Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Γιατί ξεραίνονται οι μουριές – Αφαίρεση των βαριά προσβεβλημένων δέντρων

Για τις ξηράνσεις που παρατηρούνται στα δένδρα μουριάς σε όλο το λεκανοπέδιο ενημερώνει η προϊστάμενη του Τμήματος Συντήρησης και Ανάπτυξης Πρασίνου του Δήμου Νέας Σμύρνης, γεωπόνος, Ελένη Νατιώτη.

Όπως αναφέρει, η ξήρανση οφείλεται σε προσβολή των δένδρων μουριάς από το ξυλοφάγο έντομο Xylotrechus chinensis, του οποίου οι προνύμφες προκαλούν σοβαρές ζημιές στον κορμό και τους κλάδους των δένδρων οδηγώντας τα σταδιακά σε ολοκληρωτική νέκρωση.

Οι πρώτες προσβολές στην Ελλάδα ανιχνεύτηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης το καλοκαίρι του 2017, ενώ το 2019-2020 έκανε την εμφάνιση του στην Αττική. Στο Δήμο Νέας Σμύρνης τα πρώτα προσβεβλημένα δένδρα εντοπίστηκαν το φθινόπωρο του 2020.

Τόσο το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο όσο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2020 ξεκίνησαν προγράμματα παρακολούθησης της επιδημιολογίας του εντόμου με σκοπό να προτείνουν μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου: «Η αντιμετώπιση του εντόμου είναι αρκετά δύσκολη και ειδικά σε περιοχές αστικού πράσινου όπου υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση εντομοκτόνων. Το κύριο μέτρο που συστήνεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η απομάκρυνση των μουριών που έχουν υψηλό ποσοστό προσβολής ώστε να μειωθούν τα επίπεδα των πληθυσμών του εντόμου, να περιοριστεί η εξάπλωση του και να περιοριστεί η προσβολή των υγιών δένδρων. Για να έχει αποτέλεσμα το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει η απομάκρυνση των μουριών να πραγματοποιείται σε χρόνο πριν την εμφάνιση των ενηλίκων εντόμων, η οποία συμβαίνει κατά το τέλος της άνοιξης. Καταλληλότερος χρόνος είναι κατά την περίοδο του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης. Η απομάκρυνση των δένδρων κατά του θερινούς μήνες δεν συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του εντόμου και πιθανότατα να έχει και αρνητικά αποτελέσματα διότι ένα ποσοστό εντόμων που θα ωοτοκούσε σε αυτά τα δένδρα θα στραφεί προς τα υγιή δένδρα. Οι προσβεβλημένοι κορμοί και βραχίονες των δένδρων θα πρέπει να αποκοπούν, να θρυμματιστούν και να καταστραφούν με υγειονομικώς ασφαλή τρόπο ώστε να αποφευχθεί η έξοδος των ενηλίκων εντόμων.»

Λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση των αρμόδιων επιστημονικών Ιδρυμάτων, το Τμήμα Συντήρησης & Ανάπτυξης Πρασίνου έχει ξεκινήσει ήδη την αξιολόγηση των δένδρων μουριάς και ανάλογα με το βαθμό προσβολής τους θα προβεί σε αφαίρεση των δένδρων με βαριά προσβολή κατά τους χειμερινούς μήνες και καταστροφή των προσβεβλημένων κορμών, βραχιόνων και κλαδιών.

Θα ακολουθήσει εκρίζωση των πρέμνων και άμεση φύτευση δένδρων διαφορετικού είδους εκτός και εάν πρόκειται για ήδη διαμορφωμένες δενδροστοιχίες μουριών οπότε και θα επαναφυτευτούν μουριές.

Η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ν. Σμύρνης, όπως και οι αντίστοιχες υπηρεσίες των περισσοτέρων δήμων της Αττικής – σημειώνει η κυρία Νατιώτη – βρίσκονται σε αναμονή ανακοινώσεων εγκεκριμένων μεθόδων καταπολέμησης του εντόμου που θα είναι αποτελεσματικές, αλλά και ασφαλείς κατά την εφαρμογή στους κοινόχρηστους χώρους πράσινου.

Διαβάστε επίσης: Την Παρασκευή συνεχίζεται η δίκη για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Νέα Σμύρνη στο amarysianotia.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ