Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Λεόντειος Σχολή Αθηνών: Ένα ιστορικό εκπαιδευτήριο εορτάζει έναν αιώνα ζωής

Γράφει ο κ. Νικόλαος Νούλας, πρόεδρος Μαριανού Οργανισμού Λεοντείων Σχολών & Κοινωνικών Έργων.

Η Λεόντειος Σχολή Αθηνών, ένα από τα πλέον γνωστά και μεγάλα εκπαιδευτήρια της πρωτεύουσας. Με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων λειτουργίας, θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία και στο έργο αυτού του καταξιωμένου σχολείου με τη μακρόχρονη εκπαιδευτική, κοινωνική και πολιτισμική προσφορά.

Η Λεόντειος Σχολή ξεκινά την πορεία της το 1838, μόλις οκτώ χρόνια έπειτα από την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Τότε, εγκαινιάζεται ένα μικρό Δημοτικό σχολείο στην Πλάκα, το οποίο το 1897 επεκτείνει τη δραστηριότητά του και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ το 1897 μεταστεγάζεται σε ένα ιδιαίτερα σύγχρονο, για την εποχή του, νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην οδό Σίνα 4. Όμως, σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του εκπαιδευτηρίου αποτελεί η έλευση των Μαριανών Αδελφών στην Ελλάδα το 1907, οι οποίοι και ανέλαβαν τη συστηματική αναδιοργάνωση των σπουδών και των παιδαγωγικών στόχων του, οδηγώντας το σε εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των μαθητών. Αυτή η συνεχής αύξηση του αριθμού των μαθητών οδήγησε στην κατασκευή, τον Οκτώβριο του 1924, μιας νέας υπερσύγχρονης σχολικής μονάδας στο τέρμα Πατησίων, σε μια περιοχή που τότε ήταν εκτός αστικού ιστού. Το σχολείο αυτό, η Λεόντειος Σχολή Αθηνών, λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1924 έως σήμερα.

Κτηριακές εγκαταστάσεις

Σήμερα, η Λεόντειος Σχολή Αθηνών βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, αποτελώντας, παράλληλα, το μεγαλύτερο και ίσως το ιστορικότερο σχολείο του Δήμου Αθηναίων. Ένα από τα στοιχεία που ξαφνιάζουν τον σημερινό επισκέπτη της είναι οι εξαιρετικές και ευρύχωρες κτιριακές και αθλητικές εγκαταστάσεις, με άρτιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Είναι αξιομνημόνευτος ο τρόπος με τον οποίο τα κλασικά κτίρια του εκπαιδευτηρίου με τη μοναδική αρχιτεκτονική εναρμονίζονται απόλυτα με τα νεότερα οικοδομήματα, δημιουργώντας ένα οικιστικό σύμπλεγμα υψηλής αισθητικής, που καταδεικνύει και τη μακρά ιστορία του εκπαιδευτηρίου. Μάλιστα, εφέτος, κατά το επετειακό αυτό έτος, η Λεόντειος πρόκειται να εγκαινιάσει στις εγκαταστάσεις της και ένα νέο υπερσύγχρονο Νηπιαγωγείο, γεγονός που καταδεικνύει ότι πρόκειται για ένα εκπαιδευτήριο που δεν επαναπαύεται στις δάφνες του, αλλά που φροντίζει να πρωτοπορεί και να ανανεώνεται διαρκώς, με γνώμονα τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών της.

Πολύπλευρη προσφορά και καινοτόμο πνεύμα

Σταθερή επιδίωξη του εκπαιδευτηρίου στη σύγχρονη εποχή είναι το παιδαγωγικό πρόγραμμά του να μένει αφενός πιστό στην ταυτότητα και τις αρχές του, αλλά παράλληλα να αναπροσαρμόζεται διαρκώς, ώστε να εξυπηρετεί τις αυξημένες απαιτήσεις των νέων κάθε εποχής. Η Λεόντειος μεριμνά για την παροχή πνευματικών, ηθικών και γνωστικών εφοδίων στους μαθητές, αφού η καλλιέργεια της ψυχής, η απόκτηση της γνώσης, η νοηματοδότηση της ζωής, η διαμόρφωση της ηθικής υπόστασης του ανθρώπου, αποτελούν την κύρια επιδίωξη του εκπαιδευτικού προγράμματος που εφαρμόζει. Στην προσπάθεια αυτή, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών, που δεν είναι απλώς μεταβιβαστές πληροφοριών, αλλά λειτουργούν κυρίως ως μέντορες, που μεταλαμπαδεύουν στους μαθητές παιδεία και πολιτισμό.

Η διαχρονική παρουσία της Λεοντείου Σχολής Αθηνών στον χώρο της ελληνικής εκπαίδευσης είναι συνυφασμένη, κυρίως, με τις άριστες επιδόσεις των μαθητών της, καθώς πρόκειται για ένα σχολείο που προσφέρει στους εκάστοτε μαθητές του όλα τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια, σε συνδυασμό με ένα περιβάλλον που τους εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τις σπουδές τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το ιστορικό αυτό εκπαιδευτήριο διακρίνεται για την ολοκληρωμένη διαπαιδαγώγηση που προσφέρει, καθώς και για το καινοτόμο πνεύμα που το χαρακτηρίζει. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η κοινωνική και πολιτισμική προσφορά του εν λόγω σχολείου στην αθηναϊκή και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία.

Η Λεόντειος ήταν πάντοτε παρούσα και συνέδραμε ουσιαστικά σε όλα τα μεγάλα γεγονότα του τόπου μας (Μικρασιατική Καταστροφή, Γερμανική Κατοχή, παροχή βοήθειας σε σεισμοπαθείς, σεισμόπληκτους κ.λπ.), διαπαιδαγωγώντας παράλληλα τους μαθητές της στην αλληλεγγύη και τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, ιδίως τον πάσχοντα.

Επιπλέον, στον χώρο του πολιτισμού διοργανώνει αδιαλείπτως σημαντικές μορφωτικές εκδηλώσεις υψηλότατου πολιτιστικού επιπέδου, που δεν περιμένει να συναντήσει κανείς σε ένα σχολείο. Πρόκειται για ρεσιτάλ πιάνου, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, λογοτεχνικούς διαγωνισμούς… και εν γένει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που μεριμνούν για την αισθητική καλλιέργεια των νέων.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι από τα θρανία του εκπαιδευτηρίου πέρασαν προσωπικότητες, που διακρίθηκαν στον χώρο της τέχνης, ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ο Μίμης Πλέσσας, ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Απόστολος Γιαγιάννος, ο Θεόδωρος Πανταλέων και πολλοί άλλοι. Μάλιστα, όλη αυτή η εξαιρετική πορεία αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στο Μουσείο που λειτουργεί εντός του εκπαιδευτηρίου και το οποίο έχει δημιουργηθεί από ειδικό μουσειολόγο της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο χώρος του Μουσείου παρουσιάζει τη διαχρονική πορεία της Λεοντείου, η οποία προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει παιδεία και πολιτισμό στην αθηναϊκή και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι στις μέρες μας η Λεόντειος αποτελεί ένα εκπαιδευτήριο, που μπορεί να στηριχθεί στις βαθιές ιστορικές του ρίζες, ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζεται και καινοτομεί διαρκώς, για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές ανάγκες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ