Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Με σκιές και πολλές αντιδράσεις η διοργάνωση φιλοζωικού μπαζάρ

Σκιές πέφτουν πάνω από το μπαζάρ επιτηδευματιών, για φιλοζωικούς σκοπούς, που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες (μέχρι και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου) στην πλατεία Νέας Σμύρνης. Εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων καταγγέλλουν, μέσω ανακοινώσεων και δηλώσεων, ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση γίνεται για φιλοζωικούς λόγους χωρίς τα ίδια τα φιλοζωικά σωματεία και όχι με διαφανείς διαδικασίες.

Τη στιγμή που, όπως τονίζουν, ο Δήμος της Νέας Σμύρνης είναι ουραγός στην απορρόφηση ευρωπαϊκών και κρατικών κονδυλίων, ενώ κατά την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 περιέκοψε 20.000 ευρώ από το πρόγραμμα στειρώσεων, περίθαλψης και αγοράς ζωοτροφών για τα αδέσποτα ζώα της πόλης.

«Είκοσι χιλιάδες ευρώ έχασαν τα αδέσποτα από τον Δήμο Ν. Σμύρνης. Τη στιγμή που το ΄22 το Πρόγραμμα περίθαλψης και οι τροφές για τους σιτιστές αδέσποτων, δεν έχουν διαρκέσει πάνω από 3 μήνες, ενώ η πανσιόν δεν έχει φιλοξενήσει ούτε ένα ζώο, αντί να γίνουν αυξήσεις κονδυλίων, έγιναν περικοπές. Για την Δημοτική Αρχή, δυστυχώς τα αδέσποτα εξακολουθούν να είναι από τις τελευταίες προτεραιότητες», δηλώνουν εκπρόσωποι της Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Δράσης Εθελοντών Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο, με ανακοίνωσή της, η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής – Σαρωνικού.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Σισμανίδης, «η ανάθεση της διεξαγωγής μπαζάρ στην πλατεία της Νέας Σμύρνης έγινε σε επιχειρηματία και όχι σε φιλοζωική οργάνωση με αδιαφανείς διαδικασίες».

Για την ιστορία, ο κ. Σισμανίδης αναφέρει ότι η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) απευθύνθηκε στις 19 Αυγούστου στον Δήμο Νέας Σμύρνης και συγκεκριμένα στον δήμαρχο Σταύρο Τζουλάκη και στην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κλαίρη Δεληγιάννη σχετικά με τη χορήγηση άδειας για τη διεξαγωγή ενός μπαζάρ στην πλατεία Νέας Σμύρνης, τα μισά έσοδα του οποίου θα διετίθεντο στα τοπικά Σωματεία και τα άλλα μισά σε Σωματεία της Ομοσπονδίας. Η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική, διότι «ο δήμαρχος δεν το επιθυμεί».

Στη συνέχεια ορίστηκε συνάντηση μεταξύ των ενδιαφερόμενων (η δημοτική Αρχή, ο πρόεδρος της Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής – Σαρωνικού και ένας διοργανωτής μπαζάρ), όπου – σύμφωνα με την ανακοίνωση – ειπώθηκε ότι ένας επαγγελματίας – έμπορος έχει υποβάλει προσφορά 2.500 ευρώ, για να διοργανώσει εκείνος το μπαζάρ και όχι κάποιο φιλοζωικό Σωματείο. «Επειδή θέλαμε να αποφύγουμε τους εμπόρους διοργανωτές, υποβάλαμε και εμείς μία προσφορά ύψους 3.000 ευρώ, χωρίς όμως να λάβουμε ποτέ κάποια απάντηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής – Σαρωνικού.

Στις 18 Οκτωβρίου, οι εκπρόσωποι της Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας παραβρέθηκαν στην πενταμελή επιτροπή του Δήμου Νέας Σμύρνης για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Σε αυτήν ήταν συμμετείχαν εκπρόσωποι της Δημοτική Αρχής (Κ. Δεληγιάννη), της αντιπολίτευσης (Μ. Αγγελίδου και Θ. Παυλόπουλος), ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Σμύρνης Γ. Ασημάκος, η πρόεδρος της Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Δράσης Εθελοντών Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης Ροδούλα Κωνσταντινίδου, οι Ο. Βενετσάνου και Σ. Μπελέση από το φιλοζωικό Σωματείο «Αδεσποτολόγιο», ο πρόεδρος της Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής – Σαρωνικού Κώστας Σισμανίδης και ένας επαγγελματίας διοργανωτής μπαζάρ.

«Κατά τη διάρκεια συζητήσεων της πενταμελούς επιτροπής», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ενημερωθήκαμε ότι η κυρία Δεληγιάννη έκανε δεκτή την προσφορά που είχε υποβάλει ο πρώτος επαγγελματίας διοργανωτής, ο οποίος, ενώ αρχικά είχε προσφέρει 2.500 ευρώ, τελικώς προσέφερε 3.500 ευρώ, καθώς και ότι η άδεια για τη διεξαγωγή του μπαζάρ δεν θα χορηγηθεί στον επαγγελματία διοργανωτή, αλλά στο Σωματείο “Αδεσποτολόγιο”. Οι εκπρόσωποι της Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής – Σαρωνικού διαμαρτυρήθηκαν επειδή δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να πλειοδοτήσουν, αλλά φωνή βοώντος…

Στη συνέχεια ενημερώθηκαν ότι «τα έσοδα του συγκριμένου διοργανωτή, λαμβάνοντάς υπόψη τις περισσότερες ημέρες που θα κάνει το μπαζάρ (5 αντί για 3 ημέρες) σε σχέση με τους περισσότερους εκθέτες που θα βάλει, ανέρχονται περίπου στο ποσό των 20.000 ευρώ και από αυτά θα δώσει μόνο τα 3.500 στο Σωματείο “Αδεσποτολόγιο”». Σύμφωνα με τον κ. Σισμανίδη, άπαντες εξέφρασαν την αντίθεσή τους, καθώς πιστεύουν ότι τέτοιες διοργανώσεις πρέπει να ανατίθενται αποκλειστικά και μόνο σε συλλογικότητες και όχι σε επαγγελματίες.

«Την τελευταία όμως στιγμή και με απώτερο στόχο να δικαιολογηθεί στα μάτια όλων η διεξαγωγή ενός μπαζάρ από έναν επιχειρηματία και όχι από φιλοζωικές οργανώσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η φιλοζωική οργάνωση “Αδεσποτολόγιο” αποδέχθηκε να λάβει τα ελάχιστα από τα ιδιαιτέρως υψηλά κέρδη που θα αποκομίσει ο επιχειρηματίας από το μπαζάρ. Η δε Δημοτική Αρχή χωρίς να υπολογίσει την ανταποδοτικότητα ανέθεσε σε έναν επαγγελματία τη διοργάνωση του μπαζάρ και όχι σε φιλοζωικές συλλογικότητες, διατείνοντας ότι με τις 3.500 ευρώ θα γίνουν πολλές στειρώσεις από το σωματείο, ξεχνώντας όμως ότι αυτή η Δημοτική Αρχή μείωσε από τον προϋπολογισμό του δήμου 20.000 ευρώ από το πρόγραμμα των αδέσποτων ζώων που προορίζονταν για στειρώσεις και τροφές. Κλείνοντας, θα υποβάλουμε μία ερώτηση. Αν με 3.500 ευρώ γίνουν πολλές στειρώσεις, με ΜΕΙΟΝ 20.000 ευρώ, πόσες εκατοντάδες ζώα θα μείνουν νηστικά και πόσες εκατοντάδες στειρώσεις ΔΕΝ θα γίνουν;;;».

Η πρόεδρος της Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Δράσης Εθελοντών Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης Ροδούλα Κωνσταντινίδου, σε δηλώσεις της προς την ΑΜΑΡΥΣΙΑ, αναφέρει ότι στη Νέα Σμύρνη υπάρχει μόνιμο πρόβλημα με τις στειρώσεις και τις ζωοτροφές των αδέσποτων ζώων, αφού αυτά επαρκούν μόνο για 4 ή 5 μήνες. «Χρησιμοποιήθηκε αυτό το σωματείο ως προκάλυμμα για να μπορέσει να υλοποιηθεί το μπαζάρ των επιτηδευματιών και να περικοπούν τα σημαντικά κονδύλια από το πρόγραμμα των αδέσποτων. Φέτος, τα μόνα χρήματα που έχει μέχρι τώρα ενεργοποιήσει ο Δήμος είναι 15.000 ευρώ για το πρόγραμμα περίθαλψης των αδέσποτων ζώων και 5.000 – 8.000 ευρώ για τις ζωοτροφές. Αυτά τελείωσαν μέσα σε 3 – 4 μήνες. Που είναι το πρόγραμμα Άργος το οποίο είναι υποχρεωμένος να “τρέχει” ο Δήμος και όλοι οι Δήμοι 12 μήνες το χρόνο; Φεύγουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε πολιτιστικές διοργανώσεις, αλλά τα ζωάκια μας βρίσκονται πάντοτε, δυστυχώς, στη τελευταία θέση».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Σμύρνης Γιώργος Ασημάκος τονίζει ότι κάθε πρόταση πρέπει να εξετάζεται ως προς τη διαφάνεια των όρων της και την ανταποδοτικότητα για τα φιλοζωικά σωματεία και τον Δήμο. Μάλιστα, ο ίδιος έχει προτείνει να διοργανωθεί σε συνεργασία με τα ζωοφιλικά σωματεία, μέσα στις γιορτές ή και αργότερα, μία λαχειοφόρος τα έσοδα της οποία να πάνε αποκλειστικά στα ίδια τα σωματεία.

Διαβάστε επίσης: Συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή του νέου κλειστού Γυμναστηρίου

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Νέα Σμύρνη στο amarysianotia.gr

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ