Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Φρένο από το ΣτΕ στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον Υμηττό

Φρένο βάζει, με απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στη νομιμοποίηση του οικισμού αυθαιρέτων Χέρωμα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και τους οικισμούς Σκάρπιζα και Κίτσι-Θήτι του Δήμου Κρωπίας.

Με την απόφασή του αυτή, το ΣτΕ ακυρώνει ως αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού.

Οι παρατηρήσεις των συμβούλων Επικρατείας εστιάζουν κυρίως στη δημιουργία νέας Ζώνης ΣΤ μέσα στην οποία εντάχθηκαν ως «άτυπες συγκεντρώσεις περιοχών κατοικίας» οι οικισμοί Χέρωμα, Σκάρπιζα και Κίτσι-Θήτι. Κατά το ΣτΕ, αυτό συνιστά «προσπάθεια μετατροπής συγκεκριμένων άτυπων οικισμών σε νόμιμες, πολεοδομικά ρυθμισμένες, οικιστικές περιοχές». Το ΣτΕ υπενθυμίζει ότι αντίστοιχες προσπάθειες είχαν αποκρουστεί και στο παρελθόν με το σκεπτικό ότι η ένταξη οικισμών στο Σχέδιο Πόλης «θα οδηγούσε σε ανεπίτρεπτη, κατά τα άρθρο 24 του Συντάγματος, επί τα χείρω μεταβολή του καθεστώτος προστασίας του Υμηττού».

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απορρίπτει τους ισχυρισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι για την ένταξη αυτή θα χρησιμοποιηθούν νέα πολεοδομικά εργαλεία (Ειδικό Πολεοδομικό ή Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο) καθώς αυτό «δεν μεταβάλλει το γεγονός ότι οι εν λόγω περιοχές που δημιουργήθηκαν με αυθαίρετη δόμηση εντός προστατευόμενης περιοχής επιχειρείται να καταστούν οριστικά οικιστικές».

Το σύνολο των ρυθμίσεων για τη νέα Ζώνη ΣΤ απορρίπτεται από το ΣτΕ και «δεν ασκεί επιρροή το γεγονός ότι εξαγγέλλεται η θέσπιση αυστηρότερων όρων περιβαλλοντικής προστασίας. Πάντως η διοίκηση», σημειώνεται, «δεν αποκλείεται να παρέμβει στην περιοχή και να δημιουργήσει συνθήκες ασφαλούς πρόσβασης και κίνησης με την κατεδάφιση αυθαιρέτων, τις διανοίξεις δρόμων κ.λπ.».

Επίσης, αποδέχεται την παραμονή των κτιρίων εκπαιδευτηρίων, αλλά όχι την επέκτασή τους ή την προσθήκη νέων, καθώς και την εγκατάσταση του ΚΥΤ Αργυρούπολης στη Ζώνη Ε4 με τη χρήση τεχνολογίας «κλειστού τύπου». Ωστόσο, δεν αποδέχεται στην ίδια περιοχή τη δημιουργία νεκροταφείου των Δήμων Ηλιούπολης και Αλίμου καθώς «δεν προκύπτει επαρκώς ο λόγος δημοσίου συμφέροντος». Τέλος, απορρίπτεται η μόνιμη εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στη ζώνη Ε5 με το σκεπτικό ότι είχε εγκριθεί η προσωρινή λειτουργία ΣΜΑ πέριξ του Κοιμητηρίου Βούλας.

Διαβάστε επίσης: Κακούργημα η πρόκληση ατυχήματος από υπερβολική ταχύτητα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ