Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Ο Δήμος τιμά τον φιλέλληνα ποιητή Λόρδο Βύρωνα

Τον Λόρδο Βύρωνα τίμησε χθες ο Δήμος που έχει πάρει το όνομά του.

Η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του φιλέλληνα ποιητή στο ηρωικό Μεσολόγγι, αναγνωρίζεται πλέον ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης. Ετσι, χθες, η Περιφέρεια Αττικής μαζί με τον δήμο Βύρωνα τίμησαν τη μνήμη του, αρχικά στη Μητρόπολη Αθηνών με επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με καταθέσεις στεφάνων.

Σήμερα, Δευτέρα, ο Δήμος Βύρωνα, μαζί με τον «Σύνδεσμο Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό», έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις στην πλατεία Αγίου Λαζάρου, παρουσία και των μαθητών των σχολείων της πόλης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δοξολογία και καταθέσεις στεφάνων, χαιρετισμό από τον δήμαρχο Γρηγόρη Κατωπόδη, ομιλίες και απαγγελίες ποιημάτων από καλλιτέχνες και μαθητές.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη, στην περιοχή αυτή δημιουργήθηκε πριν από 100 χρόνια ο πρώτος αστικός οικισμός προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Προέρχονταν από διάφορα σημεία της, κυρίως όμως από τη Σμύρνη και αρχικά τον αποκαλούσαν συνοικισμό Παγκρατίου. Γρήγορα ο οικισμός συγκέντρωσε μεγάλο πληθυσμό προσφύγων κι έτσι το 1924 η Πολιτεία αποφάσισε να δώσει σε αυτή την περιοχή το όνομα του Λόρδου Βύρωνα, καθώς συμπληρώνονταν τότε 100 χρόνια από τον θάνατό του, αλλά και λόγω της φιλοπροσφυγικής δράσης του. Ο συνοικισμός ονομάστηκε Βύρωνας και με την ανάπτυξή του λίγα χρόνια αργότερα έγινε δήμος.

Διαβάστε επίσης: Αναστάσιμη Λιτανεία της Παναγίας της Παρηγορήτριας

Ειδήσεις από τον Βύρωνα στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ