Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img

Συμπερίληψη και προσβασιμότητα με… «Άλλα Μάτια»

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ως ο πρώτος ανάπηρος δικηγόρος που καταλαμβάνει μία τέτοια θέση πανελλαδικά. Τελεί επιστημονικός συνεργάτης του Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Μητροπόλεως κ. Αθηναγόρα και τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης. Από το 2010 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου, ενώ τα έτη 2010-2014 διετέλεσε αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διά Βίου Μάθησης, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ως ο νεότερος και ο μόνος με αναπηρία σε αυτή τη θέση πανελλαδικά. Είναι μέλος της Επιτροπής Υγείας ΚΕΔΕ και για 10 έτη διετέλεσε πάρεδρο μέλος της Επιτροπής Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία του ΕΚΠΑ. Με ΦΕΚ είχε οριστεί πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Οίκος Ναύτου», ασφαλιστικού φορέα των ναυτικών (2016-2020). Το 2015 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργού Υγείας και του Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το 2018 ίδρυσε την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», με κύριο στόχο την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας, συμβουλευτικής και υποστήριξης σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Συνέντευξη: Αλέξανδρος Καζαντζίδης

Γιατί επιλέξατε τη νομική επιστήμη; Σας γεμίζει σήμερα η άσκηση του επαγγέλματός σας;

Μεγαλώνοντας θυμάμαι να διεκδικώ ισότιμη αντιμετώπιση και όχι στείρα χάδια κατανόησης και συμπαράστασης. Κάπου εκεί κατάλαβα ότι οι διεκδικήσεις αυτές δεν θα πρέπει να είναι ατομικές αλλά θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα συλλογικό πλαίσιο προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έτσι ξεκίνησα να υπηρετώ το αναπηρικό κίνημα από 18 ετών και, παράλληλα, αποφάσισα να σπουδάσω την κατ’ εξοχήν επιστήμη διαφύλαξης και προαγωγής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη Νομική.Εύχομαι κάθε μέρα να μπορώ να σημειώνω κάτι στον προσωπικό κοινωνικό μου απολογισμό, ώστε να νιώθω πως στέκομαι αντάξιος των περιστάσεων και των προσδοκιών των συναδέλφων μου, όσων ανταποκρίνονται στο κάλεσμα ζωής να βλέπουν «Με Άλλα Μάτια», μα πάνω απ’ όλα των νέων παιδιών που αλληλεπιδρούμε καθημερινά.

Ποια είναι η στάση της κοινωνίας σήμερα απέναντι στα ανάπηρα άτομα;

Θέλω να πιστεύω ότι δείχνουμε όλο και περισσότερο σεβασμό στη διαφορετικότητα και η ελπίδα μου βασίζεται ιδίως στις νεότερες γενιές. Πάντα έλεγα μέσα μου ότι η πραγματικότητα σε προσγειώνει και καταστρέφει τα όνειρα. Γιατί, όμως, και τα όνειρα να μη μπορούν να καταστρέψουν τη ροή της πραγματικότητας; Γι’ αυτό κάθε φορά που συναντούσα, ως τυφλός, τη σκληρή πραγματικότητα, ονειρευόμουν να αλλάξω τον κόσμο. Όλοι ξέρουμε πως κάθε αλλαγή ξεκινά από τα παιδιά. Έτσι, τα τελευταία δέκα χρόνια δουλεύω συστηματικά για την εξάλειψη των στερεοτύπων αυτών προσεγγίζοντας τις νέες γενιές. Τα παιδιά είναι διαχρονικά η ελπίδα μας για έναν καλύτερο κόσμο, πιο συμπεριληπτικό και πιο προσβάσιμο. Γι’ αυτό και με άδεια του Υπουργείου Παιδείας, ανάπηρα άτομα υλοποιούμε αφιλοκερδώς εκπαιδευτικά προγράμματα εξοικείωσης με την αναπηρία στα σχολεία όλης της χώρας. Οι ομιλητές συντονίζουμε έναν ελεύθερο διάλογο με τους μαθητές και τις μαθήτριες. Μαζί, προσεγγίζουμε βιωματικά την πραγματικότητα της αναπηρίας, της προσβασιμότητας και της μοναδικότητας του κάθε ατόμου. Τα παιδιά συνειδητοποιούν την αξία της αλληλοαποδοχής και της αλληλεγγύης ως βασικές προϋποθέσεις για την αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με τη διαφορετικότητα, την αναπηρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τα τελευταία χρόνια, και εν μέσω πανδημίας, έχουμε συναντήσει πάνω από 22.000 μαθητές και μαθήτριες σε όλη την Ελλάδα.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον μη κερδοσκοπικό φορέα «Με Άλλα Μάτια» και τις δραστηριότητές του;

Η ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» ιδρύθηκε το 2018, από μια ομάδα ανάπηρων νέων που αυτοοργανώθηκαν, με απώτερο σκοπό να διεκδικήσουν ενεργά συμπερίληψη και προσβασιμότητα, με όραμα την εξάλειψη της υποεκπροσώπησης των ανάπηρων ατόμων στον δημόσιο λόγο και στην Κοινωνία των Πολιτών. Στο πλαίσιό της, λειτουργεί το meallamatia.gr, ένα πλήρως προσβάσιμο ενημερωτικό portal, με περισσότερους από 211.000 μοναδικούς χρήστες και εξίσου δυναμικά social media, όπως το Facebook με 20.000 followers και το TikTok με πάνω από 13.000. Αυτή τη στιγμή, διαχειριζόμαστε την καμπάνια #SpeakUp με πρωταγωνιστές ανάπηρα άτομα που μοιράζονται την καθημερινότητά τους για να σπάσουν στερεότυπα και προκαταλήψεις. Τα σύντομα αυτά βίντεο έχουν συγκεντρώσει πάνω από 6 εκατομμύρια προβολές και συνεχίζουν δυναμικά.

Ταυτόχρονα, η κοινωνική επιχείρηση υλοποιεί ποικιλία εκπαιδευτικών, εταιρικών και πολιτιστικών προγραμμάτων που αφορούν στην αναπηρία, την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη σε εταιρείες και Δήμους, ενώ διοργανώνει την πρωτοποριακή εμπειρία «Δείπνο στο Σκοτάδι».

Καθώς η κοινωνική αλλαγή είναι δυνατή μόνο όταν οι άνθρωποι εκπαιδεύονται και διευρύνουν τις προοπτικές τους, επιδιώκουμε διαρκώς την ευαισθητοποίηση και την εξοικείωση της κοινωνίας με την αναπηρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ