Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Η βία δεν έχει θέση στον αθλητισμό

Γράφει η Zωή Ράπτη
Υφυπουργός Υγείας
Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών

Για χρόνια τώρα παρακολουθούμε τη βία να εξαπλώνεται στους αθλητικούς χώρους και να τη θεωρούμε σαν κάτι φυσιολογικό. Ο χουλιγκανισμός όμως και οι οργανωμένες συμμορίες που χρησιμοποιούν τις ομάδες ως άλλοθι εγκληματικών πράξεων, δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία. Δεν είναι κάτι…φυσιολογικό, με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε, ούτε και κάτι που πρέπει να γίνεται ανεκτό.

Η κατάσταση είχε διολισθήσει πλέον, με τη βία να μην εμφανίζεται στα γήπεδα, αλλά να καταγράφεται σε «ραντεβού θανάτου» σε άλλα σημεία μιας πόλης, ή σε «τάγματα εφόδου» που…περιπολούν, σε διάφορα μέρη για να εντοπίζουν οπαδούς άλλης ομάδας και να στήνουν επεισόδια, με τα θύματα να καταλήγουν στα νοσοκομεία.

Ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό, που μας συγκλόνισε και μας αφύπνισε ως κοινωνία και Πολιτεία, είναι αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη.

Η δολοφονία του 18χρονου Άλκη, από μια «εγκληματική συμμορία» που ξεχύθηκε ένα βράδυ στα σοκάκια της Θεσσαλονίκης, σκορπώντας τρόμο σε ανυποψίαστα παιδιά, ήταν ένα ηχηρό χαστούκι.
Διότι στη θέση του Άλκη και των φίλων του θα μπορούσε να είναι το οποιοδήποτε παιδί.

Στόχος λοιπόν της Πολιτείας, είναι να παρέμβει με συγκεκριμένες δράσεις και νομικό πλαίσιο, ώστε να βάλει τέλος στο άβατο των συμμοριών που χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τον αθλητισμό.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αντέδρασε ακαριαία σε αυτή την περίπτωση. Όχι μόνο έθεσε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της την άμεση εξιχνίαση του εγκλήματος -κάτι το οποίο έγινε με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα και απόλυτη επιτυχία- αλλά και, όπως αποδεικνύουν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και τα οποία περιλαμβάνονται στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που τίθεται προς έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων, έβαλε τις βάσεις για να αντιμετωπιστεί στρατηγικά και σε βάθος χρόνου η μάστιγα του χουλιγκανισμού.

Με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο επιβάλλονται καίριες αλλαγές στην αντιμετώπιση της αθλητικής βίας. Επανέρχεται το ιδιώνυμο όσον αφορά στο αδίκημα της οπαδικής βίας και οι ποινές σε αυτές τις περιπτώσεις θα επιβάλλονται χωρίς αναστολή. Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζεται και το τοπίο για τη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων ενώ θα επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο και η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως Σύμβαση Σεντ Ντενί (την οποία έχει υπογράψει και η χώρα μας), με την οποία γίνεται πληρέστερη προσέγγιση θεμάτων ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα.

Με λίγα λόγια και εμμονή στην ουσία και προσήλωση στις ανάγκες της κοινωνίας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λαμβάνει ακόμα μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις για το καλό όλων. Πρόθεσή μας είναι η Πολιτεία να καταστήσει τις συνθήκες απαγορευτικές για να εξαλειφθεί το φαινόμενο της ομαδικής βίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ