Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

“Μονοπάτια Μνήμης”: Δράση για τη συμμετοχή της Τρίτης ηλικίας στον σχεδιασμό πόλης

Ο Δήμος Καισαριανής προσκαλεί στη δράση ολοκλήρωσης του προγράμματος “Μονοπάτια της Μνήμης”, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Actors of Urban Change, την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, στην οδό Φιλαδελφείας.

Σκοπός της δράσης και εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των δημοτών της Καισαριανής για τη συμμετοχή των ηλικιωμένων και πασχόντων από άνοια συνδημοτών στη διαδικασία σχεδιασμού του δημόσιου χώρου και της γειτονιάς, ώστε να γίνουν πιο προσβάσιμοι, φιλόξενοι, ασφαλείς και άνετοι τόσο για εκείνους όσο και για όλους.

Η δράση περιλαμβάνει τη προσωρινή πεζοδρόμηση της οδού Φιλαδελφείας για κάποιες ώρες, συνδέοντας το Σκοπευτήριο της Καισαριανής με το Α’ ΚΑΠΗ Καισαριανής. Κατά τη διάρκεια της προσωρινής πεζοδρόμησης θα πραγματοποιηθούν εικαστικές μικρο-παρεμβάσεις στο μήκος του δρόμου, περίπατοι, παιχνίδια και συζητήσεις, οι οποίες θα μας ταξιδέψουν στη γειτονιά του χτες, προσβλέποντας σε αυτή τη αύριο.

Η έναρξη της δράσης θα πραγματοποιηθεί στις 17.00 στο Α’ ΚΑΠΗ Καισαριανής (συμβολή οδών Φιλαδελφείας και Τσάφου) και θα ακολουθήσουν παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις κατά μήκος της Φιλαδελφείας.

Η λήξη της δράσης θα πραγματοποιηθεί στις 20.00 στον αύλειο χώρο του Πρότυπου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Μ.Δ.Δ.Ε. “Ρόζα Ιμβριώτη” που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φιλαδελφείας και Σολομωνίδου, με την τελική παρουσίαση των δράσεων και συμπερασμάτων του προγράμματος “Μονοπάτια της Μνήμης” και φυσικά συζήτηση και γιορτή!

Το πρόγραμμα και η δράση πραγματοποιούνται με την συνεργασία των Αντιδημαρχιών Παιδείας, Τουρισμού και Πολιτικής Προστασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, του Α’ ΚΑΠΗ Καισαριανής, του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και με την υποστήριξη της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, και της ομάδας “Όμορφη Καισαριανή”. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του δήμου Καισαριανής για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

17.00 – 17.30 Έναρξη Δράσης στο Α’ ΚΑΠΗ Καισαριανής με γνωριμία και εικαστική δράση

17.30 – 20.00 Περίπατοι και παιχνίδια στο μήκος της οδού Φιλαδελφείας

20.00 – 21.00 Παρουσίαση δράσεων και συμπερασμάτων του προγράμματος και συζήτηση

21.00 Γιορτή

Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφαλείας για την αποφυγή της διάδοσης του ιού Covid-19.

Τι είναι τα “Μονοπάτια της Μνήμης”;

“Τα Μονοπάτια της Μνήμης” είναι ένα πρωτότυπο πρόγραμμα που αφορά στην ανάπτυξη μεθοδολογίας συμμετοχής των πολιτών, ηλικιωμένων ή/και πασχόντων από άνοια και των οικείων/φροντιστών τους, καθώς και των δημοτικών δομών και της γειτονιάς, ώστε να σχεδιάσουμε μαζί εργαλεία και να πραγματοποιήσουμε δράσεις οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στα νοσούντα άτομα να συμμετέχουν σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων με στόχο να μετακινηθούν με ασφάλεια και άνεση στο δημόσιο χώρο, αναπτύσσοντας παράλληλα την έννοια της κοινότητας και της φροντίδας από τη γειτονιά για τη γειτονιά.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα οραματιζόμαστε μια γειτονιά της οποίας ο δημόσιος χώρος θα είναι προσβάσιμος, ασφαλής και άνετος για μετακίνηση για όλους, και όπου οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες και η τοπική αυτοδιοίκηση θα φροντίζουν για τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα, προσφέροντάς τους ίσες ευκαιρίες μετακίνησης και τη δυνατότητα της συμμετοχής στη δημόσια ζωή και στην κοινωνικοποίηση. Περισσότερες πληροφορίες πατώντας εδώ.

Σχετικά με το Actors of Urban Change

Το “Actors of Urban Change” είναι ένα πρόγραμμα της ένωσης MitOst e.V. , με την υποστήριξη του ιδρύματος Robert Bosch Stiftung. Το πρόγραμμα αποτελεί μια κοινοτική πρωτοβουλία δικτύωσης μεταξύ ατόμων που αναλαμβάνουν “δράση” (Actors). Συνδέει ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε νέες προσεγγίσεις της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, και προωθεί μια κουλτούρα συν-δημιουργίας ως κινητήριο δύναμη για την επίτευξη θετικής αλλαγής. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε: actorsofurbanchange.org

Στοιχεία Επικοινωνίας: Facebook: Τα Μονοπάτια της Μνήμης – Instagram: Τα Μονοπάτια της Μνήμης @path.of.memories – Email: pathofmemories@gmail.com – Τηλ: 6996 818089

Διαβάστε: Δωρεάν εξετάσεις έως τις 17/9 από το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας στην Καισαριανή

Οι ειδήσεις της Καισαριανής με ένα κλικ – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ