Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Συνάντηση Στ. Μαμαλάκη με στελέχη του Δικτύου URBACT IV

Οι καλές πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης τέθηκαν στο επίκεντρο επίσκεψης υψηλόβαθμων στελεχών του Δικτύου URBACT IV «Πόλεις για τη Βιώσιμη Διακυβέρνηση», Ville Taajamaa και Stina Heikkila, στον Δήμο Αγίου Δημητρίου.

Ο Ville Taajamaa είναι ακαδημαϊκός, επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής και Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Έσπου στη Φινλανδία (Lead Partner) και εξειδικεύεται στην τοπικοποίηση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης σε επίπεδο Δήμων. H ειδική εμπειρογνώμονας Stina Heikkila (Lead Expert) είναι ειδική σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και μεθοδολογίες συμμετοχικού σχεδιασμού στα πλαίσια των προγραμμάτων URBACT.
Η επίσκεψή τους έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Αγίου Δημητρίου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT IV. Οι δύο εμπειρογνώμονες συναντήθηκαν με τα μέλη της τοπικής ομάδας URBACT και μετέφεραν καλές πρακτικές στο σχεδιασμό δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η δημιουργία παραρεμάτιου γραμμικού πάρκου εκατέρωθεν του ρέματος Πικροδάφνης και τονίστηκε ότι η προοπτική αυτή, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά (περιβαλλοντικά και κοινωνικά) και σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους που εμπλέκονται και όχι τμηματικά από τον Άγιο Δημήτριο. Σε αυτό το θέμα είναι πολύ χρήσιμη η εμπειρία της Βαλένθια που δημιούργησε ένα ανάλογο πάρκο με την απαιτούμενη παραμετροποίηση και προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα. Συζητήθηκαν επίσης θέματα κυκλικής οικονομίας και περιβαλλοντικής καινοτομίας και επισημάνθηκε ότι είναι πολύ σημαντικό πως υπάρχει κοινή στόχευση και βούληση για συνεργασία και επομένως δεν αναζητείται το τι αλλά το πως θα επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το έργο «Πόλεις για τη Βιώσιμη Διακυβέρνηση» έχει ως στόχο την υιοθέτηση καινοτόμων διαδικασιών και εργαλείων διακυβέρνησης μέσα από τη χρήση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης ως στρατηγικού πλαισίου για μια πιο βιώσιμη, ισχυρή και ανθεκτική πόλη. Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του έργου, η Τοπική Ομάδα Στήριξης URBACT (URBACT Local Group – ULG) του Δήμου Αγίου Δημητρίου, βρίσκεται στη διαδικασία σχεδιασμού δράσεων μικρής κλίμακας για να στηρίξει την τοπική στρατηγική προς την βιώσιμη ανάπτυξη.
Η ομάδα αυτή αποτελείται από διαφορετικούς τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς, τόσο εντός, όσο και εκτός του Δήμου, με σκοπό όλοι μαζί να εκπονήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θα απαντά στις τοπικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η πόλη του Αγίου Δημητρίου. Εκτός από την ομάδα έργου του Δήμου με επικεφαλής τον Βασίλειο Ζαχαριά, αντιδήμαρχο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, παρευρέθηκαν από τον σύλλογο Ανθέων η Κυριακή Πολίτη και η Ρεβέκκα Γιαννοπούλου, από την ποδηλΑΤΤΙΚΗ κοινότητα ο Παναγιώτης Πιτσιλός και η εκπαιδευτικός Φιλόλογος Γενικής και Ειδικής Αγωγής, Ελένη Μπρίνια. Τις εργασίες χαιρέτισε και ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Στέλιος Μαμαλάκης.

Συνάντηση με τον δήμαρχο

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Ville Taajamaa με τον Στέλιο Μαμαλάκη, στο γραφείο του δημάρχου, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας των δύο πλευρών. Ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, που πρόσφερε κι ένα αναμνηστικό δώρο στον επικεφαλής του Δικτύου, κατά τη συνάντηση, τόνισε: «Σχέδιο και όραμα μας, ως νέα δημοτική αρχή, είναι να καταστήσουμε τον Άγιο Δημήτριο μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Σε αυτήν την κατεύθυνση η συμμετοχή μας σε διεθνείς πρωτοβουλίες και δίκτυα όπως το URBACT IV “Πόλεις για τη Βιώσιμη Διακυβέρνηση”, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας, καθώς μας παρέχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκή τεχνογνωσία, κατάλληλη δικτύωση και ενημέρωση για ευρωπαϊκά κονδύλια προς αυτήν την κατεύθυνση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άγιος Δημήτριος είναι η μόνη πόλη της Ελλάδας και από τις ελάχιστες της Ευρώπης, που εκπονεί και δημοσιεύει από το 2016 Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης, βασισμένες σε διεθνή GRI πρότυπα, με σκοπό να ευθυγραμμίσει τις πολιτικές του με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Μάλιστα στις αρχές του 2024, ο Άγιος Δημήτριος έγινε μόλις ο δεύτερος Δήμος στη χώρα που δημοσίευσε το έργο του στην πλατφόρμα του ΟΗΕ για τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο πλευρό πρωτοπόρων Δήμων παγκόσμια. Συγκεκριμένα, ο Δήμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΟΗΕ και υπέβαλλε επιτυχώς την Εθελοντική Τοπική Αξιολόγηση (VLR) για την πορεία εφαρμογής των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: Ασφαλιστικά μέτρα από τον Δήμο για την κεραία δίπλα σε σχολεία

Ειδήσεις από τον Αγιο Δημήτριο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ