Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Συναντήσεις ΚΕΔΕ με Υπ. Εσωτερικών για την θέρμανση στα σχολεία

Επιτακτική ανάγκη αποτελεί για τους δήμους η διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των σχολείων εν όψει του χειμώνα. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας, οι διοικήσεις των δήμων βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε αίθουσες χωρίς θέρμανση.

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, το ζήτημα είναι πολύπλοκο, δεδομένων των συνεχών αλλαγών στις τιμές καυσίμων και ενέργειας, ενώ τονίζει ότι, όπως φαίνεται, αρκετοί εκ των καθ’ ύλην αρμοδίων της κυβέρνησης δεν γνωρίζουν καλά το όλο θέμα με αποτέλεσμα η εξεύρεση λύσης να αργεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων όλης της χώρας, το ετήσιο κόστος για την θέρμανση στα σχολεία ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, δεν έχουν όλοι οι δήμοι τις ίδιες ανάγκες, αφού η κατανάλωση δεν είναι ίδια για τους δήμους της βορείου Ελλάδος και της νότιας, ή τους νησιωτικούς.

Από την κυβέρνηση οι δήμοι, έλαβαν τον περασμένο Απρίλιο μόνο 14 εκατομμύρια πράγμα που σημαίνει ότι υπολείπονται ακόμη 46 εκατομμύρια ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις για την σχολική χρονιά.

Αν και ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ είπε ότι θα δοθούν προς τους δήμους 120 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ενέργειας, ακόμη το θέμα του ποσού που θα εκταμιευτεί από το κρατικό ταμείο βρίσκεται σε στάδιο διαπραγμάτευσης.

Μάλιστα, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, στην κατεύθυνση αυτή, τη Πέμπτη, στελέχη της ΚΕΔΕ θα έχουν συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να λάβουν επίσημες απαντήσεις και να αποσπάσουν δεσμεύσεις που θα λύσουν τα χέρια των δημοτικών Αρχών.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι σύμφωνα και με τον Δημήτρη Παπαστεργίου, η επιστροφή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο είναι από δύσκολη ως ανέφικτη. Δηλαδή, η μετατροπή των καυστήρων που συνιστάται ως λύση για τα νοικοκυριά, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί. Και αυτό γιατί οι καυστήρες και οι λέβητες πετρελαίου είναι μη λειτουργικοί λόγω παλαιότητας και εκτεταμένων φθορών μετά τα τόσα χρόνια χρήσης τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ