Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Χωρίς σχέδιο μείωσης εκπομπών ρύπων πολλοί Δήμοι – Στις 31 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία

Από τη μία, οι αυτοδιοικητικές εκλογές, από την άλλη πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές, ο χρόνος πέρασε και πολλοί Δήμοι δεν πρόλαβαν να καταρτίσουν Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών ρύπων, σύμφωνα με τον κλιματικό νόμο (4936/2022). Η πρώτη προθεσμία εξέπνευσε στα τέλη Μαρτίου, ενώ σύντομα, δηλαδή στις 31 Οκτωβρίου, λήγει και η δεύτερη. Αυτό, για όσους Δήμους δεν έχουν καταρτίσει το εν λόγω Σχέδιο, θα έχει ως συνέπεια την απώλεια του δικαιώματος συμμετοχής τους σε προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον νόμο, η εκπόνηση Δημοτικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών ρύπων αποτελεί, από την 1η Ιανουαρίου 2024, προϋπόθεση για την αξιολόγηση προτάσεων που υποβάλλονται από Δήμους για την υλοποίηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του κλίματος, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», Ταμείο Ανάκαμψης κλπ.).

Δημοτικά Σχέδια Μείωσης Εκπομπών οφείλουν να εκπονήσουν και οι 332 Δήμοι της χώρας προκειμένου να υπολογίσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Καταρχάς, θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναλυτική απογραφή (με έτος βάσης το 2019), των ενεργειακών καταναλώσεων και των εκπομπών για τα κτίρια, τις κοινωφελείς εγκαταστάσεις, τον φωτισμό δημοτικών οδών και κοινόχρηστων χώρων, των δημοτικών εγκαταστάσεων ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης και των δημοτικών οχημάτων. Στη συνέχεια πρέπει να διερευνηθούν, να προσδιοριστούν και να ιεραρχηθούν τεκμηριωμένα οι στόχοι και τα απαραίτητα μέτρα και δράσεις για τη μείωση των εκπομπών.

Το ΔηΣΜΕ του κάθε Δήμου πρέπει να είναι συμβατό με τους στόχους και τις πολιτικές του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και να αναθεωρείται τουλάχιστον ανά πενταετία. Επίσης, συντάσσεται λαμβάνοντας υπόψη το Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, με στόχο τη μείωση καθαρών εκπομπών κατ’ ελάχιστον 10% έως το 2025 και 30% για το έτος 2030, σε σύγκριση με το έτος βάσης 2019. Είναι αξιοσημείωτο ότι για τον υπολογισμό του στόχου μπορούν να λαμβάνονται υπόψη και οι απορροφήσεις άνθρακα.

Η πρόοδος εφαρμογής του ΔηΣΜΕ θα παρακολουθείται ετησίως με τεχνική έκθεση προόδου, την οποία είτε θα συντάσσει έως την 31η Μαρτίου του επόμενου έτους ο ενεργειακός υπεύθυνος ή είτε θα ανατίθεται μέσω δημόσιας σύμβασης σε εξωτερικό σύμβουλο. Σε περίπτωση που θα διαπιστώνεται απόκλιση από τους ελάχιστους θεσπισμένους στόχους, θα λαμβάνονται συμπληρωματικά μέτρα.

Όσον αφορά στην επαλήθευση του ανθρακικού αποτυπώματος, ο δήμος θα αναθέτει το έργο σε επαληθευτή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο επίσημα αναγνωρισμένο, ώστε να διαπιστώνεται ότι πληρούνται οι ελάχιστες ευρωπαϊκές απαιτήσεις επάρκειας. Τα Δημοτικά Σχέδια Μείωσης Εκπομπών και οι τεχνικές εκθέσεις προόδου θα είναι δημοσίως προσβάσιμα σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα λειτουργεί ο εποπτευόμενος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Διαβάστε επίσης: Γ. Ιωακειμίδης: «Οι εκκλήσεις μας για καθαρισμό των ρεμάτων πέφτουν στο κενό»

Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ