Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Το ντοκιμαντέρ «Σμύρνη, η νύμφη του Αιγαίου» παρουσιάστηκε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Σε ένδειξη τιμής στην ιστορική μνήμη για την κοιτίδα του μικρασιατικού πολιτισμού, την ιστορική Σμύρνη, με τη συμπλήρωση μιας εκατονταετίας από την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου η παρουσίαση στο Κέντρο Τέχνης, Τύπου και Πολιτισμού ΑΜΑΡΥΣΙΑ του ντοκιμαντέρ «Σμύρνη, η νύμφη του Αιγαίου», με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΚΕΔΑ).

Το ντοκιμαντέρ, μέσω του οποίου προβλήθηκαν σημαντικά ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα για την εθνική καταστροφή του 1922 παρουσίασε, παρόντων της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, η φιλόλογος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς Λίλα Παπαδημητρίου, η οποία και έχει επιμεληθεί η ίδια την δημιουργία του.

Με τη γεμάτη συναίσθημα αφήγησή της, η Λ. Παπαδημητρίου ταξίδεψε το κοινό, τόσο δια ζώσης, όσο και μέσα από την ταυτόχρονη ζωντανή προβολή της εκδήλωσης μέσα από τις ιστοσελίδες του Δήμου Αμαρουσίου και της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, στην πιο δραματική στιγμή της νεότερης ιστορίας, ανασύροντας μνήμες από το βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της Σμύρνης. Της προβολής του ντοκιμαντέρ προηγήθηκε η τήρηση ενός λεπτού σιγής από τους παρευρισκόμενους, στην μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ν. Κεραμέως: «Οδοιπορικό μνήμης και τιμής»

Προλογίζοντας την εκδήλωση η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως υπογράμμισε ότι «το ντοκιμαντέρ είναι ένα πραγματικό οδοιπορικό μνήμης και τιμής για την κοιτίδα του Μικρασιατικού πολιτισμού, την ιστορική πόλη της Σμύρνης», το οποίο, όπως υπογράμμισε «συμβάλει στη διατήρηση της μνήμης ζωντανής, ώστε οι νέες γενιές να μην λησμονήσουν ποτέ την ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων». Παράλληλα αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στην δημιουργό και παρουσιάστρια του ντοκιμαντέρ Λ. Παπαδημητρίου, η οποία, μάλιστα, «απτόητη», όπως την χαρακτήρισε η υπουργός, παραβρέθηκε στην εκδήλωση, παρά τον σοβαρό τραυματισμό της στο πόδι.
Και η υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «οι επόμενες γενιές έχουν ένα μεγάλο χρέος και μία μεγάλη ευθύνη: να διδασκόμαστε από το παρελθόν μας, να το χρησιμοποιούμε ως φάρο για το παρόν και για το μέλλον μας».

Θ. Αμπατζόγλου: «Μπροστά μας ο “καμβάς” των γεγονότων»

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου, υπογράμμισε ότι «η Μικρασιατική καταστροφή είναι το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός που έχει καταγραφεί ως εθνική καταστροφή, συνδυασμένη πάντα με την προηγούμενη γενοκτονία των Ποντίων», εκφράζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία του για τα γεγονότα, ως Έλληνας με μικρασιατική καταγωγή  και με πολλά ακούσματα από την παιδική του ηλικία.

Ειδική αναφορά έκανε στις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες που οδήγησαν στην καταστροφή, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεισφορά των Μικρασιατών. «Οι Μικρασιάτες ήλθαν στην Ελλάδα και στην ουσία ανακαίνισαν το εμπόριο, στελέχωσαν τη βιομηχανία, δημιούργησαν το νέο πολιτισμό και βοήθησαν τη χώρα να βρει την περπατησιά της τα επόμενα χρόνια. Όλο αυτό τον “καμβά” τον βλέπουμε να παρουσιάζεται από αυτό το ιστορικό ντοκιμαντέρ», σημείωσε ο Θ. Αμπατζόγλου, ο οποίος, μάλιστα, εμφανώς συγκινημένος αποκάλυψε «για πρώτη φορά δημοσίως», όπως σημείωσε, τον ξεριζωμό των οικογενειακών του προγόνων από το Ικόνιο και τις τραγικές απώλειες πολλών εξ αυτών στην πορεία τους για την Ελλάδα ως πρόσφυγες μετά την καταστροφή.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ Νίκος Πέππας, η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Ψάλτη, η πρόεδρος του Σικιαριδείου Ιδρύματος Κορίνα Λιούτα, η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» Βούλα Βανδώρου, ο πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας Λουκάς Χριστοδούλου.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Ξένια Γιαννάκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ