Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
spot_img

Και οι Δήμοι στο νέο πλαίσιο λειτουργία των Airbnb

Νέους κανόνες, με την συμμετοχή και των Δήμων δρομολογεί  ο υπουργός Τουρισμού για την λειτουργία του Airbnb αλλά και όλων των καταλυμάτων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, προκειμένου να υπάρχουν σαφείς διαφορές με τα ξενοδοχεία, ικανοποιώντας και τα πάγια αιτήματα των ξενοδόχων.

Η σαφής διαφοροποίηση αποτελούσε χρόνιο αίτημα των ιδιοκτητών ξενοδοχείων που επανειλημμένως είχαν εκφράσει τις αντιδράσεις τους αναφορικά με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την τήρηση των κανόνων υγειούς ανταγωνισμού.

Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, συνεκτιμώντας τίς προτάσεις των ξενοδόχων και έχοντας πλήρη εικόνα της τουριστικής κίνησης ετοιμάζει ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διαχωρίζει αυτούς οι οποίοι εκμισθώνουν μαζικά ακίνητα έναντι της πλειοψηφίας που εκμισθώνουν ένα ή δύο ακίνητα.

Ανάμεσα στις προτάσεις που είχαν κατατεθεί και εξετάστηκαν είναι και το πρότυπο ευρωπαϊκών πόλεων που παρουσιάζουν τουριστική κίνηση, να δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να θέτουν όρια στην άσκηση της δραστηριότητας.

Να σημειωθεί ότι τα διαθέσιμα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στις πλατφόρμες AirBnb και Vrbo, σε πανελλαδικό επίπεδο τον Ιούλιο ανήλθαν σε 138.000, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 4% συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2019.

Οι όποιες μεταβολές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει την αγορά, ακόμη δεν έχουν εκτιμηθεί αναφορικά, τόσο με τον αριθμό των διαθέσιμων καταλυμάτων, όσο και με τη διαμόρφωση των τιμών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το νέο προτεινόμενο πλαίσιο εκχωρεί στους δήμους όπου υπάρχουν προσωρινής εκμίσθωσης καταλύματα  να ελέγχουν, να καταχωρούν και να αδειοδοτούν την λειτουργία τους.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να απαιτείται το σύνολο σχετικών πληροφοριών για τους εκμισθωτές και τα ακίνητά τους, δηλαδή το «ποιος», «τι» και «πού».

Οι πλατφόρμες θα πρέπει να κοινοποιούν στις δημόσιες αρχές δεδομένα σχετικά με τον αριθμό διανυκτερεύσεων και τον αριθμό των μισθωτών μία φορά τον μήνα, με αυτοματοποιημένο τρόπο. Για τις μικρές και τις πολύ μικρές πλατφόρμες προβλέπονται δυνατότητες απλούστερης κοινοποίησης. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να λαμβάνουν τα δεδομένα αυτά μέσω εθνικών «ενιαίων ψηφιακών σημείων εισόδου».

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμμόρφωση με τα όσα ορίζονται από τους κανόνες λειτουργίας, οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να αναστέλλουν τους αριθμούς καταχώρισης και να ζητούν από τις πλατφόρμες να διαγράψουν τους μη συμμορφούμενους εκμισθωτές.

Όπως υποστηρίζεται, με τον τρόπο αυτό θα υποστηριχθεί η χάραξη καλά στοχευμένης πολιτικής που θα είναι εναρμονισμένη και με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ειδήσεις από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ