Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για Δημοτική Αστυνομία

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνει η επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας στους Δήμους της χώρας, καθώς τις επόμενες ημέρες (αρχές Οκτωβρίου πιθανότατα), το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα καθορίζει τις νέες αρμοδιότητες και το ρόλο της υπηρεσίας.

Μετά τις παρατηρήσεις που θα διατυπωθούν επί του σχεδίου νόμου από τους αρμόδιους φορείς, θα ακολουθήσει η τελική σύνταξή του και στη συνέχεια η κατάθεση του στη Βουλή, η οποία εκτιμάται να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου.

Ανάμεσα σε αυτό το διάστημα θα εκδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών εγκύκλιος, η οποία θα ενημερώνει του Δήμους για την επανασύσταση (ή ενίσχυσή της σε όσους ήδη διαθέτουν Σώμα), ενώ παράλληλα θα καλεί τις διοικήσεις να προχωρήσουν σε αιτήματα για την πρόσληψη προσωπικού.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, ήδη υπάρχουν ΟΤΑ που έχουν καταθέσει αιτήματα για την πρόσληψη προσωπικού για την στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας και αφορούν τις προσλήψεις του 2023, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 200 και πρόκειται να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο οι Δήμοι σε όλο αυτό το διάστημα θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν νέες αιτήσεις για την πρόσληψη δημοτικών αστυνόμων.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έχει γίνει από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών στο πρόσφατο παρελθόν, οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα επιδιώξουν:

α) Την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων:

– Ομαδοποίηση αρμοδιοτήτων σε τρεις κατηγορίες, με γνώμονα τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και τη συχνότητα άσκησής τους.

– Κατάργηση αρμοδιοτήτων που δεν συνάδουν με τον ρόλο της (π.χ. θεώρηση τιμοκαταλόγων των δωματίων των ξενοδοχειακών μονάδων) ή είναι αδύνατον να ασκηθούν από τα στελέχη της (π.χ. τήρηση διατάξεων που αφορούν σε χώρους προσωρινής εγκατάστασης μετακινούμενων πληθυσμιακών ομάδων).

–  Αναδιατύπωση των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να είναι σαφές το πεδίο άσκησής τους (π.χ. ΚΟΚ)

–  Κατηγοριοποίηση Δήμων με βάση αντικειμενικά κριτήρια (έκταση και πληθυσμό) και ανάθεση άσκησης κατηγοριών αρμοδιοτήτων ανά κατηγορία Δήμων.

–  Δυνατότητα επιλογής άσκησης αρμοδιοτήτων για τις δύο πρώτες κατηγορίες Δήμων (έως 3.500 μόνιμους κατοίκους και από 3.501 έως 6.000 μόνιμους κατοίκους) και δυνατότητα επιλογής, επιπλέον των υποχρεωτικών, αρμοδιοτήτων για δύο επόμενες κατηγορίες Δήμων (6.001 έως 50.000 μόνιμους κατοίκους και 50.001 έως 100.000 κατοίκους).

–  Άσκηση αρμοδιοτήτων κατόπιν στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας με το ελάχιστα προβλεπόμενο προσωπικό (με πρόβλεψη μεταβατικής διάταξης για τις υφιστάμενες Δημοτικές Αστυνομίες).

– Συσχέτιση ωραρίου Δημοτικής Αστυνομίας με την άσκηση κατηγοριών αρμοδιοτήτων.

–  Ρύθμιση όλων των εκκρεμών θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης των δημοτικών αστυνομικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ