Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Έρχεται ρύθμιση για την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του τέλους ταφής

Χείρα βοηθείας στους Δήμους, σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση, μετά τη διαπίστωση ότι το αυξημένο ενεργειακό κόστος αλλά και το μισθολογικό, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2024 που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή, δύναται να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα ακόμη και στους πιο εύρωστους, οικονομικά, Δήμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τέλη ταφής απορριμμάτων ύψους περίπου 93 εκατ. ευρώ, που οφείλουν οι Δήμοι για το 2022 και το 2023, αναμένεται να καλυφθούν από τα Ταμεία του Κράτους.

Να σημειωθεί ότι για το έτος 2022 είχε προβλεφθεί, με τροπολογία που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2023, επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών ύψους 60 εκατ. ευρώ για την εξόφληση, για λογαριασμό των ΟΤΑ Α΄ βαθμού, των υποχρεώσεών τους που αφορούν στο τέλος ταφής αστικών αποβλήτων.

Τώρα, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προωθήσει στη Βουλή, προς ψήφιση, νέα σχετική ρύθμιση. Με αυτή θα καλυφθούν και οι ανάλογες οφειλές για το τρέχον έτος. Εκτιμάται ότι το κονδύλι θα είναι μικρότερο, καθώς από τα 60 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για το 2022 περισσεύουν περίπου 19 εκατ. ευρώ αφού τελικά το σύνολο των τελών ταφής έφτασε τα 41 εκατ. ευρώ. Το 2023 υπολογίζεται ότι τα τέλη ταφής θα φτάσουν στα 52 εκατ. ευρώ. Άρα το ποσόν που πρέπει να καλυφθεί αγγίζει τα 33 εκατ. ευρώ.

«Επί της αρχής διαφωνούμε με το τέλος ταφής και το έχουμε εκφράσει παντού.
Ο υπολογισμός είναι λάθος, φορτώνει στους Δήμους και στους δημότες τις καθυστερήσεις και αγκυλώσεις των Περιφερειών και του Κράτους. Σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις ναι μεν διευκολύνουν ταμειακά τους Δήμους αλλά δεν επιλύουν δομικά το πρόβλημα», δηλώνει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Όπως αναφέρει, με το ενεργειακό κόστος και την αύξηση του κόστους εργασίας κατά 8% από τις αρχές Γενάρη, η καταβολή του τέλους ταφής δύο ετών, που θα εκκρεμεί, θα τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς ακόμη και των πλέον εύρωστων οικονομικά Δήμων.

Σημειώνει δε ότι έχουν «περάσει» μόλις οι 20 από τους 332 προϋπολογισμούς, διότι αναγκάζονται οι Δήμοι για να τους ισοσκελίσουν συμπληρώνοντας από ίδιους και όχι ανταποδοτικούς πόρους. «Αυτό σημαίνει», εξηγεί ο κ. Κωνσταντέλλος, «ότι μεγάλο μέρος ίδιων πόρων που κατευθύνονται προς τα τεχνικά προγράμματα και τις τοπικές κοινωνικές δαπάνες, πλέον χρησιμοποιούνται για να καλύπτονται οι υποχρεώσεις της διαχείρισης των απορριμμάτων και του ενεργειακού κόστους».

Διαβάστε επίσης: Προϋπολογισμός 2024: Προβλέψεις για ανάπτυξη 2,9%, πληθωρισμό 2,4% και ανεργία 10,6% το 2024

Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ