Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Η εθνική κυριαρχία και τα εθνικά μας δίκαια είναι αδιαπραγμάτευτα

Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης Δικηγόρος ε.τ

«Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστί η πατρίς
και σεμνότερον και αγιώτερον…» Πλάτων, αρχαίος φιλόσοφος (427-347 π.Χ.)

Πολλές φορές στο παρελθόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί πως δεν πρόκειται να συζητήσει οτιδήποτε αφορά σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και αυτό αποτελούσε αμετακίνητη θέση της Ελλάδας. Σε συνέντευξή του, όμως, τον Ιούλιο του 2023 μετά την επάνοδό του από το Βίλνιους της Λιθουανίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εξέφρασε την άποψη πως: «Είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει με δίκαιο τρόπο και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο τη μεγάλη διαφορά με την Τουρκία» για να τονίσει αμέσως μετά ότι: «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί να συνεπάγεται κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις…». Από κοντά και ο υπουργός μας επί των Εξωτερικών σε ομιλία του στο πρόσφατο Συνέδριο των Δελφών, μας προανήγγειλε και μας προετοίμαζε σχετικά, και αυτός, για πιθανές υποχωρήσεις της χώρας μας προς τη γείτονα Τουρκία λέγοντας μεταξύ άλλων: «…θέλω να αφήσω μια παρακαταθήκη ήσυχης γειτονίας. Όσο δεν λύνεται το υποκείμενο πρόβλημα της οριοθέτησης, πάντοτε θα υπάρχουν εντάσεις και κάποια στιγμή πρέπει να δούμε τα πράγματα και με γενναιότητα. Ξέρω ότι… είναι μια δύσκολη συζήτηση η οποία… πιθανότατα να έχει αρνητικές συνέπειες και για εκείνον ο οποίος διευθύνει τις συζητήσεις που πιθανότατα θα είμαι εγώ»! Ο ίδιος δε υπουργός των Εξωτερικών στο παρελθόν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» δήλωνε πως με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν έχουν «δημιουργήσει μια πολύ καλή προσωπική σχέση»!

Οι Έλληνες από καταβολής μας υπήρξαμε και είμαστε λαός φιλήσυχος και ειρηνικός. Ποτέ δεν προκαλέσαμε γείτονα ή εταίρο μας, δεν οσφισθήκαμε ξένες περιουσίες, δεν αμφισβητήσαμε άλλων δικαιώματα γι’ αυτό και βδελυσσόμαστε τις άνομες ορέξεις και την αρπακτικότητα, επίδοξων εισβολέων σε βάρος της Ελλάδας. Η προσπάθεια προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας, αναμφισβήτητα είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι επιθυμητά, όπως καλοδεχούμενη και επιθυμητή είναι και η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τ. Ερντογάν στις 13 Μαΐου 2024 στην Τουρκία. Αρκεί βέβαια αυτές οι προσεγγίσεις να γίνονται επί ίσοις όροις εκ μέρους και των δύο ηγετών. Με σεβασμό της Τουρκίας στην εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα και με τον ίδιο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Οφείλουμε -το χρωστάμε στην τωρινή και τις επόμενες γενιές μας- να είμαστε ανυποχώρητοι οι Έλληνες στην αξίωσή μας αυτή, γιατί η Τουρκία όρθωσε τείχος – έθεσε veto στην πρόσφατη απόφαση της χώρας μας να δημιουργήσουμε τα δυο θαλάσσια πάρκα στο Ιόνιο Πέλαγος και στις Κυκλάδες στο Αιγαίο, για την προστασία της θαλάσσιας πανίδας. 

Ο T. Ερντογάν φαίνεται πως καθοδηγείται από τις ονειροπoλήσεις του και πιστεύει πως η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο του και οι Έλληνες οι υποτελείς του, που οφείλουμε να του ζητάμε κάθε φορά την άδεια για να διαχειριστούμε τα δίκαια και την κυριαρχία μας, να κυβερνήσουμε το σπίτι μας ή αν θα εξοπλίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Ο ίδιος, όμως, και το τουρκικό κατεστημένο οφείλουν να θυμούνται πως ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εθνικών δικαίων μας, δεν πρόκειται ποτέ να τεθούν από διαπραγμάτευση. Δεν διανοηθήκαμε οι Έλληνες ποτέ να προβούμε σε οποιαδήποτε υποχώρηση ή παραχώρηση για πάρτη τους ή για πάρτη κάποιου άλλου. Εφιάλτες κυβερνήτες που θα αναγνωρίσουν δικαιώματα στους Τούρκους δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, ας το βάλουν καλά στο τσερβέλο τους οι γείτονες για να παύσουν να ονειρεύονται. 

Η Ευρώπη, όμως, οφείλει επιτέλους να ξυπνήσει. Να ορθώσει το ανάστημά της, να προστατεύσει τους εταίρους της, να νοιαστεί για τα του οίκου της, να τραβήξει τα σχοινιά στον Τούρκο ηγέτη και τους υποτελείς του. Είναι αδιανόητο να μας απειλεί ο Τ. Ερντογάν πως: «θα έρθω βράδυ στην Αθήνα», να διεκδικεί το μισό Αιγαίο, τα μισά νησιά μας και την Κρήτη, να αξιώνει συνεκμετάλλευση του πλούτου της Ελλάδας και η ΕΕ να κάνει πως δε βλέπει! Να αποτελεί η Τουρκία, ταυτόχρονα, το χαϊδεμένο παιδί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, να το παίζει «διαμεσολαβητής» σε όλες τις πολεμικές συρράξεις ανά την Υφήλιο και να μην τολμά κανείς να τον αγγίξει! Πού είναι επιτέλους οι Διεθνείς Οργανισμοί, ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας, τα Διεθνή Δικαστήρια για να τον συνετίσουν; Η ΕΕ οφείλει να στηρίξει πάση δυνάμει την Ελλάδα, εξέχον μέλος της, πιστό προστάτη, φύλακα και ακρίτα των νότιων συνόρων της.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Ρωσοουκρανική κρίση, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στηρίξουν την Ουκρανία με ένα ποσό, μαμούθ, 61 δισ. δολλαρίων! Ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν οι εταίροι και οι σύμμαχοι της Δύσης και του ΝΑΤΟ και όχι βέβαια οι ΗΠΑ. Οι Έλληνες καλούμαστε να στείλουμε στην Ουκρανία δυο συστοιχίες πυραύλων S300 που τελούν σε πλήρη ετοιμότητα και άριστη συντήρηση. Οπλισμός πανάκριβος, πλην όμως, απαραίτητος για την προστασία της δικής μας πατρίδας από τα αρπαχτικά της γείτονος. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός οφείλουν να το σκεφτούν καλά πριν εκτελέσουν την «εντολή» των ΗΠΑ, πριν στείλουν δηλαδή τους S300 πεσκέσι στην Ουκρανία. Οφείλουν να θυμούνται πως ο Τ. Ερντογάν επιμένει λυσσωδώς στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας, ενώ οι Ρώσοι απειλούν να πλήξουν την Ευρώπη, μαζί και την Ελλάδα, για τη συνεχή βοήθειά μας προς την Ουκρανία, με κίνδυνο να γίνει μπουρλότο ολόκληρη η ήπειρος! Και ακόμη μη ξεχνάμε πως στην Ουκρανία έχουμε δώσει πάρα πολλά σε πανάκριβο πολεμικό υλικό, σε οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, σε βάρος του προϋπολογισμού μας αλλά και των σχέσεών μας με τη Ρωσία! 

Ας είμαστε λοιπόν προσεχτικοί και σώφρονες και να βάζουμε πάνω και πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες του λαού μας και το μέλλον της πατρίδας.

Ο Πλούταρχος, Έλληνας ηθικοφιλόσοφος (46-127 μ.Χ.) με σωφροσύνη μας διδάσκει από την αρχαιότητα πως: «φιλώ τέκν’ αλλά πατρίδ’ εμήν μάλλον φιλώ»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ