Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
spot_img

Ευκαιρία για τους Δήμους η διόρθωση των αντικειμενικών αξιών

Ως μία δεύτερη ευκαιρία στους Δήμους όλης της χώρας να προτείνουν μειώσεις σε όσες αυξήσεις τιμών στις αντικειμενικές αξίες έχουν εγείρει αντιδράσεις, θεωρείται το παράθυρο που αφήνει το υπουργείο Οικονομικών για την επανεξέταση των περιπτώσεων που η αύξηση υπήρξε υπερβολική.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών και ειδικότερα των αυξήσεων στις τιμές ζώνης, το κατατεθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δίνει την ευκαιρία για την υποβολή δικαιολογημένων ενστάσεων από τους δήμους.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 34 του ν/σ, με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που θα υποβάλουν οι δήμοι, το υπουργείο θα προχωρήσει με διαδικασίες-εξπρές σε επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών, με στόχο το «κούρεμα» των τιμών στις περιοχές που θα διαπιστωθεί ότι αυτές είναι πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές αξίες.

Οι διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες αναμένεται να προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών σε δεκάδες φόρους, τέλη, αλλά και επιδόματα.

Στις περιοχές όπου θα καθοριστούν νέες τιμές ζώνης θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που κλήθηκαν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι, ενώ θα επανυπολογιστούν οι φόροι για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Όμως, η επανεξέταση των αντικειμενικών αξιών αποτελεί και μία ακόμη ευκαιρία για τους δήμους να διορθώσουν αδικίες που προέκυψαν λόγω της εφαρμογής των νέων τιμών.

Η εμπλοκή των δήμων θα αφορά σε μεμονωμένες περιπτώσεις που θα εξεταστούν ειδικά και στοχευμένα από τις αρμόδιες επιτροπές.

Ακολούθως, οι επιτροπές θα προχωρήσουν σε εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών που θα κρίνεις αν είναι σκόπιμο να γίνουν οι αναπροσαρμογές.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι μειώσεις, αυτές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ στους φόρους, δηλαδή δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ που πληρώθηκε αλλά τους φόρους από το 2023 και μετά.

Στελέχη του υπ. Οικ. επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση  περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει την δυνατότητα στους ΟΤΑ να προτείνουν μειώσεις σε μεγάλες αυξήσεις τιμών.

Επίσης, αναφερόμενοι στις αντιδράσεις που υπήρξαν από δημοτικές Αρχές κατά την ενεργοποίηση των νέων τιμών, τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν παρακάμφθηκαν τα δημοτικά Συμβούλια, δεδομένου ότι σε όλους τους δήμους είχε σταλεί επιστολή για να διατυπώσουν την άποψή τους.

Όμως, παρά την σοβαρότητα του θέματος που επηρεάζει και τα οικονομικά των δήμων, μόνο το 10% έστειλε απάντηση, αν και γίνονταν δέκτες παραπόνων  από εκατοντάδες πολίτες που κλήθηκαν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ.

Ειδήσεις από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ