άγριας πανίδας και χλωρίδας που προστατεύουμε, για κάθε βιότοπο και κάθε οικοσύστημα που εξυγιαίνουμε, επιτυγχάνουμε μια σημαντική νίκη.

Γι’ αυτόν τον λόγο και με αυτόν τον σκοπό, τρέχουμε πολλές δράσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Θεσμοθετήσαμε τα Απάτητα Βουνά

Μια εμβληματική και πανευρωπαϊκά πρωτοποριακή περιβαλλοντική μεταρρύθμιση για την προστασία και την αειφορία έξι πανέμορφων ελληνικών βουνών, εξαιρετικά σημαντικών για τη βιοποικιλότητα.

Εντάξαμε σε καθεστώς αυστηρής προστασίας περιοχές σε έξι σημαντικά βουνά της χώρας: Σμόλικας, Τύμφη, Λευκά Όρη, Σάος, Ταΰγετος και όρος Χατζή.

Στις περιοχές αυτές απαγορεύεται κάθε νέα διάνοιξη δρόμου ή δημιουργία τεχνητών επιφανειών, ως μέσο προστασίας της μοναδικής βιοποικιλότητάς τους.

Λίγο νωρίτερα, εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο. Το μυθικό βουνό βρίσκεται ήδη σε καθεστώς πλήρους προστασίας. Ορίσαμε τους όρους για τη χρήση της γης και των δραστηριοτήτων στον Εθνικό Δρυμό και την περιφερειακή του ζώνη, με στόχο την προστασία του οικοσυστήματος.

Όπως ορίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα, μια εκτεταμένη περιοχή, συνολικής έκτασης 235.620 στρεμμάτων, χωρίζεται σε τρεις κλιμακούμενης προστασίας ζώνες και μια τέταρτη περιφερειακή.

Παρθένες Παραλίες

Το επόμενο μεγάλο βήμα αφορά σε μια ακόμα εμβληματική μεταρρύθμιση υπό τον τίτλο «1.000 Παρθένες Παραλίες» με στόχο την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Πρόκειται για παραλίες ανά την Ελλάδα, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, στις οποίες δεν υπάρχουν ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και τεχνητές επιφάνειες και αποτελούν αναλλοίωτα κομμάτια φυσικής κληρονομιάς και ιστορίας βιοποικιλότητας.

Ήδη, πραγματοποιείται αναλυτική χαρτογράφηση και τεκμηριωμένη οριοθέτησή τους, ώστε να τεθούν σε καθεστώς αυστηρής προστασίας.

Μεσόγειος, μια υποδειγματική θάλασσα

Στηρίζουμε ενεργά τη γαλλική πρωτοβουλία «Μεσόγειος, μια υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», η οποία παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Μακρόν πέρσι το φθινόπωρο, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου της IUCN στη Μασσαλία, όπου συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την ένταξη του 30% των ελληνικών θαλασσών σε καθεστώς προστασίας και το ένα τρίτο εξ αυτών σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, όπου δεν θα επιτρέπεται η αλιεία.

Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων

Υλοποιούμε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων που δημιουργήθηκε στην ιστορία της χώρας μας, με χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα πρασινίσουμε την Ελλάδα με 20 εκατ. φυτάρια που προέρχονται από δημόσια φυτώρια.

Επίσης, επικαιροποιούμε και ψηφιοποιούμε τον «Κόκκινο Κατάλογο» αποσκοπώντας στην καταγραφή και αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης, περισσότερων από 10.000 ειδών ζώων και 7.000 ειδών φυτών.

❖ ❖ ❖

Αυτά είναι κάποια από τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουν γίνει και άλλα πολλά. Απαιτούνται ακόμα περισσότερα. Τα σχεδιάζουμε και θα τα υλοποιήσουμε. Μόνο έτσι μπορούμε να χτίσουμε ένα ευοίωνο κλιματικό μέλλον για τις επόμενες γενιές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ