Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
spot_img

Ταινίες της εβδομάδας: «Οδηγός για ζευγάρια », «Εραστές», «Μίνιονς 2: Η άνοδος του Γκρου», «Αποστροφή» (Βίντεο)

Ο συνεργάτης της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που προβάλλονται από 18/8/2022 στους κινηματογράφους.

 

Οδηγός για ζευγάρια  – Fantasmes

Είδος: Κωμωδία (102΄)

Χώρα: Γαλλία (2021)

Σκηνοθεσία: Νταβίντ Φενκινός, Στεφάν Φενκινός

Παίζουν:  Σελίν Σαγέτ & Νικολάς Μπεντός, Μόνικα Μπελούτσι & Καρόλ Μπουκέ, Καρίν Βιάρ & Ζαν Πολ Ρουβ

Σύνοψη: Έξι ζευγάρια προσπαθούν να εξερευνήσουν τις κρυμμένες πλευρές της ερωτικής τους ζωής. Έξι ερωτήσεις σχετικά με την πρόσβαση στην ευχαρίστηση. Από το παιχνίδι ρόλων έως την αποχή, μέσω έκθεσης, έξι ξεχωριστές ιστορίες με το ίδιο κεντρικό ερώτημα σχετικά με την σεξουαλική επιθυμία, τόσο του ενός όσο και του άλλου.

Διανομή: Odeon

Σχόλιο: Σπονδυλωτό, ανεξάρτητων ιστοριών. Συνολικά, η ταινία θυμίζει το «Μαζί σου κι ας πεθάνω» (The little death, 1975) του Τζος Λόσον.

 

Οι έρωτες της Αναϊς – Les amours d’ Anais

Είδος: Αισθηματική (98΄)

Χώρα: Γαλλία (2021)

Σκηνοθεσία: Σαρλίν Μπουρζουά-Τακέ

Παίζουν: Αναΐς Ντεμουστιέ, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Ντενίς Πονταλιντέ

Σύνοψη: Η Αναΐς είναι τριάντα και άνεργη. Έχει έναν εραστή αλλά δεν είναι σίγουρη αν τον αγαπά. Συναντά τον Ντανιέλ, που την ερωτεύεται αμέσως. Αλλά ο Ντανιέλ ζει με την Εμιλί, την οποία ερωτεύεται η Αναΐς. Αυτή είναι η ιστορία μιας ανήσυχης νέας γυναίκας και μιας βαθιάς επιθυμίας.

Διανομή: One From The Heart

Σχόλιο: Το πορτρέτο μιας νέας γυναίκας που προσπαθεί να βρει ποια είναι. Μια ευχάριστη ταινία πάνω στον «πόθο με την ευρύτερη έννοια, που μας παρακινεί και μας προωθεί προς τους άλλους και τον κόσμο», όπως σχολιάζει το ντεπούτο της η Σαρλίν Μπουρζουά-Τακέ.

 

Πού πάω ο άνθρωπος; – Irréductible

Είδος: Κωμωδία (83΄)

Χώρα: Γαλλία (2022)

Σκηνοθεσία: Ζερόμ Κομαντέρ

Παίζουν: Ζερόμ Κομαντέρ, Λετίσια Ντος, Νικόλ Καλφάν, Κριστιάν Κλαβιέ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ,

Σύνοψη: Ένας δημόσιος υπάλληλος από μικρός ονειρευόταν να δουλέψει για το κράτος και το κατάφερε! Τώρα ζει μία άνετη ζωή και απολαμβάνει τα προνόμια του. Όλα αυτά μέχρι την ημέρα που η κυβέρνηση θα αποφασίσει να καταργήσει την υπηρεσία του.

Διανομή: Spentzos Film

Σχόλιο: Remake της ιταλικής κωμωδίας «Που πάω Θεέ μου;» (Quo vado? – 2016) με τον Κέκο Τζαλόνε, η οποία σατίριζε τους Ιταλούς δημόσιους υπάλληλους. Καθώς φαίνεται και οι Γάλλοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πάνε πίσω.

 

Εραστές – Amants

Είδος: Θρίλερ, Δράμα (102΄)

Χώρα: Γαλλία (2021)

Σκηνοθεσία: Νικόλ Γκαρσιά

Παίζουν: Πιερ Νινέ, Στέισι Μαρτέν, Μπενουά Μαζιμέλ

Σύνοψη: Η Λίσα και ο Σιμόν είναι αχώριστοι, ερωτευμένοι τρελά ο ένας με τον άλλον από τα εφηβικά τους χρόνια. Ένα τραγικό γεγονός, όμως, θα αναγκάσει τον Σιμόν να εξαφανιστεί από τη ζωή της Λίσα για να διαφύγει τον κίνδυνο, όσο εκείνη περιμένει μάταια νέα του. Τρία χρόνια αργότερα, οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν και πάλι σε ένα νησί του Ινδικού ωκεανού. Όμως, εκείνη είναι παντρεμένη πια με τον μεγαλύτερο σε ηλικία, επιχειρηματία Λεό.

Διανομή: Rosebud.21

Σχόλιο: Η Νικόλ Γκαρσιά κινείται με μαεστρία ανάμεσα στα τρία κεφάλαια της ταινίας (που διαδραματίζονται στο Παρίσι, τον Ινδικό Ωκεανό και τη Γενεύη) για να παρουσιάσει μία σπουδή πάνω στο πάθος, την ελευθερία και την αναζήτηση της ταυτότητας, καθώς και μία εύστοχη παρατήρηση των κοινωνικών αντιθέσεων στις μέρες μας, χάρη σε μια ιστορία γεμάτη έντονα συναισθήματα και σασπένς, εξωτικές τοποθεσίες και ένα τρίο εξαιρετικών πρωταγωνιστών.

 

Μίνιονς 2: Η άνοδος του Γκρου –  Minions: The rise of Gru

Είδος: Κινούμενα σχέδια, Κωμωδία, Περιπέτεια, Οικογενειακή (87΄)

Χώρα: ΗΠΑ (2022)

Σκηνοθεσία: Μπραντ Έιμπλεσον, Τζόναθαν ντελ Βαλ

Μεταγλωττισμένη και με υποτίτλους

Σύνοψη: Βρισκόμαστε στην καρδιά της δεκαετίας του ’70, όπου όλοι έχουν λουλούδια στα μαλλιά και χρωματιστά παντελόνια και ο μικρός Γκρου μεγαλώνει στα προάστεια. Ως φανατικός οπαδός μια ομάδας σούπερ κακών με το όνομα «Vicious 6», ο Γκρου θέλει να γίνει αρκετά κακός ώστε μια μέρα να μπορέσει να γίνει μέλος της ομάδας τους. Ευτυχώς, στην προσπάθειά του να σπείρει το χάος, τον βοηθούν οι μικροί του ακόλουθοι, τα λατρεμένα Minions.

Διανομή: Tulip

Σχόλιο: Συνέχεια του επιτυχημένου franchise για τους φαν του είδους.

 

Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας και… άνοιξη – Bom, yeoreum gaeul, gyeoul, geurigo, bom

Είδος: Δράμα, Αισθηματική

Χώρα: Νότια Κορέα (2003)

Σκηνοθεσία: Κιμ Κι-Ντουκ

Παίζουν: Γιενγκ-Σου Ο, Κιμ Κι-Ντουκ, Κιμ Γιουνγκ-Μιν, Σέο Τζάε-Κιουνγκ, Χα Φέο-Τσιν

Σύνοψη: Στη μέση της κορεατικής ερημιάς, ένας βουδιστής δάσκαλος εκπαιδεύει υπομονετικά ένα νεαρό αγόρι για να μεγαλώσει με σοφία και συμπόνια, μέσα από εμπειρία και ατελείωτες ασκήσεις. Ο κύκλος των τεσσάρων εποχών συνθέτουν τον δρόμο που καλείται να διανύσει.

Διανομή: New Star

Σχόλιο: Μια λυρική (και κλασσική πλέον) ταινία από αυτές που έδωσαν νέα πνοή στο νοτιοκορεάτικο σινεμά

 

Το δείπνο μου με τον Αντρέ – My dinner with Andre

Είδος: Δραμεντί (110΄)

Χώρα: ΗΠΑ (1981)

Σκηνοθεσία: Λουί Μαλ

Παίζουν: Γουάλας Σον, Αντρέ Γκρέγκορι

Σύνοψη: Ο θεατρικός συγγραφέας Γουόλι και ο σκηνοθέτης Αντρέ συναντιούνται μετά από πολλά χρόνια σε ένα γνωστό εστιατόριο της Νέα Υόρκης και μοιράζονται τα νέα τους. Η συζήτηση που ακολουθεί, παρασύρει τους θεατές σε έναν ασταμάτητο ποταμό ιδεών, σκέψεων, συναισθημάτων και φιλοσοφικών αναζητήσεων, χωρίς να καταλήγει σε εύκολα συμπεράσματα.

Διανομή: Summer Classics

Σχόλιο: Ένα φιλμ που κατάφερε να συνδυάσει -με επιτυχία- θεατρικά και κινηματογραφικά στοιχεία, το οποίο αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από μια συζήτηση σε ένα τραπέζι ανάμεσα σε δύο χαρακτήρες. Ο Λουί Μαλ απεικόνισε αποστασιοποιημένος την κοσμοπολίτικη κουλτούρα της δεκαετίας του ’70 παρά τα δραματικά close-up που προσδίδουν υποκειμενικότητα και μας πρόσφερε μια ταινία που προκάλεσε αίσθηση όταν κυκλοφόρησε και στη συνέχεια έγινε cult.

 

Ο κακός μπελάς – L’ emmerdeur

Είδος: Κωμωδία (85΄)

Χώρες: Γαλλία, Ιταλία (1973)

Σκηνοθεσία: Εντουάρ Μολιναρό

Παίζουν: Λίνο Βεντούρα, Ζακ Μπρελ, Καρολίν Σελιέ

Σύνοψη: Ο Φρανσουά (Ζακ Μπρελ), ένας αδέξιος, μελαγχολικός τύπος, έχει κλείσει δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο για να συναντήσει την εν διαστάσει γυναίκα του. Από καθαρή ατυχία, ένας επαγγελματίας εκτελεστής ο Ραλφ (Λίνο Βεντούρα, φυσικά) με συμβόλαιο να σκοτώσει έναν πληροφοριοδότη που θα εμφανιστεί στο απέναντι Δικαστήριο, πιάνει το διπλανό δωμάτιο. Όταν η συνάντηση με τη γυναίκα του ματαιώνεται, ο αδέξιος τύπος κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.  Όμως ο σωλήνας του νερού από τον οποίο επιχειρεί να κρεμαστεί, σπάει με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όχι μόνο το δωμάτιό του, αλλά και το διπλανό του επαγγελματία εκτελεστή…

Διανομή: Weird Wave

Σχόλιο: L’ emmerdeur, σημαίνει πόνος στα οπίσθια, ή όπως είναι και ο αγγλικός τίτλος της ταινίας «A pain in the ass». Αυτό ακριβώς είναι και ο αδέξιος Φρανσουά για τον σκληρό Ραλφ, σ’ αυτή την τρελή κωμωδία του Μολιναρό των επιτυχιών: «Το κλουβί με τις τρελές» (1978) και «Φτερά και πούπουλα» (1996)

 

Οι γέφυρες του Μάντισον – The bridges of Madison County

Είδος: Αισθηματική, Δράμα (135΄)

Χώρα: ΗΠΑ (1995)

Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ

Παίζουν: Μέριλ Στριπ, Κλιντ Ίστγουντ, Άνι Κόρλεϊ, Βίκτορ Σλέζακ

Σύνοψη: Ο Ρόμπερτ (Κλιντ Ίστγουντ), ένας ταξιδευτής φωτογράφος για το National Geographic διασταυρώνεται τυχαία με την Ιταλοαμερικάνα Φραντζέσκα (Μέριλ Στριπ) στην αγροτική Άιοβα. Οι ζωές τους ανατρέπονται, οι ψευδαισθήσεις τους διαλύονται και βιώνουν έναν έρωτα σπάνιας και συνταρακτικής ομορφιάς.

Διανομή: Tanweer

Σχόλιο: Η ταινία έχει υμνηθεί για τη βαθιά ανθρωπιά της, τις καθηλωτικές ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών, τη λιτή σκηνοθεσία του Ίστγουντ και την ονειρική ατμόσφαιρα της φωτογραφίας του Τζακ Ν. Γκριν. Ένα αισθηματικό αριστούργημα.

 

Έχω δικαίωμα να ζήσω – You only live once

Είδος: Αστυνομική, Δράμα (86΄)

Χώρα: ΗΠΑ (1937)

Σκηνοθεσία: Φριτς Λανγκ

Παίζουν: Σίλβια Σίντνεϊ, Χένρι Φόντα, Μπάρτον Μακ Λέιν,

Σύνοψη: Η Τζόαν (Σίλβια Σίντνεϊ) είναι η γραμματέας του δικηγόρου Στίβεν Γουίτνεϊ (Μπάρτον Μακ Λέιν) σε μια μεγάλη πόλη. Είναι ερωτευμένη με έναν εγκληματία που ονομάζεται Έντι (Χένρι Φόντα), και πιστεύει ότι βασικά είναι καλός άνθρωπος που είχε μερικές δυσκολίες. Χρησιμοποιεί την επιρροή της για να τον απελευθερώσει και εκείνος προσπαθεί να ξεφύγει από την παρανομία αφού την παντρευτεί, αλλά τα πράγματα δεν θα πάνε καλά.

Διανομή: Neo Films

Σχόλιο: Πρόκειται για τη δεύτερη από τις αμερικανικές ταινίες του Φριτς Λανγκ μετά την ταινία «Νέμεσις»  (Fury, του 1936) και σύμφωνα με τους κριτικούς εκείνης της περιόδου ήταν το καλύτερο σκηνοθετικό του εγχείρημα. Αρκετές σκηνές της, λογοκρίθηκαν από τον Κώδικα Χέιζ.

 

Αποστροφή – Repulsion

Είδος: Θρίλερ, Δράμα, Τρόμου (105΄)

Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (1965)

Σκηνοθεσία: Ρόμαν Πολάνσκι

Παίζουν: Κατρίν Ντενέβ, Ιβόν Φουρνό, Ίαν Χέντρι, Τζον Φρέιζερ

Σύνοψη: Η Κάρολ, μια γυναίκα με σεξουαλικά απωθημένα, αποδοκιμάζει τον φίλο της αδερφής της βυθίζεται στην κατάθλιψη και έχει φρικτά οράματα βιασμού και βίας.

Διανομή: Bibliotheque

Σχόλιο: Η «Αποστροφή» αποτελεί το πρώτο μέρος της άτυπης Τριλογίας των Διαμερισμάτων. Οι άλλες δυο είναι το «Μωρό της Ρόζμαρι» (1968) και ο «Ένοικος» (1976), οι οποίες είναι εξίσου ταινίες τρόμου και λαμβάνουν χώρα μέσα σε διαμερίσματα, έχουν δε κοινό στοιχείο, τη διατάραξη του ανθρώπινου χαρακτήρα, είτε λόγω μη προσαρμογής στην κοινότητα, είτε λόγω εσωστρέφειας. Επί του προκειμένου, η ταινία εξερευνά την αποστροφή που νιώθει η Κάρολ για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και ειδικότερα για την επιμονή του μνηστήρα της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ