Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
spot_img

Οδοιπορικό στις χαμένες πατρίδες: Η Καππαδοκία με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της

Το ιστορικό ταξίδι στη ιστορία, γεμάτο ιστορικές μνήμες, τόσο οικίες αλλά και τόσο άγνωστες μέσα από το φωτογραφικό του αρχείο συνεχίζει ο Δήμος Νέας Σμύρνης. Φέρνοντας μνήμες από τις χαμένες πατρίδες στο σήμερα, κάνει «στάσεις» σε κάθε πόλη της Μικράς Ασίας. Αυτή τη φορά η περιήγηση αφορά την επαρχία της Καππαδοκίας

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Δήμος Νέας Σμύρνης: «Μέσα από το «ταλαιπωρημένο»

Γκέλβερι 1951: Λαξευτά σπίτια στους βράχους του Καγιάμπασι

φωτογραφικό αρχείο που ανασύραμε από τις αποθήκες του Δήμου μας κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο, 100 και πλέον χρόνια πίσω, όταν τίποτα δεν προμήνυε τη μεγάλη καταστροφή.

Η φλόγα της μνήμης μένει άσβεστη. Όχι για άλλον λόγο. Αλλά ως ένδειξη σεβασμού στα έργα των προγόνων μας. Οι χάρτες που παρουσιάζονται μας δίνουν μια ιδέα για τις επαρχίες της Μικράς Ασίας και τα ονόματά τους στα ελληνικά ούτως ώστε να κατανοούμε αμέσως σε ποιο σημείο εστιάζει κάθε φορά το υλικό που χρησιμοποιούμε.

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στη Μικρά Ασία με φωτογραφίες από την επαρχία της Καππαδοκίας. Φυσικά όρια της Καππαδοκίας είναι προς τον Βορρά ο Εύξεινος Πόντος, προς την Ανατολή ο ποταμός Ευφράτης, προς τον Νότο το όρος Ταύρος και προς την Δύση ο ποταμός Άλυς. Χώρες παλαιότερες που συνόρευαν με την Καππαδοκία ήταν προς Δ. η Παφλαγονία, η Λυκαονία και η Γαλατία, προς Ν. η Κιλικία και η Συρία και προς Α. η Αρμενία

Γκόρεμε στην κοιλάδα Προκοπίου, Λαξευτά. Καμινάδες των Νεράιδων

και επίσης η Συρία. Ψηλότερο βουνό είναι ο Αργαίος (4.000 μ.) κοντά στην Καισάρεια, παλιό ηφαίστειο συνεχώς χιονοσκεπές, και η μεγάλη οροσειρά του Ταύρου, κοντά στην Θάλασσα της Λεβαντίνης. Κύριοι ποταμοί είναι ο Άλυς (από το ορυκτό αλάτι στις όχθες του), ο Ευφράτης, ο Γεσίλ Ιρμάκ (Ίρις) και ο Σάρος (Σεϊχάν). Το έδαφος στα υψίπεδα σχηματίζει κυρίως βοσκοτόπους, είναι εύφορο προς τον Πόντο και τον Ευφράτη και δασώδες προς την οροσειρά του Ταύρου.

Πηγές:

Π. Χρήστου, Ελληνική Πατρολογία τ. Δ’, εκδ. Κυρομάνος, Θεσσαλονίκη 2006.

Θ. Πιτταρά, Θεόδοτος Αγκύρας, εκδ. ΚΕ.Π.Ε., Αθήνα 2010.

Γεωργίου Κλεάνθους Σκαλιέρη, Λαοί και φυλαί της Μικράς Ασίας: Μετά πινάκων και χαρτών, Αθήνα, 1922, ανατύπωση, Αθήνα, Ρήσος, 1991».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ