Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
spot_img

ΚΚΕ: Στη Βουλή το θέμα των λυμάτων στο ρέμα της Πικροδάφνης

Στη Βουλή έφτασε το πάγιο αίτημα των κατοίκων και των Δημοτικών Αρχών του Νοτίου Τομέα Αθηνών για το ρέμα της Πικροδάφνης, λόγω της ρήψης λυμάτων που απειλούν τόσο την βιοποικιλότητά του, όσο και την δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Μεταφορών και Περιβάλλοντος, ζητώντας:

  • Να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν η ΕΥΔΑΠ πληροί τους όρους, όπως περιγράφονται στην ΑΕΠΟ.
  • Να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του δικτύου της ΕΥΔΑΠ και ειδικότερα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης λόγω του αντλιοστασίου Α29.
  • Για την τάχιστη ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων που αφορούν την καλή λειτουργία του αντλιοστασίου Α29.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, αναφέρουν:

«Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι το τελευταίο ρέμα της νότιας Αττικής που διατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος του σε φυσική μορφή. Πηγάζει από τη δυτική πλευρά του Υμηττού, διασχίζοντας τμήματα του Δήμου Ηλιούπολης και Αγίου Δημητρίου, και καταλήγει στη θάλασσα, στα σύνορα Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου. Έχει μήκος περίπου 9,3 χλμ., από τα οποία περίπου 3 χλμ. είναι εγκιβωτισμένα σε τσιμεντένια αναχώματα. Αποτελεί ένα από τα λίγα ρέματα που περνούν μέσα από τον αστικό ιστό της Αθήνας. Έχει χαρακτηριστεί ως “ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος” και έχει διατηρήσει στο μεγαλύτερο μέρος του μήκους του τον αρχικό του ρου και βλάστηση.

Το ρέμα της Πικροδάφνης κινδυνεύει από παρεμβάσεις, από την πρόσφατη οριοθέτηση αλλά και από λύματα που ρίχνονται στην κοίτη του. Μετά από παρεμβάσεις κατοίκων και ανάδειξη του θέματος από δημοτικούς συμβούλους της “Λαϊκής Συσπείρωσης” έχουν προκύψει και επίσημα μια σειρά από ανησυχητικά στοιχεία.

Ειδικότερα, 600μ. ανάντη των εκβολών του ρέματος της Πικροδάφνης λειτουργεί το αντλιοστάσιο Α29 της ΕΥΔΑΠ, το οποίο βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Βασ. Αμαλίας και Αναπήρων Πολέμου στον Άλιμο και για το οποίο υπάρχουν συνεχή παράπονα αλλά και καταγγελίες από τους κατοίκους των όμορων Δήμων Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου. Συγκεκριμένα, η συχνή χρήση του μέτρου της υπερχείλισης λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου της ΕΥΔΑΠ δημιουργεί συνθήκες επικίνδυνες τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για την πανίδα του ρέματος. Λόγω της υπερχείλισης τα αστικά λύματα, που απελευθερώνονται εντός του ρέματος, είτε λιμνάζουν εντός της κοίτης για πολλές ημέρες, όταν δεν υπάρχει ροή εντός του ρέματος, είτε οδηγούνται στη θάλασσα, όταν υπάρχει ροή εντός του ρέματος λόγω βροχόπτωσης.

Τα παραπάνω έχουν σαν συνέπεια την έντονη δυσοσμία λόγω της πολυήμερης παρουσίας των λυμάτων, την έκθεση σε κίνδυνο των χρηστών της παραλίας που βρίσκεται κοντά στις εκβολές του ρέματος, αλλά ακόμη και θανάτωση προστατευόμενων ειδών που ζουν εντός του ρέματος.

Το σημαντικότερο είδος ψαριού, και ένα από τα πιο απειλούμενα σπονδυλόζωα του ρέματος είναι το Χέλι (Anguilla anguilla) -είδος που κατατάσσεται πλέον στα κρισίμως κινδυνεύοντα ζώα από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (ΙUCN). Δυστυχώς, έχουν καταγραφεί πολλαπλά περιστατικά θανάτωσης χελιών λόγω των συνθηκών έλλειψης οξυγόνου, που δημιουργούνται από την απελευθέρωση των λυμάτων.

Όλα τα παραπάνω έχουν καταγραφεί σε πλήθος εγγράφων των αρμόδιων αρχών, ενδεικτικά στην έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος πριν από 14 χρόνια (Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕΠ, ΑΠ 4516/10-11-2010) καθώς και στην τελευταία χρονικά έκθεση της Περιφέρειας Αττικής, η οποία διενεργήθηκε έπειτα από καταγγελία κατοίκου (ΑΠ 165824/07-02-2024 και 245627/23-02-2024). Η ΕΥΔΑΠ αναγνωρίζει ότι το δίκτυό της είναι ανεπαρκές και ότι οδηγείται συχνά στη λύση των υπερχειλίσεων για την αποσυμφόρησή του. Ενδεικτικά, η απάντηση της εταιρείας στην προαναφερθείσα έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος (ΑΠ 377481/30.11.2010), αλλά και η αιτιολόγηση της σύμβασης Μ197 (έτος 2018) για την εκπόνηση της μελέτης του έργου ανακατασκευής/κατασκευής των συνδέσεων των αντλιοστασίων (συμπεριλαμβάνεται το προαναφερθέν αντλιοστάσιο Α29) με το δίκτυο ακαθάρτων και τον κεντρικό αγωγό που οδηγεί τα λύματα στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας του Νομού Αττικής (ΚΕΛ Ψυττάλειας και Ακροκεράμου). Όλα τα προαναφερθέντα περιστατικά και η αδράνεια της ΕΥΔΑΠ για την απορρύπανση του ρέματος έπειτα από τις υπερχειλίσεις, καθιστούν στην ουσία μη εφαρμόσιμη την ΑΕΠΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ με Α.Π. 140774/11-06-2009, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί το 2016».

Διαβάστε επίσης: Τείχος προστασίας του Ρέματος της Πικροδάφνης υψώνει το ΚΚΕ

Ειδήσεις από τον Αγιο Δημήτριο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ