Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Στο επίκεντρο οι διατροφικές διαταραχές και η σχέση τους με τα ναρκωτικά

Στο συμπέρασμα ότι οι διατροφικές διαταραχές έχουν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από τα ναρκωτικά, κατέληξαν οι ειδικοί επιστήμονες που συμμετείχαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Καισαριανής. Τόνισαν ότι τα τελευταία χρόνια η ανορεξία και η βουλιμία επεκτείνονται και στα δύο φύλα και γι αυτό απαιτείται, πρώτον, η καταγραφή του φαινομένου και δεύτερον, η στήριξη από την Πολιτεία των δύο υπό δημιουργία Κέντρων Ημέρας για Εφήβους και Νεαρούς ενήλικες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Ενημερωτική Εκδήλωση – Ημερίδα για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ΔΤΠ) με Θέμα “Μαθαίνουμε για την Ανορεξία και την Βουλιμία. Θεραπεία – Ελπίδα”, διοργανώθηκε από τον Δήμο Καισαριανής και τον Σύλλογο ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ.

Ειδικότερα, οι ειδικοί συμπέραναν:

-Οι ΔΠΤ είναι πολυπαραγοντικές ψυχικές ασθένειες. Αποτελούν πλέον και στη χώρα μας ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις μεγαλύτερες από τα ναρκωτικά. Τα τελευταία χρόνια επεκτείνονται και στα δύο φύλα και με τάσεις επέκτασης σε σημαντικά μικρότερες αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες. Γι αυτό απαιτείται η συστηματική έρευνα και η καταγραφή του φαινομένου με τη διαμόρφωση κατάλληλου ερωτηματολογίου από τους ειδικούς των ΑΕΙ και των δημόσιων φορέων ψυχικής υγείας των ΔΠΤ και την ανάλογη χρηματοδότηση.

Η περίθαλψη τους απαιτεί πολλές επιστημονικές ειδικότητες (ψυχίατρο, ψυχολόγο, παιδίατρο, παθολόγο, διατροφολόγο, κοινωνικό λειτουργό κ.α.) που πρέπει να έχουν την ανάλογη εξειδίκευση και μπορεί να παρασχεθεί από εξειδικευμένες Δημόσιες Δομές Ψυχικής Υγείας. Απαιτείται η ενίσχυση των υπαρχουσών Δομών και η δημιουργία νέων κυρίως στο τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας καθώς και η δημιουργία αντίστοιχων πανελλαδικών δομών.

Επομένως τα υπό δημιουργία δύο Κέντρα Ημέρας για Εφήβους και Νεαρούς ενήλικες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκης θα πρέπει να στηριχτούν χρηματοδοτικά με επαρκή κονδύλια και να λειτουργήσουν στην Αθήνα στα πλαίσια των υπαρχουσών Δημόσιων Δομών Ψυχικής Υγείας που έχουν τη σχετική εξειδίκευση και στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια των παιδοψυχιατρικών και ψυχιατρικών δομών του ΕΣΥ.

-Οι ΔΠΤ έχουν εξελιχθεί σε ένα σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα αφού η βιομηχανία της ομορφιάς, της, δίαιτας, της γυμναστικής προβάλλουν για καθαρά εμπορικούς λόγους “ το ισχνό γυναικείο πρότυπο” και το «χτίσιμο του καλογυμνασμένου σώματος» από τα ΜΜΕ και «κοινωνικά δίκτυα». Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ψυχικές ασθένειες, και τις εξαρτήσεις, οι ΔΠΤ αποσιωπούνται με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση.

Ως εκ τούτου είναι επείγουσα η ανάγκη επικαιροποίησης ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Διατροφή και τις Διαταραχές Διατροφής που είχε καταρτισθεί από το Υπουργείο Υγείας για τη περίοδο 2008 – 2018 και ουδέποτε εφαρμόσθηκε.

Στο πλαίσιο ενός τέτοιου Σχεδίου απαιτείται ενίσχυση της πρόληψης με ενημέρωση και εκπαίδευση της νεολαίας και των οικογενειών, καλά οργανωμένες Ενημερωτικές και Συμβουλευτικές Δράσεις των κοινωνικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιων ΟΤΑ που θα πρέπει να στελεχωθούν από εξειδικευμένο προσωπικό.

Στην Εκδήλωση συμμετείχαν ο δήμαρχος Καισαριανής Χρ. Βοσκόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Βλάχος, ειδικοί επιστήμονες από τους δημόσιους φορείς της ψυχικής υγείας για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και η πρόεδρος του Συλλόγου “ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ”.

Διαβάστε επίσης: Μέτρα για τη διαχείριση απορριμμάτων στην πόλη

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις από την Καισαριανή στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ