Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_img

Τον λογαριασμό παρακαλώ…

Γράφει ο Φοίβος Ιωσήφ

Αν χρωστάμε κάτι ακόμα να το πληρώσουμε για να φύγουμε, πρέπει να κοιμηθούμε γιατί έχουμε δουλειά το πρωί. Νομίζω ότι ο κάθε νοικοκύρης αυτό θα έκανε για να μην αφήσει εκκρεμότητες. Πληρώνω, εξοφλώ και φεύγω. Κύριος!

Αυτήν την εντύπωση έχω πως πρέπει να κάνουμε προς όλους τους λαούς της γης για να κρατάμε το κούτελο καθαρό και περήφανο. Βέβαια ας είμαστε ειλικρινείς και αξιόχρεοι, τα αυτοκίνητα Mercedes δεν τα φιάχνουμε εμείς αλλά οι Γερμανοί, άρα χρωστάμε στην τεχνολογία τους. Μια στιγμή, τα πιστόνια και ο στρόφαλος κατασκευάζονται με βάση μαθηματικούς υπολογισμούς και, αν θυμάμαι καλά, με τα Μαθηματικά πρωτοασχολήθηκαν ο Θαλής, ο Πυθαγόρας, ο Δημόκριτος, ο Ευκλείδης, ο Αρχύτας, ο Ερατοσθένης και καμιά εκατοστή Έλληνες ακόμα. Αν δεν ήταν αυτοί, τα άλογα θα αποτελούσαν ακόμη κύριο μέσο μεταφοράς. Άλλωστε και τα Μαθηματικά, mathematics δεν τα λένε; Βρε τους μπαγάσηδες, ούτε τα ονόματα δεν τολμούν να αλλάξουν. Ας είναι, καλά παιδιά είναι!

Βέβαια, το αυτοκίνητο για να κινηθεί χρειάζεται και μερική Φυσική να ξέρεις, physics την λένε, ας είναι καλά. Μετά πρέπει να βάλεις καύσιμο στο αυτοκίνητο, εδώ χρειάζεται η Χημεία, chemistry την αποκαλούν από το ρήμα χέω-χύνω. Εδώ το παρακάνανε, κάποιος πρέπει να τους πει πως καιρός είναι να σταματήσουν να ντουμπλάρουν τα Ελληνικά με τα ψευτοαγγλικά, είναι μεγάλα παιδιά πλέον. Ας πούνε τα Μαθηματικά χαμπαχούγκλα και τη Χημεία ντικουλούνταν, πάντως κάτι πρέπει να κάνουν για να σταματήσουν να παρουσιάζονται ως κλεφτοκοτάδες. Ας πάρουν λέξεις από τα τουρκικά ή τα ρωσικά, δεν θα είναι άσχημα. Το μόνο που φοβάμαι πως και εκεί θα πέσουν πάνω στη Βασιλίδα γλώσσα των Ελλήνων.

Ας πάμε πάλι στα χρωστημιά. Τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την εκεχειρία ποιος τους τα έδωσε; Mήπως οι Πορτορικάνοι ή οι Αφγανοί; Ποιος τους έδειξε να ρίχνουν το ακόντιο και τον δίσκο, ποιος τους έμαθε να τρέχουν τον Μαραθώνιο; Mήπως οι Άγγλοι ή οι Σουηδοί; Ποιος τους δίδαξε γύρω από το χρήμα; Ο Δίας κρέμασε τη ζηλιάρα Ήρα μόνη μεταξύ ουρανού και γης έξω από τη Ρώμη και εκεί δημιουργήθηκε το πρώτο νομισματοκοπείο του κόσμου. Επειδή ήταν μόνη, ονόμασαν τα λεφτά money – moneta – moneda και πάει λέγοντας από γλώσσα σε γλώσσα. Αμ το άλλο με τη Δημοκρατία, ποιος τους δίδαξε την πλειοψηφία, την κάλπη, το ψηφοδέλτιο και τις εκλογές; Μήπως οι Βέλγοι με τους Νικαραγουανούς; Έχει γούστο!

Η πλάκα είναι με τον ουρανό. Οι Άγγλοι τον ονόμασαν sky-σχάσις, οι δε Γάλλοι τον είπαν ciel-κοίλον. Η πιο μεγάλη πλάκα είναι με τα ονόματα των αστεριών που πρώτος ασχολήθηκε ο Αρίσταρχος ο Σάμιος και φυσικό ήταν να δώσει και τα πιο πολλά ονόματα. Το πιο σημαντικό είναι πως τα είπαν άστρα- α-ίστημι- δεν στέκεται, και ήρθε ο Γαλιλαίος να μας πει χίλια πεντακόσια χρόνια μετά πως η γη κινείται. Τι λες βρε κουμπαράκο, δεν το ξέραμε από τον Αρίσταρχο και περιμέναμε πότε θα γεννηθείς εσύ για να μας το πεις;

Την έννοια και την κατασκευή του θεάτρου μήπως δεν την έκαναν οι Έλληνες και τη διέδωσαν οι Λιθουανοί; Στο τέλος θα παλαβώσουμε. Δηλαδή τόσο πολύ άργησε ο Σοφοκλής με τον Αισχύλο; Μήπως την τεράστια φιλοσοφία δεν τη διέδωσαν ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης και ο Επίκουρος και μας πρόλαβε ο Άγιος Αντώνιος ο θαυματουργός; Όλα μπορεί να τα περιμένει κάποιος στις μέρες μας. Την αριστουργηματική αρχιτεκτονική του Ικτίνου και του Καλλικράτη που μιμήθηκαν στο Buckingham του Λονδίνου και το Πάνθεον του Παρισιού, μήπως την έφερε στην Ευρώπη ο Ισαάκ και μας διαφεύγει; Δεν ξέρεις καμιά φορά, ο Φειδίας μπορεί να μην ήξερε για τις πτυχωτές κολώνες και να τις μαρτύρησε ο Αβιμελέχ. Την εποχή εκείνη, η αρχιτεκτονική είχε προχωρήσει πολύ στα βουστάσια του Ισραήλ.

Πάντως, αν δεν δώσαμε πολλά στην ανθρωπότητα μέχρι σήμερα, στείλτε μας τον λογαριασμό για να εξοφλήσουμε. Πάντα πρόθυμοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ