Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Γιώργος Πατούλης: «Bιώσιμη ανάπτυξη και κυκλική οικονομία προτεραιότητα για την Αττική»

Από το ένθετο Βιώσιμη Ανάπτυξη 

Γράφει ο Γιώργος Πατούλης: Περιφερειάρχης Αττικής

Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από μεγάλους μετασχηματισμούς, ραγδαίες αλλαγές και έντονες αναταράξεις. Πέρα και πάνω από την υγειονομική, οικονομική και ενεργειακή κρίση, βρισκόμαστε στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, που πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο πλανήτης προσεγγίζει -αν δεν έχει ήδη ξεπεράσει- τα φυσικά του όρια όσον αφορά την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, η κλιματική αλλαγή επιφέρει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, με το ετήσιο κόστος των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη να πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ και το αντίστοιχο οικονομικό κόστος των πλημμυρών ποταμών να υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ.

Η μόνη αξιόπιστη και σοβαρή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι η κυκλική οικονομία, που από μόνη της μπορεί να ενισχύσει την αυτάρκεια, να προωθήσει την αειφορία και να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις για την πράσινη οικονομία και ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, και σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, η Περιφέρεια Αττικής ήδη υλοποιεί μέτρα και δράσεις με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την κλιματική αλλαγή και την πρώτη της πιλοτική εφαρμογή στον τομέα των υδάτων και πλημμυρών.

Κομβικό όμως στοιχείο αποτελεί το θέμα της ενέργειας. Με δεδομένο μάλιστα ότι στην Αττική η κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αλλάξει, καθώς μειώνονται οι ενεργειακές απαιτήσεις για θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα και αυξάνονται οι αντίστοιχες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ειδικότερα για την ενέργεια, στην Περιφέρεια Αττικής εντείναμε τις προσπάθειές μας για μείωση των αποβλήτων και της κατανάλωσης ενέργειας, ενισχύσαμε την καινοτομία στον τομέα του περιβάλλοντος, στηρίξαμε τη δημιουργία νέων αγορών στη βάση της κυκλικής οικονομίας και της ζήτησης πράσινων τεχνολογιών, αγαθών και υπηρεσιών. Επιπροσθέτως, προχωράμε στην υλοποίηση έργων που αφορούν την αναβάθμιση σχολικών και δημοτικών κτηρίων, την εξοικονόμηση ενέργειας στον φωτισμό του οδικού δικτύου, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και της ποδηλασίας και την ενίσχυση του προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ.

Στην Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τα στελέχη μας, αλλά και εξειδικευμένους τεχνοκράτες και ακαδημαϊκά Ιδρύματα, σχεδιάζουμε ένα στοχευμένο σχέδιο με συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις, που ήδη έχουν επιφέρει τα πρώτα απτά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα:

• Η Περιφέρεια Αττικής είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που διαθέτει εγκεκριμένο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της, με βάση τον νέο εθνικό σχεδιασμό.

• Είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που πέτυχε να της εγκριθεί η διάθεση 98,3 εκατομμυρίων ευρώ μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», που αφορά 50 Δήμους σε 5 Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, μέσω των οποίων θα

αγοραστεί και θα διατεθεί δωρεάν προς χρήση σύγχρονος εξοπλισμός ανακύκλωσης, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους δημότες. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα προμήθειας εξοπλισμού ανακύκλωσης στην Ευρώπη.

• Η Αττική είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που διαθέτει Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης, το οποίο θα παρουσιάσουμε αναλυτικά την επόμενη βδομάδα. Το Παρατηρητήριο αυτό δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να γνωρίζει με έγκυρα κι αδιαμφισβήτητα στοιχεία πόσο ανακυκλώνουμε στην Αττική κι αναδεικνύει την προτεραιότητα που δίνουμε ως Περιφέρεια στη διαφάνεια, όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων που γίνεται σε κάθε Δήμο.

• Στην Αττική βρίσκεται, επίσης, σε εξέλιξη η κατασκευή τριών σύγχρονων Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας, διαδικασία που εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας.

Σε συνεργασία με το κράτος, τους δήμους και την κοινωνία των πολιτών, χτίζουμε ένα ισχυρό δίκτυο για τη διαχείριση του περιβάλλοντος, που θα απαντά στις προκλήσεις της εποχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ